Mødedato: 22.01.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Handleplan til forebyggelse af negativ social kontrol 2024-2026

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges udkast til handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats til forebyggelse af negativ social kontrol for 2024-2026. Udkastet tager afsæt i anbefalingerne fra ekspertgruppen til forebyggelse af negativ social kontrol og udmønter samtidigt lovkravet i Barnets lov vedr. beredskabsplan for negativ social kontrol på udvalgets område. 

Tidligere beslutninger

 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats til forebyggelse af negativ social kontrol i 2024-2026.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har siden 2013 haft en indsats til forebyggelse af negativ social kontrol.  Indsatsen har gennemgående haft fokus på at modvirke negativ social kontrol gennem oplysning til børn og unge om rettigheder og handlemuligheder; opkvalificering af kommunalt frontpersonale; samt forældredialog i samarbejde med civilsamfundsaktører. I 2021 blev indsatsen udvidet med et beskæftigelsesfokus gennem etablering af en ordning med social kontrol-vejledere, som bistår medarbejdere i Jobcenter København med opsporing og håndtering af sager om negativ social kontrol.

I 2023 nedsatte BIU en ekspertgruppe, som fik til opdrag at komme med input til kvalificering af indsatserne i nærværende handleplan.

Samtidig er det med Folketingets vedtagelse af Barnet lov, som trådte i kraft per januar 2024, blevet lovpligtigt for kommuner at udarbejde et beredskab til forebyggelse, opsporing og håndtering af negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter.

Handleplanen er således udarbejdet pba. eksisterende mangeårige erfaringer og ekspertgruppens anbefalinger. Handleplanen er samtidig en udmøntning af dels den lovpligtige beredskabsplan på BIUs område, dels Integrations- og medborgerskabspolitikkens vision om at imødegå kulturelt betingede udfordringer, herunder negativ social kontrol.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens handleplan til forebyggelse af negativ social kontrol vil sætte ind med en række tiltag, der skal modvirke negativ social kontrol blandt børn, unge og voksne gennem tæt inddragelse af civilsamfundsaktører.

Efter anbefaling fra ekspertgruppen til forebyggelse af negativ social kontrol kan det med fordel ske gennem en indsats i tre spor, som tilsammen skal sikre en helhedsorienteret tilgang i forebyggelsen af negativ social kontrol:

  • Indsats målrettet børn og unge: Oplysning om rettigheder og handlemuligheder, der ruster børn og unge til at stå imod negativ social kontrol og forebygger, at negativ social kontrol reproduceres blandt nye generationer.
  • Indsats målrettet voksne: Videreførelse af den beskæftigelsesrettede indsats; oplysning om rettigheder; og kortlægning af kommunens kontaktflade med (andre) målgrupper af voksne, som kan være i en udsat position ift. negativ social kontrol.
  • Indsats målrettet civilsamfund: Etablering af et civilsamfundsnetværk og iværksættelse af en områdebaseret indsats på tværs af målgrupper og aktører.

Handleplanen bygger videre på erfaringer fra forvaltningens hidtidige indsats fsva. fokus på forebyggelse af negativ social kontrol blandt børn og unge, i beskæftigelsesregi og gennem inddragelse af civilsamfund.

Samtidig iværksættes med handleplanen en række nye indsatser, der skal imødekomme ekspertgruppens grundanbefaling om en mere sammenhængende, systematisk og helhedsorienteret tilgang i det forebyggende arbejde. Det gælder bl.a. følgende nye indsatser:

  • Pilotforsøg på to udvalgte skoler, hvor der indhentes erfaringer med en sammenhængende indsats, hvor undervisning/oplysning om rettigheder og hjælpemuligheder for elever kombineres med dels opkvalificering af lærere/pædagoger, dels forældredialog om opdragelse, trivsel mv. Indsatsen gennemføres i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen.
  • Identificering af andre målgrupper af voksne, som kan være i en udsat position ift. negativ social kontrol gennem systematisk kortlægning af kommunens kontaktflader med potentielle målgrupper. Indsatsen gennemføres som led i implementering af opsporingsdelen af kommunens beredskabsplan for negativ social kontrol.
  • Områdebaseret indsats, hvor der indhentes erfaringer med en helhedsorienteret tilgang, der skal adressere det kollektive element i udøvelsen af negativ social kontrol og derigennem styrke lokalmiljøer i at opbygge robusthed over for dynamikker og praksisser, der er med til at fastholde negativ social kontrol. Indsatsen gennemføres i samarbejde med civilsamfundsaktører, boligsociale medarbejdere og andre lokale aktører.

Endelig vil handleplanen - som led i implementeringen af det lovpligtige kommunale beredskab på området - have fokus på en styrket opmærksomheds- og kommunikationsindsats til fagpersoner i alle forvaltninger ift. at opdage bekymringstegn på negativ social kontrol (opsporing) og have kendskab til hjælpemuligheder (håndtering). Dette er ligeledes i tråd med ekspertgruppens anbefaling om ”opbygning af fælles fagligt sprog på tværs af kommunen”, herunder fælles definition af området (se bilag 2 vedr. definition).

Kommunens forebyggende indsats på området, som i høj grad koordineres af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, udmøntes i nærværende handleplan og tilrettelægges i tæt dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og øvrige relevante forvaltninger.

Økonomi

Handleplanen udmønter samlet 15,5 mio. kr. i 2024-26, heraf 6 mio. kr. til social kontrol-vejledere (Budget 2023), 6 mio. kr. til områdebaseret indsats (Budget 2024) samt 3,5 mio. kr. fra BR-integrationsbevilling. Det samlede budget for handleplanen fremgår af tabellen nedenfor.

Midler

2024

2025

2026

I alt

Budget 2023
(social kontrol-vejledere)

3,0 mio. kr.

3,0 mio. kr.

Bevillings-udløb*

6,0 mio. kr.

Budget 2024**
(områdebaseret indsats)

2,0 mio. kr.

2,0 mio. kr.

2,0 mio. kr.

6,0 mio. kr.

BR-bevilling

1,0 mio. kr.

1,0 mio. kr.

1,5 mio. kr.

3,5 mio. kr.

I alt

6,0 mio. kr.

6,0 mio. kr.

3,5 mio. kr.

15,5 mio. kr.

* Der er udløb på budgetmidler fra Budget 2023 med udgangen af 2025.

** Midlerne fra Budget 2024 er for en fireårig periode i 2024-2027.

Politisk handlerum

BIU kan godkende handleplanen som forelagt eller med ændringer, ligesom BIU kan bede Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen genforelægge et revideret udkast til handleplan.

Videre proces

Efter godkendelse igangsætter Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen implementering af handleplanen.

BIU forelægges en årlig afrapportering på status og fremdrift i handleplanens indsatser, første gang i marts 2025.

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

 

Alternativet og Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning, som SF tilsluttede sig:

”Alternativet, Enhedslisten og SF vil gerne understrege, at negativ social kontrol kan forekomme i miljøer og skoler, uafhængigt af om skolen er sekulær, eller har et religiøst tilhørsforhold - om det så eks. er kristent eller muslimsk.

Forvaltningerne bør være opmærksom på dette i udvælgelse af samarbejdsskoler.”

Til top