Mødedato: 21.10.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på lokal forankrede beskæftigelsesindsatser

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bliver i denne sag præsenteret for resultaterne af de lokalt forankrede beskæftigelsesindsatser i perioden april 2017 til febriar 2019. Resultatopgørelsen viser, hvor mange borgere, der er gået i job eller uddannelse, hvor mange borgere, som er kommet i en virksomhedsplacering samt antallet og andelen af borgere, der har fået opstartet en forberedende plan for at få forelagt deres sag for rehabiliteringsteamet efter endt forløb. Desuden bliver udvalget orienteret om et styrelsesbrev til alle landets kommuner fra Styrelsen for Arbejdsmarkedet og Rekruttering (STAR) d. 8. februar 2018, som har betydning for de fremadrettede betingelser for betaling af eksterne leverandører.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager resultaterne af de lokal forankrede beskæftigelsesindsatser til efterretning.

Problemstilling

På udvalgsmødet den 6. februar 2017 besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at forvaltningen skulle gennemføre et udbud for den lokalt forankrede beskæftigelsesindsats. Følgende fem leverandører vandt udbuddet:

  • Settlementet

  • Opzoomerne

  • SydhavnsCompagniet

  • Send Flere Krydderier/Indvandrer Kvindecentret

  • Hans Knudsen Instituttet - HKI

Udbuddet trådte i kraft den 1. april 2017, og kontrakten løb indtil 31. december 2017. Med Budget 2018 blev der afsat 7 mio. kr. årligt til køb af lokalt forankrede beskæftigelsesindsatser i perioden 2018 til 2020, hvorfor kontrakten blev forlænget indtil 31. december 2020. Der foreligger nu resultater for halvdelen af kontraktperioden, og udvalget bliver derfor forelagt denne midtvejsstatus på resultaterne af indsatserne. Det nuværende Beskæftigelses- og Integrationsudvalg har ikke tidligere fået forelagt en selvstændig status på resultaterne af indsatserne.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har foretaget en opgørelse af antallet af borgere, der er kommet i job eller uddannelse efter at have deltaget i et tilbud hos de fem leverandører i perioden april 2017 til februar 2019. Data trækkes fra Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase (DREAM), som kun har data til og med februar 2019. I opgørelsen ser forvaltningen på borgernes såkaldte forsørgelsesstatus 2. måned efter afsluttet forløb hos leverandøren. I opgørelsen ses på antal forløb, der afsluttes til job eller uddannelse i den valgte periode.

Tabel 1: Resultatoversigt for de nuværende leverandører af lokal forankret beskæftigelsesindsats – februar 2019.

Leverandørnavn

Antal afsluttede forløb i perioden

Antal afgange til job eller uddannelse

Antal afgange til deltidsbeskæftigelse

Samlet afgangsrate til job, uddannelse og deltidsbeskæftigelse (andel)

Settlementet

150

3

9

8 pct.

Opzoomerne

115

0

1

1 pct.

SydhavnsCompagniet

145

0

3

2 pct.

Send Flere Krydderier

54

0

4

 7 pct.

HKI - Hans Knudsen Instituttet

124

0

5

4 pct.

I gennemsnit

588

3

22

4 pct.

Note: Forløbsperiode 1. april 2017 – 28. februar 2019. Der tages udgangspunkt i status 2. måned efter afsluttet forløb. Deltidsbeskæftigelse dækker over borgere, hvor der er registreret lønindkomst og offentlig forsørgelse samtidig.

For mange borgere kan en virksomhedspraktik være første skridt for at komme ind på arbejdsmarkedet. Forvaltningen har derfor opgjort, hvor mange borgere der har været i virksomhedsplacering undervejs i forløbet eller op til 21 dage efter forløbet er afsluttet. Da forvaltningen selv står for indsamling og revidering af disse tal, er det muligt at få data til og med 15. maj 2019. Antallet og andelen af borgere, der er kommet i virksomhedsplacering (dvs. virksomhedspraktik eller løntilskud) efter endt forløb, er opgjort i tabel 2 herunder.

Tabel 2: Antal og andel borgere der er kommet i virksomhedsplacering efter endt forløb hos leverandør

Leverandørnavn

Antal borgere der har afsluttet forløb hos leverandøren

Antal borgere i virksomhedsplacering undervejs eller efter endt forløb

Andel borgere i virksomhedsplacering efter endt forløb

Settlementet

158

8

5 pct.

Opzoomerne

120

17

14 pct.

SydhavnsCompagniet

167

12

7 pct.

Send Flere Krydderier

82

1

1 pct.

HKI – Hans Knudsen Instituttet

161

30

19 pct.

I alt

688

74

11 pct.

Note: Forløbsperiode 1. april 2017 – 15. maj 2019. Opgørelsen indeholder kun virksomhedsplaceringer der påbegyndes senest 21 dage efter afsluttet forløb hos leverandøren, så frem virksomhedsplaceringen påbegyndes senere end 21 dage tæller denne ikke med hos leverandøren.

Forvaltningen har desuden opgjort, hvor mange borgere der får opstartet en forberedende plan efter forløbet hos leverandørerne. Dette er relevant i forhold til det strategiske fokusområde om udsatte ledige, hvor målet er at ”BIF skal hjælpe udsatte til hurtig afklaring, så de kan komme videre”. Antallet og andelen af borgere er opgjort i tabel 3 herunder.

Tabel 3: Antallet og andelen af borgere med opstartet af forberedende plan

Leverandørnavn

Antal borgere der har afsluttet forløb hos leverandøren

Antal opstartede forberedende planer

Andel

Settlementet

158

4

3 pct.

Opzoomerne

120

2

2 pct.

SydhavnsCompagniet

167

1

1 pct.

Send Flere Krydderier

82

5

6 pct.

HKI – Hans Knudsen Instituttet

161

2

1 pct.

I alt

688

14

2 pct.

Note: Forløbsperiode 1. april 2017 – 15. maj 2019. Forvaltningen har i opgørelsen målt om der er opstartet en forberedende plan 6 måneder efter afsluttet forløb hos leverandøren.

Opgørelserne er afgrænset til resultater af de beskæftigelsesrettede forløb, som forvaltningen har købt hos leverandørerne som en del af aftalerne om en lokalt forankret beskæftigelsesindsats. Der er anvendt en ensartet målemetode, hvilket er en forudsætning for at kunne sammenligne på tværs. Såfremt en borger er gået i job eller uddannelse på et senere tidspunkt eller efter en virksomhedsplacering hos leverandøren (frem for et beskæftigelsesforløb), tæller det fx ikke med i opgørelsen – ligesom leverandørerne kan have andre aktiviteter, som ikke er medtaget i denne opgørelse.

Orientering om de fremadrettede betingelser for betaling af eksterne leverandører

I de gældende kontrakter med de fem leverandører er der aftalt en betalingsmodel, hvor leverandørerne får en ratebetaling forudbetalt hver 3. måned. Ratebetalingen sker uafhængigt af, hvor mange borgere der henvises til de enkelte tilbud. Det kaldes garantibetaling. Det er således op til forvaltningen at sikre fuld kapacitet. I tilfælde af ubrugt kapacitet kan forvaltningen kræve, at der afsluttes forløb tre måneder ind i det efterfølgende år, disse forløb skal dog være påbegyndt inden årets udgang. Denne betalingsmodel adskiller sig fra forvaltningens øvrige kontrakter, hvor betalingen til leverandøren er bagudbetalt og er baseret på antallet af leverede forløb.

Styrelsen for Arbejdsmarkedet og Rekruttering (STAR) har i et styrelsesbrev d. 8. februar 2018 meddelt landets kommuner, at en betalingsmodel til eksterne leverandører med såkaldt garantibetaling ikke er hjemlet i lovgivningen. Begrundelsen er, at modellen giver tomgangsbetaling – dvs. at leverandøren modtager betaling fra kommunen uanset om pladserne bliver brugt eller ej. Det har ikke konsekvenser for allerede indgåede kontrakter, men det betyder, at forvaltningen fremadrettet ikke har mulighed for at indgå nye kontrakter på førnævnte vilkår.

Visitation til tilbud og leverandørernes vilkår

Den enkelte sagsbehandler i jobcenteret har en bred vifte af tilbud at vælge imellem, når borgere skal ud i aktivering. Sagsbehandleren skal altid vælge det tilbud, som skønnes at bringe borgeren tættest på job eller uddannelse. Samtidig skal tilbuddet give mening for borgeren i dennes situation. Den brede vifte af tilbud giver desuden sagsbehandleren et handlerum i forhold til at vælge det rigtige tilbud til borgeren.

Det betyder, at antallet af borgere, der visiteres til forløb hos den enkelte leverandør, kan svinge over året. Dette gælder især, hvis leverandøren er meget specialiseret, hvor det kan svinge om der er borgere, som er i målgruppen for lige præcis deres specialiserede tilbud. Det giver omvendt en usikkerhed for leverandøren, og denne usikkerhed vil blive større, når betalingsmodellen skal ændres. En stor usikkerhed i visitationer og deraf følgende i betalingerne kan være vanskeligere at håndtere for små leverandører end store leverandører, der fx også har indtjening fra andre indsatser og projekter.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Tanja Franck / Inger Suppli

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

 

Til top