Mødedato: 21.08.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse om integrationshandleplan

 

Resume

På BIU-mødet den 21. august 2023 har udvalget en temadrøftelse om integration. Temadrøftelsen indeholder et oplæg fra Styrelsen for International rekruttering og Integration (SIRI) og et kort oplæg om de centrale integrationsbehov ved forvaltningen. Udvalget har mulighed for at drøfte hvilke temaer, som forvaltningen kan arbejde videre med i en ny integrationshandleplan (2024-2026).

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplæg ved SIRI om integration til efterretning
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens gennemgang af integrationsbehov og de nuværende integrationsindsatser til efterretning
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter prioriteringen af emner og indsatser, som forvaltningen kan arbejde videre med i en kommende integrationshandleplan for 2024-2026

Baggrund

 Den nuværende integrationshandleplan udløber med 2023. BIU skal derfor tage stilling til, hvilke integrationsindsatser, som skal prioriteres fremadrettet i en ny integrationshandleplan. Målgruppen for Integrationshandleplanen er ”københavnere med integrationsbehov”. Betegnelsen anvendes jf. Københavns Kommunes kommende Integrations- og medborgerskabspolitik som betegnelse for københavnere, som har behov for støtte til fremme af integration og medborgerskab. Flertallet af københavnere med etnisk minoritetsbaggrund skal ikke have en integrationsindsats. De er allerede integrerede, og det går godt med integrationen. Men der er et mindretal af københavnere med etnisk minoritetsbaggrund, som fortsat har et integrationsbehov. Der er fx et gab i beskæftigelsen ml. københavnere med dansk og ikke-vestlig baggrund. I første halvår af 2022 var 78,4% af københavnere med dansk baggrund i lønmodtagerbeskæftigelse, mens tallet for københavnere med ikke-vestlig baggrund var 59,7%.

Denne ledighedsudfordring håndteres primært i den almindelige beskæftigelsesindsats, men integrationshandleplanen kan supplere denne indsats med mere målrettede indsatser.

Løsning

Handleplanen kan jf. tidligere beslutning i udvalget indeholde konkrete indsatser, som kan medvirke til at udmønte Integrations- og medborgerskabspolitikken på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område. Temadrøftelsen vil derfor tage afsæt i de udfordringer og visioner, som er beskrevet i Integrations- og medborgerskabspolitikken på udvalgets område. Samtidig vil handleplanen fortsat supplere den lovpligtige integrationsindsats for nyankomne.

Forvaltningen foreslår, at de  6 integrationstemaer, som fremgår af Integrations- og medborgerskabspolitikken, drøftes med henblik på, at BIU prioriterer, hvilke temaer, som kan indgå i handleplanen:

  • At imødegå utilstrækkelige danskkundskaber, også blandt københavnere med mere end 5 års ophold, fx ved at indtænke dansktræning/undervisning i beskæftigelsesrettede tilbud.
  • At understøtte, at københavnere med integrationsbehov opnår relevante faglige kvalifikationer målrettet arbejdsmarkedets behov.
  • At bibringe københavnere med integrationsbehov viden om arbejdspladskultur og det danske arbejdsmarked, herunder om den danske model.
  • At imødegå sociale- og familiemæssige udfordringer, som er en barriere for beskæftigelse.
  • At imødegå kulturelt betingede udfordringer, herunder negativ social kontrol.
  • At understøtte at københavnere med integrationsbehov kan indgå i relevante lokale netværk og aktiviteter, som findes i bl.a. ngo’er, kirker og andre trossamfund.

Repræsentanter for civilsamfund og professionelle aktører er blevet inddraget i en workshop d. 22. juni, hvor de har budt ind med idéer til, hvordan udvalgte integrationsudfordringer skal forstås og kan håndteres. Resultatet af workshoppen er inddraget i udvikling af temadrøftelsen.

Som inspiration til temadrøftelsen indleder SIRI ved at indkredse de udfordringer, som styrelsen ser i det nationale integrationsarbejde. Herunder det kommende arbejde med at implementere 37 timers arbejdspligt og ny viden om sproglæring på arbejdspladser[1].

Økonomi

Der er afsat ca. 12 mio. til integrationsindsatser i integrations-handleplanen.

Politisk handlerum

  • Udvalget kan foreslå yderligere temaer, som forvaltningen skal arbejde videre med til at indgå i integrationshandleplanen,
  • Udvalget kan bede om uddybende drøftelser ift. de problemstillinger, som præsenteres på drøftelsen.
  • Udvalget kan foreslå yderligere inddragelse af interessenter.

Videre proces

Forvaltningen tager input fra udvalgets temadrøftelse med i det videre arbejde med integrationshandleplanen. Udkast til handleplanen forelægges BIU d. 13. november 2023.

 

Henrik Lund/ Marianne Becker Andersen

 

 

 

 

 

Beslutning

Indstillingens første og andet at-punkt blev taget til efterretning. Indstillingens tredje at-punkt blev drøftet.

Til top