Mødedato: 20.09.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Medlemsforslag; Hjemtagelse af danskuddannelse for voksne selvforsørgede udlændinge

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås:

  1. at Københavns Kommune hjemtager undervisningen i dansk for selvforsørgende udlændinge fra sommeren 2024. I perioden 22-24 starter et arbejde med at forberede etableringen af et kommunalt sprogcenter. Kontrakterne med de to eksisterende udbydere forlænges og udfases i samme periode, så der kan foregå en forsvarlig overdragelse. I forbindelse med at undervisningen hjemtages, skal de undervisere, der i dag er ansat på Clavis og UC+ tilbydes ansættelse. Bygninger, inventar og undervisningsmateriale overdrages i det omfang, det er udgiftsmæssigt fornuftigt. Dette indgår i budgetforhandlingerne fra år 2024 og frem.

Motivation

Enhedslisten ønsker spørgsmålet om udbud af danskuddannelse for voksne selvforsørgede udlændinge tages op igen, fordi sagsfremstillingen var ensidig.

Punktet var på dagsordenen 15. marts og forvaltningen skrev: ”Det fremgår af § 10 stk. 5 i dansk-uddannelsesloven, at opgaven skal sendes i udbud, når driftsaftalerne udløber. Kontrakterne om danskuddannelse til selvforsørgede skal derfor i udbud i 2021”. Forvaltningen fremstillede det altså som en rent administrativ afgørelse. Men dansk-uddannelseslovens  § 10 stk. 5 lyder: Når en gældende driftsaftale, jf. stk. 1, nr. 2-4, udløber, skal kommunalbestyrelsen sende opgaven i udbud, jf. udbudsloven, medmindre kommunalbestyrelsen selv udbyder danskuddannelsen, jf. stk. 1, nr. 1.

Forvaltningen foretog altså en eklatant undladelse i sin sagsfremstilling. Vi ønsker en fornyet behandling på baggrund af en mere dækkende sagsbehandling – herunder en vurdering af hvordan kommunale sprogskoler bliver drevet på Vestegnen af København og den kommunale konstruktion i kommunerne i Nordsjælland. Enhedslisten ønsker at udvalget og borgerrepræsentationen seriøst drøfter muligheden for at kommunen selv udbyder danskuddannelsen.

Erfaringerne med tvungent udbud af danskundervisningen for indvandrere og privatiseringen af denne har været meget dårlige. Det har ført til alt fra dårligere undervisningstilbud for kursisterne til prekære ansættelsesforhold for lærerne og ødelæggelsen af årtier gamle traditioner for god undervisning. Vi går derfor ind for at kommunen hjemtager danskundervisningen til et kommunalt selskab. Et udbud af sprogskolerne hvert fjerde år skaber en tilstand af permanent usikkerhed og undtagelsestilstand for skolerne og undervisningen, som ikke er brugbart for at etablere en god undervisningstradition.

Det kræver også store administrative ressourcer fra skolerne at etablere sig. Selve afholdelsen af udbuddet er for kommunen, såvel som tilbudsgivere en bekostelig og ressourcekrævende affære.

 

Beslutning

Ø fremsatte følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at Københavns Kommune arbejder på en proces for hjemtagelse af danskundervisningen for voksne selvforsørgede udlændinge.”

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forkastede ændringsforslaget med følgende stemmeafgivelse:

For: Ø

Imod: A, B, C, F, V

Undlod: Ingen

 

Herefter var der afstemning om medlemsforslaget som oprindeligt fremsat. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forkastede medlemsforslaget med følgende stemmeafgivelse:

For: Ingen

Imod: A, B, C, F, V

Undlod: Ø

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten ønsker at hjemtage undervisningen i dansk for indvandrere – ved at etablere en kommunal sprogskole i forlængelse af CBSI. Vi foreslår at gøre det fra sommeren 2024 – og i konsekvens heraf at forlænge de nuværende kontrakter med Clavis og UC+ frem til dette tidspunkt.

Erfaringerne med udbuddet er dels alvorligt forringede vilkår for kursisterne – når priserne er presset helt i bund bliver kvaliteten også derefter – og dels markant forværrede arbejdsvilkår for lærerne.

De gamle sprogskoler - Københavns Sprogcenter, Indvandrernes Aftenskole og Studieskolen - havde årtiers traditioner og var centre for produktion af undervisningsmateriale og udvikling af sprogpædagogik. Lærerne var fastansatte og meget engagerede i deres arbejde.

Nu er mange af lærerne ansatte på korttidskontrakter og timelønskontrakter. Det giver dårlige vilkår for at opbygge gode undervisningsmiljøer.

I dette system bliver kursisterne presset til test, før de er klar, og niveauet for at lære dansk bliver ”det lavest acceptable”.

Et udbud hvert fjerde år er det værste system, man kan tænke sig. Det betyder, at skolerne ikke kan planlægge på lang sigt. Halvdelen af tiden går med at etablere skolen og halvdelen med at forberede det næste udbud. Og hvis en ny skole vinder udbuddet, vil det føre til et fuldstændigt brud i traditionen. Det er spild af ressourcer.

Danskuddannelsesloven giver mulighed for at kommunen selv etablerer en sprogskole – og ved at gøre dette, kan man lave god undervisning og et godt undervisningsmiljø.

Det vil give ro på bagsmækken, og både undervisere og kursister kan gøre det, de er bedst til. Det vil være et stort spring fremad for at integrere indvandrere i København. Det vil være langt mere rationelt og økonomisk forsvarligt at bygge en solid struktur op, der skaber kontinuitet og stabilitet i uddannelserne.”

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne kan ikke stemme for forslaget, da det ville være ulovligt at indføre, jf. bilag 1.”
Til top