Mødedato: 21.05.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

ETIs temavalg for 2013

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal på baggrund af indstillingen godkende inklusionstema for Eksperttænketankens arbejde i 2013.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Eksperttænketank for Integrations temavalg for 2013: Ligebehandling med særligt fokus på etniske minoritetsunge.

Problemstilling

Eksperttænketank for Integration skal vælge tema for de anbefalinger tænketanken vil levere i første kvartal af 2013. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal, jf. Eksperttænketankens kommissorium, godkende Eksperttænketankens temavalg. 

På BIU mødet den 23. april 2012 drøftede udvalget følgende to forslag, som forvaltningen havde stillet:

1. Hvordan kan unges aktive medborgerskab bidrage til job og uddannelse?
2. Hvordan kan Københavns Kommune fremme ligebehandling?

Desuden forslog BIU et tredje tema på mødet:

3. Modtagelse af nye borgere

 

Disse tre forslag blev drøftet på ETIs møde den 26. april.

 

Løsning

Den 26. april 2012 har ETI valgt temaet "Ligebehandling med særligt fokus på etniske minoritetsunge". 

På baggrund af Ekspertænketankens tidligere arbejde med temaet "Skolen i byen" og på grund af Københavns Kommunes prioritering af ungemålgruppen, har Eksperttænketanken ønsket at sætte fokus på målgruppen etniske minoritetsunge i ligebehandlingsspørgsmålet. Eksperttænketank for Integration ønsker at supplere den viden Københavns Kommune har på ligebehandlingsområde ved at sætte fokus på etniske minoritetsunge f.eks. ved at udarbejde anbefalinger om, hvordan diskriminationsoplevelsen blandt etniske unge nedsættes samt hvordan oplevelsen af ligebehandling blandt disse unge øges. Under dette tema kan Eksperttænketanken sætte fokus på Københavns Kommunes, civilsamfundets og andre aktøreres rolle i styrkelsen af ligebehandling.

Udfordringerne:
Ifølge Københavns Kommunes undersøgelse af Ligebehandling ”En undersøgelse af Københavns Kommunes behov for en ligebehandlingspolitik” foretaget af Institut for Menneskerettigheder i 2009, skyldes manglende ligebehandling i kommunen ofte tilsyneladende neutrale regler, normer, rutiner og mønstre, der forhindrer udvalgte borgere i at opnå rettigheder og muligheder. Undersøgelser viser f.eks. at der, bevidst eller ubevidst, foregår forskelsbehandling af elever med etnisk minoritetsbaggrund i de danske folkeskoler. Etniske minoritetselever mødes af lærerne med andre og mere negative forventninger end etniske danske elever gør, jf. Folkeskolens Rejsehold, og de negative forventninger kan bl.a. resultere i at etniske minoritetsdrenge skaber en modkultur til skolen (Laura Gilliam).

Udover udfordringen ift. ligebehandling i kommunens services, er der også en diskriminationsudfordring i byen generelt. Flere københavnere med minoritetsbaggrund (21,3 pct.) end majoritetsbaggrund (8,1 pct.) føler sig diskrimineret jf. Københavns Kommunes diskriminationsmåling fra 2012. Dertil kommer, at 20 pct. af alle diskriminerede oplever at blive diskrimineret i nattelivet. Inklusionsundersøgelsens data viser, at det specielt er de unge i alderen 15-24årige, der oplever diskrimination i nattelivet. Der er en større andel af de unge i alderen 15-24årige, der oplever diskrimination i nattelivet, end af de unge i alderen 25-39årige jf. København Kommunes diskriminationsmåling. Undersøgelsen viser, at københavnere, der føler sig diskrimineret, også oplever, at de er mindre inkluderede. Det betyder, at der er en klar negativ sammenhæng mellem det at føle sig diskrimineret og oplevelsen af inklusion i samfundet. Det er derfor centralt for inklusionsindsatsen at bekæmpe diskrimination i egne indsatser og fremme ligebehandling.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtog i 2009 en handleplan for at fremme ligebehandling, ligesom der i 2009/10 blev udarbejdet et udkast til ligebehandlingsprincipper. Ligebehandlingsprincipperne er p.t. afprøvet i 9 kommunale institutioner og i 2012 skal principperne afprøves i yderligere 10 institutioner i Københavns Kommune. En af de centrale udfordringer, som kommunens ligebehandlingsarbejde står overfor, er at sikre forankring af principperne i hele Københavns Kommune.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Udgifterne afholdes inden for rammerne af ETIs budget.

Videre proces

Borgerrepræsentationen skal godkende Eksperttænketankens temavalget den 20. juni 2012, hvorefter ETI går i gang med arbejdet. ETIs forkvinde, Agi Csonka, vil præsentere fremgangsmåden for ETIs behandling af temaet for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i tredje kvartal. 

Morten Binder    /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingen:

For stemte: 5 (A, B, F, Ø)
Imod stemte: 3 ( V, C, O)
Undlod: Ingen

Indstillingen blev vedtaget.

Der var følgende protokolbemærkning fra C, V og O:
DF, Konservative og Venstre stemmer i mod indstillingen. Vi mener i stedet det er vigtigt at undersøge hvordan aktivt medborgerskab kan bidrage til job og
uddannelse.

Til top