Tryghedsindeks 2012
Indstillingen fremlægger resultater for Tryghedsindeks 2012, samt afdækning af tryghedsskabende indsatser i områder med markant og intensiveret behov.
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller overfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget,
1. at Tryghedsindeks 2012 tages til efterretning,
2. at afdækningen af tryghedsskabende indsatser i områder med markant og intensiveret
behov tages til efterretning, samt
3. at Tryghedsindeksets resultater og afdækningen indgår i den videre drøftelse af Budget 2013 under
drøftelser om Sikker By initiativer.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen har i Budget 2011, som led i en samlet strategi for en mere sikker by, afsat midler til Tryghedsindeks for København frem til 2014. Tryghedsindekset følger op på effektmål 1 i Sikker By programmet:
”Der opnås en stigning i trygheden i København, således at antallet af områder med behov for en markant eller intensiveret indsats ifølge Tryghedsindekset falder med minimum 50 %. Målet skal være nået senest i 2014.”
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er ansvarlig for at følge op på effektmål 1. Tryghedsindekset udarbejdes årligt, og blev gennemført første gang i 2009. Tryghedsindekset måler for hele København, på bydelsniveau og lokalt niveau, hvor stort behovet er for en tryghedsskabende indsats i et område. De fem handlingsanvisende kategorier er minimalt, reduceret, ordinært, intensiveret og markant behov for indsats. Indekset er sammensat af to datakilder: En spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 8.000 københavnere, der belyser borgernes udsathed for kriminalitet og vurdering af kriminalitetsproblemer i nabolaget samt politiets registre over anmeldelser.
Tryghedsindeks 2012 – overordnede resultater
Tryghedsindekset 2012 viser, at København overordnet set er inde i en positiv udvikling:
§ Trygheden i København er stigende, og borgerne er mindre udsatte for kriminalitet,
§ antallet af områder med et markant behov er faldet fra 8 i 2011 til 5 i 2012,
§ og antallet af områder med markant/intensiveret behov er faldet fra 12 i 2010 til 7 i 2012.
Tryghedsindekset er samlet set faldet til et signifikant lavere niveau sammenlignet med startmålingen i 2009 og sidste måling i 2011. København har i 2012 et ordinært behov for indsats mod intensiveret i årene fra 2009-2011. Tryghedsindekset 2012 er vedlagt som bilag 1.
Spørgeskemaindekset
viser overordnet, at der er færre københavnerne, som angiver, at de har været udsat for kriminalitet og oplever kriminalitet som et problem i nabolaget. Der ses en positiv udvikling både sammenlignet med startmålingen i 2009 og sidste måling i 2011. Borgerne er i 2012 mindre udsatte for vold/trusler og hærværk, mens indsatsbehovet er uændret for narkotika, indbrud og chikane. For tyveri er der sket en forværring siden sidste måling, hvor der i 2012 er behov for en intensiveret indsats mod ordinært i 2011.
Distrikt Tryghedsindeks 2010 Tryghedsindeks 2012 Sikker By mål 1 1 Det sydvestlige Indre By til Kgs. Nytorv Markant Markant Uændret 27 Vesterbro omkring Hovedbanegården Markant Markant Uændret 8 Indre Nørrebro vest for Nørrebrogade Markant Intensiveret Forbedret 3 Christianshavn og Holmen Markant Markant Uændret 18 Husum, vest for Utterslev Mose Markant Markant Uændret 22 Valby sydvest Markant Ordinært Forbedret 11 Ydre Nørrebro mellem Nørrebrogade og Tagensvej* Intensiveret Ordinært Forbedret 17 Husum syd Intensiveret Intensiveret Uændret 12 Hotspot Ydre Nørrebro* Intensiveret Markant 15 Indre Bispebjerg ved Nørrebro Station Intensiveret Ordinært Forbedret 10 Ydre Nørrebro, vest for Nørrebrogade Intensiveret Reduceret Forbedret 29 Ørestaden og Havebyerne Intensiveret Reduceret Forbedret
Siden 2011 er Anmeldelsesindekset faldet, men ligger fortsat i kategorien intensiveret. Faldet skyldes, at der er færre anmeldelser for indbrud (14 %), chikane (14 %), hærværk (11 %) og vold/trusler (0,4 %). Der ses samtidig en stigning i antallet af anmeldelser for tyveri (17 %) og i mindre grad for narkotika (8 %). Sammenlignet med startmålingen i 2009, er der i 2012 færre anmeldelser for vold/trusler (21 %), chikane (18 %), hærværk (10 %), indbrud (3 %) og narkotika (3 %), men 16 % flere anmeldelser for tyveri.
Tryghedsindeks 2012 sammenholdt med Sikker By mål 1
Anm.: Tabellen viser en oversigt over de distrikter, der i 2010 havde et markant/intensiveret behov for indsats. Tabellen viser,
om distrikterne har forbedret sig fra 2010 til 2012 med henblik på at opfylde effektmål 1 i Sikker By programmet.
* Distriktsinddelingen for distrikt 11 og 12 er ændret pga. Hotspot Ydre Nørrebro. Distrikt 12 indeholder fra 2011 rode 157
(bl.a. Hothers Plads og Mjølnerparken). Derfor er distrikt 11 og 12 ikke sammenlignelige med målinger før 2011.
Løsning
Forvaltningerne har i samarbejde med Programgruppen for Sikker By foretaget en afdækning af eksisterende tryghedsfremmende indsatser i områder i markant eller intensiveret. Formålet er at tilvejebringe viden om eksisterende indsatser og skabe grundlag for politisk beslutning om prioritering af områdebaserede tryghedsfremmende indsatser for at opnå mål 1 i Sikker By programmet i 2014. Afdækningen er vedlagt som bilag 2.
Vurdering af tryghedsindsatsen for hele København
Tryghedsindekset 2012 viser samlet set, at københavnerne er mindre udsatte for kriminalitet sammenlignet med 2009. Dog er der sket en forværring for tyveri, og indbrud opleves fortsat som et væsentligt problem (selvom antallet af anmeldelser er faldet for indbrud siden sidste år).
Forvaltningerne vurderer, at det styrkede samarbejde i regi af Sikker By og SSP, samt samarbejdet med Københavns Politi har bidraget til den overordnede positive udvikling, som Tryghedsindekset demonstrerer. I det kommende år søges samarbejdet yderligere styrket og indsatserne konsolideret med henblik på at fastholde og understøtte den positive udvikling. Indsatsen med at forebygge og bekæmpe indbrud vil blive styrket, som en del af et fokusområde hos Politiet. Kommunen vil løbende bidrage med viden og dialog med politiet herom.
Som en del af ’Din Betjent’ samarbejdet mellem Københavns Politi og kommunen er der sat særlig fokus på at styrke det lokale samarbejde om udsatte og kriminalitetstruede unge, samt at forebygge kriminalitet indenfor f.eks. indbrud eller røverier. Der blev i december 2011 gennemført en fælles indsats og kampagne, som reducerede antallet af indbrud i Tingbjerg med 65 % sammenlignet med samme periode i 2010. I 2012 vil de gode erfaringer herfra blive udbredt med særlig fokus på en indsats mod gaderøverier, en bydækkende kampagne mod indbrud samt fortsat styrkelse af det lokale samarbejde mellem kommune og politi. Indstilling om udmøntning af midler til ’Din Betjent’ behandles ligeledes på Økonomiudvalgets møde den 22. maj.
Vurdering af tryghedsindsatser i bydele og distrikter
På baggrund af afdækningen er det forvaltningernes vurdering, at der kan være behov for at styrke indsatserne i nogle af de områder, der fortsat har behov for en markant tryghedsskabende indsats. De syv distrikter i markant/intensiveret behandles i nedenstående (for en detaljeret gennemgang, se bilag 2).
Tryghedsindsatsen i Indre By
Indre By har ét område (distrikt 1) med behov for en markant indsats. Beboerne i distriktet angiver i lav grad at være udsatte for kriminalitet, og udfordringerne er primært knyttet til meget høje anmeldelsestal.
Københavns Kommune fortsætter i 2012 støtte til initiativet ’Tryg den af’, der har til formål at øge trygheden i nattelivet. Derudover prioriterer Københavns Politi via Tryg By og ’Din Betjent’ at sikre en positiv udvikling i forhold til den målrettede bekæmpelse og forebyggelse af den borgerrettede kriminalitet og nedbringe antallet af anmeldelser for vold, røveri og tyveri.
Forvaltningerne vurderer, at der fortsat bør være fokus på at skabe tryghed for byens mange besøgende og i nattelivet, samt at nedbringe borgenes udsathed for tyveri i Indre By. Københavns Kommune fortsætter i 2012 støtte til initiativet ’Tryg den af’, der har til formål at øge trygheden i nattelivet. Derudover prioriterer kommunen og Københavns Politi via Tryg By og ’Din Betjent’ fortsat at sikre en positiv udvikling i forhold til at nedbringe antallet af anmeldelser for vold, røveri og tyveri.
Tryghedsindsatsen på Christianshavn og Vesterbro
Christianshavn (distrikt 3) har et markant behov for indsats, og der ses ikke en ændring i beboernes udsathed og vurdering af kriminalitetsproblemer i nabolaget over tid. Anmeldelsesindekset er uændret. Vesterbro har i 2012 ét område i markant, distrikt 27 Vesterbro omkring Hovedbanegården, og beboerne angiver i høj grad kriminalitet, som et problem i nabolaget. Anmeldelsesindekset er faldet siden 2009, men dog fortsat i markant.
Københavns politi har i 2011 generelt haft en fokuseret lokalpolitiindsats. Indsatsen har blandt andet været rettet mod narkotika, hvor indsatser i blandt andet Jægersborggade, Christiania og på Vesterbro har ført til anholdelser og beslaglæggelser. Lokalpolitiindsatsen generelt søges yderligere målrettet ved bl.a. indførelsen af ’Din betjent’, som skal sikre en direkte borgervendt indsats i lokalområderne.
Socialforvaltningen har på Christianshavn et tilbud målrettet unge mellem 12 og 18 år, som færdes i og omkring Christiania. Her har de unge mulighed for anonym rådgivning, fælles aktiviteter, voksenkontakt mv.
Koblet med politiets indsats arbejder Socialforvaltningen på at styrke indsatsen med at mindske de narkotikarelaterede beboergener på Vesterbro. Socialforvaltningens rolle er at huse, hjælpe og stabilisere målgruppen af misbrugere, hjemløse og prostituerede og dermed forbedre deres livssituation og – som en afledt effekt – mindske nabogener. Indsatsen består af sociale tilbud, opsøgende socialt arbejde og nærmiljøarbejde med naboer. Den ’gene-reducerende’ effekt øges af, at opgaveløsningen sker i samarbejde med renhold og politiet. Socialforvaltningen antager, at lovgivning for – og etablering af – stofindtagelsesrum på Indre Vesterbro vil mindske gener med utryghed og stofaffald målbart.
Tryghedsindsatsen på Nørrebro
Nørrebro har i 2012 ét område med behov for en markant indsats (distrikt 12/ Hotspot ydre Nørrebro), og ét område i intensiveret (distrikt 8/ Hotspot indre Nørrebro). For Ydre Nørrebro ses der ikke en ændring i beboernes udsathed for kriminalitet og vurdering af kriminalitetsproblemer i nabolaget. Distriktet har dog haft et væsentligt fald i anmeldelser siden 2011. På Indre Nørrebro ses der en positiv udvikling i beboernes udsathed for kriminalitet sammenlignet med 2009, og antallet af anmeldelser er faldet.
Forvaltningerne vurderer, at der pågår en markant områdebaseret indsats på Nørrebro, der bør følges tæt for at understøtte den positive udvikling i bydelen. Afdækningen viser, at der foregår en massiv indsats i form af tryghedsfremmende initiativer på Nørrebro bl.a. via initiativer som Hotspots, gadeplansarbejde og ’Din beskæftigelseskonsulent’.
Tryghedsindsatsen i Brønshøj-Husum
Brønshøj-Husum har i 2012 ét område i markant (distrikt 18 Husum vest for Utterslev Mose), og ét område i intensiveret (distrikt 17 Husum syd). For distrikt 18 ses der ikke en ændring i beboernes udsathed over tid, og anmeldelsesindekset er uændret. Beboerne i distrikt 17 angiver i mindre grad at være udsatte for kriminalitet sammenlignet med 2009, men anmeldelsesindekset er uændret, og der er fortsat en udfordring omkring indbrud.
Forvaltningerne vurderer, at der pågår en markant områdebaseret indsats i distrikt 17 og 18 i Brønshøj-Husum. Effekterne af Helhedsorienteret Tryghedsplan for Tingbjerg bør afventes før nye initiativer iværksættes i området. Forvaltningerne opfordrer til en høj grad af vidensdeling mellem Tryghedsplan for Tingbjerg og Områdefornyelsen i Voldparken.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningerne anbefaler, at indstillingens resultater og vurderinger indgår i den videre drøftelse om Budget 2013. 1. Tryghedsindeks 2012 - Omslag med Faktaark for hele København og 12 Lokaludvalg. Morten Binder Claus Juhl
Forvaltningerne ønsker at styrke formidlingen af Tryghedsindeksets resultater til relevante aktører i det kriminalpræventive samarbejde, herunder særligt Lokaludvalg og SSP. Formålet er i højere grad at bringe Tryghedsindekset i anvendelse i det lokale forebyggende arbejde.
BILAG
2. Afdækningen af tryghedsfremmende indsatser i 2012.