Temadrøftelse om indsatsen for ledige akademikere
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter indsatsen for ledige akademikere.
Problemstilling
Akademikere udgør ca. 40 pct. af alle dagpengemodtagere i kommunen, hvoraf næsten halvdelen er dimittender. I alt er der ca. 5.000 ledige akademikere i København.
København har i en årrække haft en højere ledighed blandt akademikere end den klynge af kommuner, vi normalt sammenligner os med, samt landets øvrige universitetsbyer. Indsatsen er derfor løbende blevet justeret for at få flere i beskæftigelse.
Løsning
Konsulentfirmaet Marselisborg har udarbejdet en analyse af akademikerindsatsen i København. Denne analyse, der vil blive præsenteret på udvalgsmødet den 22. februar 2016, viser, at Københavns Kommune har samme overordnede effekter af akademikerindsatsen som andre universitetsbyer. Analysen viser dog også, at der er et potentiale for at få flere akademikere i beskæftigelse end i dag. Analysens konklusioner er bl.a.:
-
At der er meget stor forskel på, hvilke akademikere der er i risiko for at blive langtidsledige. Akademikere med sundhedsfaglige, naturvidenskabelige og teknologiske uddannelser har en lille risiko for at blive langtidsledige, mens ledige med kunstnerisk, pædagogisk og/eller humanistisk baggrund mv., har en høj risiko for at blive langtidsledige. Risikogrupperne udgør ca. 60 pct. af de ledige akademikere i København.
-
At den geografiske mobilitet er betydeligt lavere for akademikere i risikogrupperne end for andre akademikere.
-
At ledige akademikere søger få ikke-akademiske job. Dette gælder også for langtidsledige akademikere.
På mødet den 22. februar vil forvaltningen beskrive den nuværende akademikerindsats.
Som baggrund for temadrøftelsen kan det oplyses, at akademikerindsatsen i dag er forankret i Jobcenter København, Karrierestedet. Efter de første seks ugers ledighed får alle akademikere under 30 år et 26 ugers forløb hos en af fem leverandører, som kommunen har rammeaftale med. Leverandørerne varetager både samtaler og aktiveringsindsatsen. Samtaler for alle akademikere over 30 år afholdes af Karrierestedet. Aktiveringsindsatsen for akademikere over 30 år er virksomhedsrettet aktivering – virksomhedspraktik og/eller løntilskud.
Alle akademikere skal have seks samtaler inden for de første seks måneder. Efterfølgende skal de have samtaler hver tredje måned. Akademikerne under 30 år eller over 50 år skal aktiveres inden for de første tre måneder, mens akademikere over 30 år, men under 50 år skal aktiveres inden for seks måneder.
I dag indgår akademikerindsatsen i forvaltningens Vision 2020-mål som en del af det samlede mål dagpengemodtagere - ’København skal på top 10 blandt sammenlignelige kommuner’. En realisering af dette mål vil forudsætte en tilsvarende placering for akademikergruppen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Med udgangspunkt i temadrøftelsen vil forvaltningen udarbejde et udkast til en politisk aftale for fremtidens akademikerindsats.
I den forbindelse inviteres medlemmer af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til afklaringsmøder om indholdet i aftalen. Møderne afholdes d. 23. februar 2016.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget mødes til forhandlingsmøder den 25. februar 2016 og den 2. marts 2016 om den endelige aftale.
Birgitte Hansen / Jacob Zeberg Eberholst