Mødedato: 22.04.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Årsstatus 2012

Se alle bilag
Årsstatus 2012 opgør forvaltningens produktion og resultater for året 2012.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Årsstatus 2012 til efterretning.

Problemstilling

Årsstatus er den årlige resultatstatus som opdateres når der foreligger tal for forvaltningens produktion og resultater for et helt år, og fremlægges på førstkommende møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Næste resultatstatus, som er resultatstatus pr. maj 2013, forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ved mødet den 27. maj 2013.

Der kan peges på 3 særlige positive resultater i årsstatus 2012.

  • Forbruget på rammen for efterspørgselsstyret indsats er for 2012 opgjort til 96,3 pct. af budgettet, svarende til et mindreforbrug på 3,7 pct. eller 26,8 mio. kr., jf. figur 2. Til sammenligning var mindreforbruget på indsatsrammen i 2011 på 10,3 pct., svarende til 63 mio. kr. Mindreforbruget i 2012 skyldes hovedsagligt ikke-styrbare forhold, bl.a. manglende modtagelse af regninger og færre udgifter i forbindelse med 6 ugers selvvalgt uddannelse, hvor borgerne har et retskrav. Når der ses bort fra de ikke-styrbare forhold, viser årsresultatet for 2012 på efterspørgselsstyret indsats et samlet merforbrug på ca. 2 mio. kr. svarende til 0,3 pct. af budgettet.
     
  • Forsørgelsesudgifterne er i Københavns Kommune faldende, når der sammenlignes med kommuner med samme rammevilkår, jf. figur 4. Hvis andelen af befolkningen på offentlig forsørgelse var den samme i Københavns Kommune som i de sammenlignelige kommuner, ville det i 2012 have svaret til en merudgift på ca. 1 mia. kr. eller ca. 13.000 fuldtidspersoner. Fra 2011 til 2012 er denne besparelse vokset med ca. 90 mio. kr.
     
  • Rettidigheden i jobsamtaler og aktivering har året igennem ligget på et højt niveau omkring eller over målet om 95 pct. rettidighed, jf. figur 14 og 15. Det betyder, at forvaltningen lever op til en af de centrale retsgarantier for ledige borgere, og at der er skabt et solidt fundament for de tiltag til endnu bedre kvalitet og effekt af indsatsen, som bl.a. er en forudsætning for, at overledigheden kan elimineres.

Der kan tilsvarende peges på 3 udfordringer.

  • Overledigheden i Københavns Kommune, sammenlignet med klyngen af kommuner med sammenlignelige rammevilkår, lå i 2012 i gennemsnit på 1,3 procentpoint, hvilket svarer til at ca. 70 fuldtidspersoner er kommet fra ledighed til selvforsørgelse, jf. figur 6. Der er således fortsat en udfordring med at få nedbragt overledigheden. Hvis forvaltningens målsætning om eliminering af overledigheden i 2015 skal indfries, skal overledigheden i gennemsnit nedbringes med 0,43 procentpoint i årene 2013-2015.
     
  • Antallet af fleksjob er i 2012 faldet med 7 pct., svarende til ca. 130 personer, ift. 2011, jf. figur 18. Det gennemsnitlige antal personer i fleksjob i 2012 lå på ca. 2.000 personer. Antallet af ledighedsydelsesmodtagere har ligget stabilt i hele 2012 på mellem 800 og 850 helårspersoner.

    Den overordnede målsætning for området er, at personer på ledighedsydelse konverteres til personer i fleksjob. Der ligger således fortsat en udfordring i, at skabe flere fleksjobåbninger og nedbringe antallet af ledighedsydelsesmodtagere. Forvaltningen har udarbejdet en handleplan for flere fleksjobs, som skal medvirke til dette. Handleplanen en række initiativer, bl.a. bedre matchning mellem borgere og fleksjobåbninger, mere fokuseret virksomhedsopsøgning og øget fastholdelse af eksisterende fleksjob gennem regelmæssig opfølgning. I forbindelse med øverførselssagen blev der afsat midler til oprettelse af ca. 50 fleksjobstillinger, svarenden til knap 25 helårspladser.  

  • Sagsvarighederne i afklaringssager har i 2012 ligget noget højere end forvaltningens målsætning, jf figur 19. Som følge af førtidspensionsreformen har forvaltningen samarbejdet tæt med Socialforvaltningen om at sikre, at så mange som muligt af de verserende sager i 2012 kunne afgøres inden årsskiftet, hvor de nye regler er trådt i kraft. Resultatet er, at alle sager pånær 44 sager under hovedreglen blev afgjort i 2012. Disse sager skal  afgøres efter de nye regler. Alle berørte borgere er blevet informeret via brev og med tilbud om yderligere vejledning.

    Førtidspensionsreformen betyder, at der ikke længere er førtidspensionssager, der skal behandles efter den gamle hovedregel. Med reformen skal sagerne i stedet forelægges rehabiliteringsteamet mhp. at indgå i de nye ressourceforløb.

Bilag

1. BIU Årsstatus 2012

 

 

         Morten Binder                                 / Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

A, F, Ø og O havde følgende protokolbemærkning:

A, F, Ø og O finder udviklingen i sagsbehandlingstiden for afklaringssager meget bekymrende. A, F, Ø og O ønsker at udvalget snarest drøfter situationen.
Til top