Udmøntning af Private praktikpladser 2017 - 2018
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager implementering af indsatsen vedrørende Private praktikpladser (uddannelsesaftaler) til efterretning.
Problemstilling
København har den laveste andel unge på offentlig forsørgelse blandt sammenlignelige kommuner. Men der er fortsat ca. 3.900 unge i København, der modtager uddannelseshjælp og ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse. Ca. 30 pct. af gruppen er unge med ikke-vestlig baggrund.
I Budget 2017 er der afsat 2 mio. kr. til Private praktikpladser (uddannelsesaftaler). I nedenstående beskrives, hvordan de udmøntes.
Løsning
Initiativet kan betragtes som en videreførelse af ”Flere private praktikpladser” fra Budget 2013.
Der er tale om en virksomhedsopsøgende indsats over for private virksomheder, der er godkendt til praktikophold (uddannelsesaftaler), hvor jobcentret tilbyder en ekstraordinær rekrutteringsservice og administrativ support. Jobcentret gennemfører matchsamtale med de unge, hvorefter egnede kandidater præsenteres for virksomheden, evt. i form af en forudgående virksomhedspraktik. Dermed får den unge og virksomheden mulighed for at se hinanden an, inden der indgås en uddannelsesaftale, der er forpligtende for begge parter. Jobcentret sikrer opfølgning, indtil uddannelsesforløbet er stabilt, evt. suppleret med fx mentor.
Målgruppen er fortsat 15-29-årige københavnere med afsluttet grundforløb på en erhvervsuddannelse, der forgæves har søgt praktikplads i to måneder eller mere. Der er særligt fokus på uddannelsesparate unge i jobcentret og på uddannelser, der efterspørges på arbejdsmarkedet, hvor der er gode praktikpladsmuligheder. Derudover tilbyder jobcentret administrativ support i det omfang, virksomhederne efterspørger det, dvs. hjælp til papirarbejdet med uddannelsesaftale og praktikgodkendelse.
Målsætningen er at etablere 133 uddannelsesaftaler pr. år, i alt 266 i aftaleperioden. Denne målsætning svarer til ambitionsniveauet i det budgetnotat, som BIU godkendte d. 14. august i år, da der er taget højde for, at der blev bevilliget færre midler end forudsat i budgetnotatet.
Økonomi
Der er via Budget 2017 bevilget 2 mio. kr. pr. år i 2017 og 2018, som tilføres Jobcenter København - Ungecentret til brug for den virksomhedsopsøgende indsats mv. som beskrevet. I forhold til indsatsen i 2016 er der dog tale om en reduktion i budgettet til en praktikpladsopsøgende indsats på 2,8 mio. kr.
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen implementerer indsatsen. Udvalget vil få afrapportering én gang årligt om antal etablerede uddannelsesaftaler. Første gang primo 2018.
Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.