Mødedato: 21.05.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Enhedsprisanalyse på beskæftigelsesområdet

Se alle bilag

I budgetaftalen for 2012 blev det aftalt, at der bl.a. skulle gennemføres en enhedsprisanalyse på beskæftigelsesområdet, som nu er udarbejdet.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager enhedspris- og rettidighedsanalysens konklusioner til efterretning

Problemstilling

I budgetaftalen for 2012 blev det aftalt, at der skulle gennemføres en såkaldt enhedsprisanalyse på alle kommunes indsatsområdet, herunder en analyse af rettidighed på beskæftigelsesområdet. Forvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen gennemført en analyse af enhedspriserne på efterspørgselsstyret indsats (EI). Enhedsprisen på EI er forvaltningens udgift til aktivering af én helårsperson. I analysen er enhedsprisen i København sammenlignet med enhedspriserne i de øvrige 6 byer og Frederiksberg (sammenligningsgrundlaget), idet forvaltningen og Økonomiforvaltningen, har vurderet, at disse kommuner udgør det bedste sammenligningsgrundlag. Enhedsprisanalysen er baseret på budgettal for 2012.

Forvaltningen har derudover gennemført en analyse af rettidigheden for aktivering og kontanthjælp af forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere.

Løsning

Enhedsprisanalysen er udarbejdet og vedlagt, jf. bilag 1. Enhedsprisanalysen viser, at: 

  • Københavns enhedspris for alle målgrupper under ét, er højere end den gennemsnitlige enhedspris for sammenligningsgrundlaget og hele landet.
  • Når enhedsprisen derimod opdeles på målgrupper, dvs. kontanthjælps-, dagpenge-, sygedagpenge- og ledighedsydelsesmodtagere, er Københavns enhedspriser højere på dagpenge og lavere på de øvrige målgrupper, ift. sammenligningsgrundlaget, jf. tabel 1.

 

Tabel 1: Enhedspriser for KK og sammenligningsgrundlag (kr.)

 

Dagpenge

Kontanthjælp og revalidering

Sygedagpenge

Ledighedsydelse

I alt

København

19.769

25.440

8.059

13.721

20.759

Gns. sammenligningsgrundlag

15.719

28.992

10.857

15.227

18.982

  • København har en høj andel af ”dyre” kontanthjælpsmodtagere og en lav andel af ”billige” sygedagpengemodtagere ift. sammenligningsgrundlaget, jf. tabel 2.  


Tabel 2: Målgruppesammensætning

 

Dagpenge

Kontanthjælp og revalidering

Sygedagpenge

Ledighedsydelse

I alt

København

36 pct.

52 pct.

14 pct.

2 pct.

100 pct.

Gns. sammenligningsgrundlag

34 pct.

43 pct.

19 pct.

4 pct.

100 pct.

Analysekonklusioner

  • Hvis København med den nuværende målgruppesammensætning havde de samme  enhedspriser for de enkelte målgrupper som sammenligningsgrundlaget, ville budgettet være 65 mio. kr. lavere til aktivering af dagpengemodtagere og 96 mio. kr. højere til aktivering af de øvrige grupper. Samlet ville budgettet således være 31 mio. kr. højere.
  • Hvis København med de nuværende enhedspriser havde samme målgruppesammensætning som sammenligningsgrundlaget, ville budgettet være 157 mio. kr. lavere. Det bemærkes, at det ikke er muligt for BIF, at tilpasse målgruppesammensætningen på kort sigt, hvorfor denne analysekonklusion har en lidt teoretisk karakter.
  • København ligger lige som de øvrige 6-byer og Frederiksberg over rådighedsloftet. Rådighedsloftet angiver en ramme for, hvor meget af kommunens udgifter til aktiveringstilbud, der kan hjemtages refusion for. I 2012 er rådighedsloftet ca. 14.000 kr. pr. helårsmodtager. Hvis enhedsprisen pr. helårsperson blev nedbragt til rådighedsloftet, ville budgettet være 255 mio. kr. lavere.
  • Hvis enhedspriserne blev nedbragt til lovgivningens minimumsniveau, ville budgettet være 450 mio. kr. lavere.

Budgettet til indsats bliver som følge af indkaldelsescirkulæret for 2013 reduceret med 90 mio. kr., hvilket vil betyde lavere enhedspriser i 2013. Sammenligningsgrundlagets budgetter for 2013 kendes ikke og dermed heller ikke de forudsatte enhedspriser for 2013.

 

Mulighed for yderligere tilpasning

Der er en række forskellige forhold, som har betydning for enhedspriserne, bl.a. hvilket aktiveringstilbud, der vælges til den ledige, varigheden af tilbuddet samt andelen af ledige kontanthjælpsmodtagere i match 3 (da disse ikke aktiveres).

Af nedenstående tabel fremgår det, at enhedspriserne i København kan nedbringes ved øget brug af løntilskudsansættelser frem for ordinær uddannelse og opkvalificering og vejledning.


Tabel 3: Pris pr. helårsperson i aktivering (kr.)

Aktiveringstilbud

 

Ordinær uddannelse

102.200

Opkvalificering og vejledning

50.000

Virksomhedsplacering

0

 

Københavns gennemsnitlige varighed på forskellige aktiveringstilbud er allerede lavere end både gennemsnittet for sammenligningsgrundlaget og hele landet.

Enhedsprisanalysen har vist, at København, har en væsentligt lavere andel kontanthjælpsmodtagere i match 3 end både gennemsnittet for sammenligningsgrundlaget og hele landet. Da kontanthjælpsmodtagere i match 3 ikke skal aktiveres, ville flere ledige kontanthjælpsmodtagere i match 3 i København, betyde lavere aktiveringsudgifter.

 

Rettidighedsanalyse

Bilag 2, Rettidighedsanalysen, eftersendes. Analysens foreløbige resultater viser, at rettidighedsmålsætningen gennemsnitligt skal fastholdes på 95 procent. Idet forudsætningerne er forskellige for hhv. forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere anbefales der dog differentierede målsætninger, der tager højde dette. 

Økonomi

Enhedsprisanalysen giver ikke umiddelbart anledning til bevillingsmæssige justeringer. Såfremt analysen skulle give anledning til en fornyet vurdering af det fremadrettede bevillingsniveau, er det analysens hovedkonklusion for så vidt angår 2012, at en tilpasning af enhedspriserne til de sammenlignelige kommuners enhedsprisniveau vil give anledning til en opjustering af bevillingsniveauet. Enhedsprisanalysens konklusioner kan dog ikke umiddelbart ligges til grund for en tilpasning af bevillingsniveauet i 2013 og frem.

Rettidighedsanalysen giver ikke anledning til justeringer da den gennemsnitlige rettidighedsmålsætning fastholdes på 95 procent.

Videre proces

Enhedsprisanalysen vil sammen med de øvrige enhedsprisanalyser og rettidighedsanalysen blive præsenteret for Økonomiudvalget den 12. juni. Enhedsprisanalysens konklusioner vil eventuelt kunne danne baggrund for politiske drøftelser i forbindelse med efterårets budgetforhandlinger.

Forvaltningen vil analysere baggrunden for den højere enhedspris for aktivering af dagpengemodtagere med henblik på, at vurdere om det er muligt at anvende midlerne endnu mere effektivt. 65 mio. kr. svarer til ca. 20 pct. af budgettet.   

BILAG
1. Enhedsprisanalyse
2. Rettidighedsanalyse (eftersendes)

Morten Binder

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top