Gennemførelse af initiativer fra Inklusionsaftalen
Indstilling og beslutning
1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orientering om gennemførelse af initiativer fra Inklusionsaftalen til efterretning.
Problemstilling
Løsning
1. Fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft - ’expats’ (1 mio. kr.) Bedre modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft ved bl.a. en målrettet indsats over for medfølgende ægtefæller. |
Indsatsen over for expats er målrettet ægtefæller og studerende og sker i samarbejde med en række interessenter – som Københavns Erhvervscenter, Foreningen Nydansker, Work in Denmark, Spousecare, universiteter og fagforeninger.
Forvaltningen kan hjælpe gruppen med at få fodfæste på arbejdsmarkedet via virksomhedskontakt og netværksdannelse blandt samarbejdspartnere på området. Det handler om at synliggøre borgernes rettigheder og jobcentrets tilbud, som løntilskud og praktik, fagfælle- eller sprogmentor, jobsøgning og jobbørs. Jobcenter København planlægger dels en direkte indsats for 210 borgere, dels en informationsindsats blandt interessenter til bredere gavn for målgruppen. Der etableres kontorfaciliteter til jobsøgende på green card i tilbuddet Første Job i Danmark på Center for Afklaring og Beskæftigelse. (Jf. bilag 1)
2. Kortlægning af overuddannelse blandt højtuddannede minoritetsborgere (0,45 mio. kr.) Kortlægning af hvorvidt højtuddannede etniske minoritetsborgere i København i samme grad som etniske danskere har et job, der svarer til deres kvalifikationer, og udarbejdelse af anbefalinger om bedre udnyttelse af målgruppens kompetencer. |
Forskningsresultater fra AKF (Anvendt Kommunal Forskning) peger på, at etniske minoriteter kan have op til 2,5 gange større risiko for at være overkvalificeret til deres job end etniske danskere. Overuddannelse er især fremtrædende blandt indvandrere med en ikke-dansk uddannelse. Øget erhvervserfaring er med til at mindske overuddannelsesgraden. Forvaltningens foreløbige analyser af data for København tyder på, at tendenserne på landsniveau genfindes i København, og der vil blive gennemført yderligere analyser i 2012.
Forvaltningen planlægger at nedsætte en styregruppe med interessenter på området, der skal rådgive omkring analysearbejdet og udarbejde anbefalinger til, hvordan højtuddannede etniske minoriteters kvalifikationer bedre kan udnyttes. Styregruppen vil omfatte repræsentanter for blandt andre AKF, Dansk Industri, Ingeniørforeningen IDA og Styrelsen for Internationale Uddannelser. Kortlægningen og anbefalingerne skal foreligge ved udgangen af 2012. (Jf. bilag 2)
3. Sprogindsats i Tingbjerg (1 mio. kr.) Fremskudt sprogindsats i Tingbjerg i form af et forsøg med introducerende danskundervisning for voksne og åben vejledning om relevante danskundervisningstilbud med mulighed for på sigt at oprette egentlig sprogcenterafdeling i området. |
To lærere/vejledere fra den kommunale sprogskole CBSI Sprogcenter vil tilbyde undervisning og vejledning i Tingbjerg fra januar 2012. Der planlægges med en åbningstid på omkring 25 timer om ugen.
Tilbuddet er åbent for alle voksne beboere med et behov for at lære mere dansk. Grundlæggende undervisning kan tilbydes i Tingbjerg. Beboerne vejledes om mere fyldige tilbud på sprogskoler og voksenuddannelsescentre. For eksempel danskuddannelse, FVU (læse-, stave- og skriveundervisning) og ordblindeundervisning. (Jf. bilag 3).
4. Styrkelse af ligebehandlingsdagsorden (1,5 mio. kr.) |
De 1,5 mio. kr. planlægges anvendt til aktiviteter, som strategisk understøtter principperne for ligebehandling, der p.t. testes i praksis i en række kommunale institutioner. Principperne for ligebehandling er endnu ikke endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen.
Forvaltningen vil videreføre og udbygge handleplan for ligebehandling i de tre nuværende spor: efteruddannelse, kommunikation og implementering af principper for ligebehandling i kommunen. Dele af planen skal forelægges for de administrerende direktører.
Der skal iværksættes en 1-årig uddannelsesstrategi med fokus på alle niveauer i kommunen - både medlemmer af Borgerrepræsentationen, kredsen af administrerende direktører, team-chefer, HR-medarbejdere, kommunikationsmedarbejdere og nøglepersoner blandt frontmedarbejderne. Forvaltningen vil gennemføre et relevant udbud i 2012.
Der skal gennemføres forsøg med videoteletolkning. Og såkaldt 'rådighedstolkning' skal afprøves i flere institutioner. Jobcenter København Musvågevej har allere positive erfaringer med rådighedstolkning, hvor et antal tolke er tilstede i fastlagte tidsrum med henblik på akut opståede behov. Desuden skal brevene til borgeren udvikles. Altsammen for at styrke kommunikationen mellem kommunen og borgere med anden etnisk baggrund.
Der skal iværksættes en fase 2 af projektet Equality Lab, som har fokus på lige muligheder i serviceydelser og borgerbetjening. (Jf. bilag 4).
5. Internationale Dage 2012 (0,5 mio. kr.) Videreføre og udvikle International Dag i København. |
I 2011 blev International Dag for første gang afholdt som et 2-dages arrangement under titlen ”Internationale Dage – Taste the World”. Forvaltningen vurderer, at arrangementet var en succes, og det havde det hidtil højeste besøgstal på ialt 50.000 besøgende ialt. Forvaltningen anbefaler, at arrangementet også strækker sig over 2 dage i 2012 og vil fremlægge en særskilt indstilling herom, når den endelige evaluering forelægger.
6. Forankring af bydelsmødreforeninger (0,55 mio. kr.) |
Bydelsmødre-indsatsen i København blev i 2011 forankret i Fonden for Socialt Ansvar (FSA). Bevillingen i 2012 muliggør, at FSA fortsat kan have ansat en person til at koordinere fastholdelsen af frivillige foreninger og støtte op om dannelsen af mindst 4 nye lokale foreninger og medvirke til uddannelsen af bydelsmødre og lokale koordinatorer.
Den seneste status viser, at projektet har god fremdrift. I 2011 skal 15 personer have gennemgået uddannelsen som lokal frivillighedskoordinator. Heraf er 12 personer allerede uddannet, og yderligere 9 er i gang med uddannelsen.
Økonomi
Den aktuelle indstilling har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. Udvalget godkendte indstillingen om ”Udmøntningen af integrationsindtægter 2012” (2011-81064) den 20. juni 2011.
Videre proces
Hvis udvalget tager indstillingen til efterretning, gennemføres initiativerne som planlagt i 2012.
Udvalget vil i forbindelse med en indstilling vedr. en efterretning om resultatet af budgetforhandlingerne 2012 (BIU den 5. december 2012) få forelagt en status for implementering af yderligere to af inklusionsaftalens elementer; den fremskudte beskæftigelsesindsats i seks særligt udsatte boligområder og en styrket uddannelses- og beskæftigelsesindsats over for dømte og varetægtsfængslede unge.
I forbindelse med inklusionsaftalen for 2012 tilsluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget sig også budgetønsker, som lå uden for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Forvaltningen er i en dialog med de involverede forvaltninger, som vil give en status på disse i forbindelse Statusrapporten for 2012, som udvalget får til behandling i medio 2012.
- Bedre modtagelse og fastholdelse af udenlandske studerende og arbejdskraft
- Kortlægning af overuddannelse blandt højtuddannede minoritetsborgere
- Sprogindsats i Tingbjerg
- Videreførelse og styrkelse af handleplan for ligebehandling
Morten Binder / Kaj Ove Christiansen