Forlængelse af aftaler om brobygningsforløb
Indstilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om forlængelse af de eksisterende brobygningsaftaler med erhvervsuddannelsesinstitutionerne til 31. juli 2017 med henblik på at gennemføre nyt udbud af brobygningsforløb for ledige unge med uddannelsespålæg.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de eksisterende aftaler om brobygning til uddannelse med erhvervsuddannelsesinstitutioner forlænges fra den 31. marts 2017 til den 31. juli 2017.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede som led i implementeringen af kontanthjælpsreformen den 16. september 2013 (punkt 4), at indsatsen for unge tæt på uddannelse skal varetages ude på uddannelsesinstitutionerne. Med Ungeaftalen (april 2015) blev det aftalt, at der for de uddannelsesparate unge skal satses på brobygningsforløb og andre typer forløb på uddannelsesinstitutioner.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev den 20. april 2015 (punkt 11) orienteret om, at forvaltningen efter gennemført markedsafprøvning havde indgået aftaler om brobygningsforløb til uddannelse med fire erhvervsuddannelsesinstitutioner, én for hver af hovedindgangene til erhvervsuddannelserne, hhv.:
- NEXT, tidligere Uddannelsescenter København West, inden for kontor, handel og forretningsservice
- Hotel- og Restaurantskolen (HRS) inden for fødevarer, jordbrug og oplevelser
- SOPU – Sundhed, Omsorg, Pædagogik København & Nordsjælland, inden for sundhed, omsorg og pædagogik
- Teknisk Erhvervsskole Center (TEC) inden for teknologi, byggeri og transport.
Aftalerne udløber den 31. marts 2017. Aftalerne kan forlænges op til yderligere 2 år.
Løsning
I Vision 2020 er målet, at uddannelseshjælpsmodtagerne maksimalt må udgøre 3,7 pct. af ungebefolkningen. Andelen udgjorde i 2. kvartal 2016 2,5 pct. Målet for 2020 er dermed nået.
Effekten af brobygningen
Styrelsen for Arbejdsmarkedet og Rekruttering (STAR) iværksatte i 2013 12 forsøg med brobygning. Center for Ungdomsforskning (cefu) har evalueret forsøgene (februar 2016). Evalueringen viser, at 52,9 pct. af de unge, der har været i brobygning, går videre i ordinær uddannelse eller beskæftigelse. 25 uger efter starten på brobygningsforløbet, er andelen af unge i uddannelse 15 procentpoint højere end blandt en sammenlignelig gruppe af unge, der ikke har deltaget i et brobygningsforløb.
Følgende tabel viser effekten af brobygningsforløb i København siden starten i april 2015. Tabellen viser andelen af de unge, der har været i brobygningsforløb, der er ude af offentlig forsørgelse (fx SU, arbejde eller selvforsørgelse) et, tre og seks måneder efter afsluttet brobygningsforløb. Antal forløb viser, hvor mange forløb der er afsluttet og dermed indgår i målingen.
Tabel 1 – Oversigt over effekten af brobygning oktober 2016 for forløb afsluttet maj 2015-juni 2016
Kilde: Targit - Effekt af brobygningsforløb den 18. oktober 2016.
Såvel Cefu’s evaluering af de 12 forsøg som effekten af brobygningsforløbene i København jf. tabel 1 viser altså, at brobygningsforløbene har en positiv effekt for de unges efterfølgende fastholdelse i uddannelse eller beskæftigelse.
Anvendelse af mulighederne for forlængelse af aftalerne
Fra januar 2016 er en ny udbudslovgivning trådt i kraft. Med den nye udbudslov skal beskæftigelsesindsatser med en samlet værdi på over ca. 5,59 mio. kr. i udbud.
Nye aftaler med erhvervsuddannelsesinstitutionerne om brobygning til uddannelse skal hermed i udbud.
Forvaltningen har vurderet det hensigtsmæssigt at indhente viden om effekterne af de nuværende brobygningsforløb inden igangsættelsen af udbudsproces. Da de nuværende brobygningsforløb startede i april 2015 er det først nu, der foreligger solide effektanalyser, jf. tabel 1.
På basis af de nuværende effektanalyser samt erfaringer med samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne kan der tilrettelægges et udbud, som bedst muligt tager udgangspunkt i dette. Det skal sikre, at de nye brobygningsforløb bliver effektive i forhold til at bringe de unge i uddannelser på områder, hvor der mangler arbejdskraft, og i forhold til at håndtere de unges mange forskellige personlige og sociale problemstillinger, der skaber barrierer for de unges uddannelse.
Derfor foreslår forvaltningen de eksisterende aftaler om brobygning til uddannelse med erhvervsuddannelsesinstitutionerne forlænget til den 31. juli 2017 med henblik på gennemførelse af nyt udbud.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningen orienterer skolerne om, at aftalerne forlænges til den 31. juli 2017. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil den 23. januar 2017 få forelagt en indstilling om udbud af brobygning.
Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst