Ansøgning til Integrationsministeriet vedr. "Ungdomsuddannelse til alle" (fællesindstilling) (udsat)
Ansøgning til Integrationsministeriet vedr. "Ungdomsuddannelse til alle" (fællesindstilling) (udsat)
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
DAGSORDEN
for ekstraordinært møde torsdag den 21. juni 2007
3. Ansøgning til Integrationsministeriet vedr. "Ungdomsuddannelse til alle" (fællesindstilling) (udsat)
BIU 125/2007
Udvalgene skal træffe beslutning om godkendelse af ansøgninger til hhv. Integrationsministeriet og Socialfondens Mål 2 om støtte til Københavns Kommunes arbejde indenfor det landsdækkende projekt "Ungdomsuddannelse til alle".
INDSTILLING OG Beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, 1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget godkender afgivelse af ansøgning om støtte til projektledelse samt tidlig og systematisk indsats for at fastholde unge i ungdomsuddannelse m.v. fra puljen "Etablering af lokale integrationspartnerskaber". 2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget godkender afgivelse af ansøgning om støtte til "Aktiv formidling af praktikpladser til unge 16 – 25 årige i samarbejde mellem Københavns Jobcenter, erh vervsskole og virksomheder" via ansættelse af 5 "karrierecoaches" i København samt evaluering mv. fra Socialfondens Mål 2. Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 7.
juni 2007 Udsat. Beskæftigelses- og
Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2007 Indstillingen blev godkendt. |
Problemstilling
Københavns Kommune er udpeget som en af 17 modelkommuner i det landsdækkende projekt "Ungdomsuddannelse om alle", initialiseret at Undervisningsministeriet og KL. Målsætningen for projektet er ungdomsuddannelse til 85 pct. af alle unge i 2010.
Løsning
Københavns Kommune er som led i implementeringen af projekt "Ungdomsuddannelse for alle" i København ved at etablere et lokalt partnerskab med arbejdsmarkedets parter, undervisningsinstitutioner, virksomheder m.v. om projektets gennemførelse i København. Projektet er fortsat under udvikling, men de konkrete aktiviteter til succesfuld forfølgelse af formålet omfatter p.t. med baggrund i Beskæftigelsesaftalen 2008 bl.a.:
·
Tidlig og systematisk indsats for fastholdelse
af unge i ungdomsuddannelse, bl.a. via etablering af varslings- og
registersystem
·
Hurtig indsats for unge, som er i risiko for at
frafalde en ungdomsuddannelse via bl.a. vejledning og afklaring, mentorstøtte
og praktikpladsformidling.
·
Aktiv formidling af praktikpladser til unge 16 –
25 årige i samarbejde mellem Københavns Jobcenter, erhvervsskoler og
virksomheder.
·
Samarbejdsaftale med frivillige organisationer
om at udbrede brugen af bl.a. frivillige mentorer, herunder med anden etnisk
baggrund end dansk, som støtte til unges uddannelsesvalg og –fastholdelse.
·
At øge de unges kendskab til job- og
uddannelsesmuligheder og arbejdsmarkedet gennem job- og uddannelsesmesser
målrettet unge 16 – 25 årige.
·
Formidling af fritidsjob til unge under 18 år.
·
Der opstilles "fritidsjobtavler" m.v. i områder,
hvor der kommer mange unge, herunder udsatte boligområder.
·
Særligt tilrettelagte praktikforløb på
virksomheder og uddannelsessteder, samt andre erhvervsrettede forløb målrettet
unge med en kriminel baggrund.
Projektets ambitionsniveau er højt og forvaltningerne arbejder intensivt med mulighederne for tilvejebringelse af ekstern finansiering til politisk prioriterede indsatser og evt. nye. Der er i den sammenhæng afgivet foreløbig to ansøgninger med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Børne- og Ungdomsudvalgets godkendelse og Borgerrepræsentationens godkendelse af budget 2008 til hhv.:
Puljen "Etablering af lokale
integrationspartnerskaber"
Puljen støtte r etableringen af lokale partnerskaber, hvor der bl.a. arbejdes med udvikling af nye metoder og redskaber, der er generelt anvendelige og som efterfølgende forankres. Ved evt. bevilling indgås kontrakt med Integrationsministeriet om projektet.
Her søges om støtte til projektledelse samt til varslings- og registerarbejdet under temaet "Tidlig og systematisk for at fastholde unge i ungdomsuddannelse". Samlet er der ansøgt om 5.475.000 kr. for perioden 1. juli 2007 – 2010.
Den Europæiske Socialfonds Mål
2
Puljen støtter udvikling af flere og bedre job på arbejdsmarkedet, fx via uddannelse. Forudsætning for bevilling er bl.a. national medfinansiering, kr. til kr., samt at projektet er additionelt, dvs. at aktiviteterne ikke i forvejen udføres. Midlerne administreres af Erhvervs- og Byggestyrelsen, og fordeles af de lokale vækstfora. For København er det Vækstforumet for Region Hovedstaden.
Her søges om støtte til 5 "karrierecoaches" under temaet "Aktiv formidling af praktikpladser til unge 16 – 25 årige i samarbejde mellem Københavns Jobcenter, erhvervsskoler og virksomheder" samt evaluering m.v. I alt søges der om 9.000.000 kr. i perioden 2008 – 2010.
Evt. kommende ansøgninger
Forvaltningerne arbejder løbende med mulighederne for tilvejebringelse af ekstern finansiering til politisk prioriterede indsatser. P.t. ses der i den sammenhæng på mulighederne for yderligere ansøgninger til bl.a. EU-programmer Interreg (Øresund / Østersø-samarbejde med bl.a. Malmö Stad), Grundtvig (fx produktionsskoler), Leonardo (fx styrket samarbejde mellem erhvervsskoler og produktionsskoler) og Unge i aktion (ungdomsinitiativer).
Organisering
Projektet følges af en gruppe bestående af borgmestre for Københavns Kommune og repræsentanter for arbejdsmarkedets parter samt uddannelsesinstitutioner.
Evaluering
Evaluering sker jf. Københavns Kommunes Integrationspolitik, Integrationsministeriet og Socialfondens retningslinjer. P.t. drøftes mulighederne for at et eksternt forskningsnetværk bestående af bl.a. RUC og DPU vil varetage denne opgave.
Økonomi
Der er den 25. april 2007 indgået aftale mellem partierne i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation om bl.a. en lang række aktiviteter for unge, hvormed der med forbehold for Borgerrepræsentationens beslutning for budget 2008 disponeres 11 mill. kr. i perioden 2008 – 2010 til en lang række initiativer for unge.
Med baggrund heri indgår midlerne som kommunal medfinansiering i forhold til ansøgningerne til Integrationsministeriet og Socialfonden. Ansøgningerne er afgivet med forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse af budget 2008.
Videre proces
Ansøgningerne er fremsendt med forbehold for Børne- og Ungdomsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse samt Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2008.
Bilag
1. Ansøgning til Integrationsministeriet.
2. Ansøgning til Socialfondens Mål 2.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2007