Mødedato: 20.08.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Decisionsskrivelse vedrørende 2010 på beskæftigelsesområdet

Se alle bilag

Årsregnskabet på kommunernes refusionsbelagte administrationsområder afsluttes med de såkaldte decisionsskrivelser fra hhv. Beskæftigelses- og Social- og Integrationsministeriet, hvor ministerierne i praksis endelig godkender eller tager forbehold for refusionshjemtagelsen. Her forelægges hovedkonklusionerne i Beskæftigelsesministeriets decisionsskrivelse vedrørende regnskabet for 2010.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager beskæftigelsesministeriets decisionsskrivelse til efterretning.

Problemstilling

På baggrund af revisionsberetning for 2010 tager såvel Beskæftigelses- som Social- og Integrationsministeriet i en såkaldt decisionsskrivelse stilling til om forvaltningen har levet op til betingelserne for at modtage statsrefusion. Denne sag omhandler decisionsskrivelsen fra Beskæftigelsesministeriet, som er vedlagt som bilag 1. I nedenstående figur er vist procestrin vedrørende regnskabet for 2010

Figur 1. procestrin vedrørende regnskab 2010.

 

Det fremgår af figuren, at forvaltningen medio 2012 modtager decisionsskrivelser fra ministerierne vedrørende 2010. Decisionsskrivelserne vedrørende 2010 er baseret på revisionsberetningen for 2010, som blev forelagt udvalget på mødet den 3. oktober 2011. En decisionsskrivelse tager på baggrund af revisionsberetningen stilling til, om forvaltningen har opfyldt betingelserne for at modtage statsrefusion. Det er således først med decisionsskrivelserne, at det afklares, hvorvidt kommunens konkret modtagne statsrefusion i det pågældende regnskabsår er accepteret af staten, herunder om staten stiller krav om yderligere berigtigelser, undersøgelser mv.

Løsning

Beskæftigelsesministeriet anfører, at eftersom Deloitte ved revisionen af regnskabet for 2010  ikke har taget forbehold i forhold til den hjemtagne refusion i 2010, har ministeriet heller ingen forbehold i forhold til den modtagne refusion for 2010.

Selvom ministeriet ikke tager forbehold for den modtagne refusion for 2010, finder ministeriet det ikke tilfredsstilende, at Deloitte vedrørende revisionen af regnskabet for 2010 anførte 3 revisionsbemærkninger på baggrund af fejl m.m. i forvaltningens sager.

Beskæftigelsesområdet er kendetegnet ved, at lovgivningen fastsætter mange og omfattende proceskrav til sagsbehandlingen. Proceskravene ændres hyppigt. Dertil kommer, at Deloitte udvælger sager til revisionsgennemgang med henblik på at afdække fejl. Det betyder, at der er ikke tale om en repræsentativ udvælgelse men en udvælgelse på baggrund af en forhøjet risikoprofil. Ovennævnte betyder, at fejlmulighederne på området er mange, hvorfor det næppe er realistisk helt at undgå revisionsbemærkninger. På beskæftigelsesområdet var der i 2010 3 revisionsbemærkninger, mens det tilsvarende antal i 2009 var 5.

Revisionsbemærkninger vedrørende regnskabet for 2010

Nedenfor redegøres kort for revisionsbemærkningerne, ministeriets bemærkninger hertil samt forvaltningens initiativer i forhold til at rette op på de kritiserede forhold.

Første revisionsbemærkning, der var videreført fra 2009, vedrørte manglende kvalitetssikring af refusionsopgørelser. Ministeriet finder det uacceptabelt, at der igen i 2010 er en revisionsbemærkning om dette forhold. 

Forvaltningen har bedt Deloitte om at gennemlæse forvaltningens forretningsgang på området og på den baggrund komme med forslag til forbedringer. Deloitte er kommet med en række forslag til supplerende kvalitetssikring. Disse forslag har forvaltningen indarbejdet i forretningsgangen. Forvaltningen afventer nu Deloittes skriftlige erklæring om, at såfremt forvaltningen efterlever den reviderede forretningsgang, vil refusionsopgørelserne fremadrettet have den fornødne kvalitet. Refusionsopgørelsen til aflevering til ministeriet den 1. juli 2012 er kvalitetssikret i forhold til den nye forretningsgang og forventes således at have den fornødne kvalitet.

Anden revisionsbemærkning omhandlede mangler i det udførte ledelsestilsyn og fejlomfang.  Ministeriet finder det ikke tilfredsstillende, at forvaltningen i 2010 har videreført de kvalitetsmæssige målinger, som blev indført i ledelsestilsynet i 2009. Ministeriet finder det ligeledes ikke tilfredsstillende, at revisor har konstateret fejl i 23 % af de udtagne sager, og at fejlene primært relaterer sig til fejltyper, der ikke indgår som målepunkter i forvaltningens ledelsestilsyn.

I forbindelse med etableringen af Center for Driftsunderstøttelse (CDU), som i ministeriet i øvrigt finder positivt, er der i samarbejde med Deloitte ved at ske en revidering af forvaltningens ledelsestilsyn, således at tilsynet fokuserer mere på den generelle kvalitet i sagsbehandlingen, og dermed tager højde for Delioittes og Beskæftigelsesministeriets kritik. Denne ændring af ledelsestilsynet finder sted i efteråret 2012 i samarbejde med Deloitte og implementeres inden 2013. Endvidere vil ledelsestilsynet fremadrettet indeholde en opfølgning på kvaliteten af sagsbehandlingen på områder, hvor revisionen har udtalt kritik.

Tredje revisionsbemærkning omhandlede manglende modregning af efterlevelseshjælp i kontanthjælp. Ministeriet finder det ikke tilfredsstillende, at revisor har konstateret en systematisk fejl på dette område.

Forvaltningen har ændret praksis på området, og de relevante sager er gennemgået på ny. I den udstrækning der er konstateret fejl med refusionsmæssig betydning, er den fornødne berigtigelse sket. Det skal understreges, at der er tale om et meget begrænset sagsområde.

Herudover kommenterer ministeriet gennemgangen af personsager. Ministeriet finder, at der er for mange fejl på områderne kontanthjælp, aktivering, fleksjob, ledighedsydelse og sygedagpenge. Ministeriet forventer, at der er ledelsesmæssigt fokus på området, og der sker en opstramning af sagsbehandlingen, så antallet af fejl nedbringes.

Det er forvaltningens opfattelse, at der gennem de senere år er sket en gradvis forbedring i kvaliteten i forvaltningens sagsbehandling og at denne udvikling fortsatte i 2010.  Dette afspejles også af de fejlstatistikker, der udarbejdes af Deloitte i forbindelse med den årlige sagsgennemgang. Forvaltningen erkender, at fejlniveauet generelt og især på store sagsområder som kontanthjælp/aktivering og sygedagpenge kan og bør reduceres yderligere. Kvalitetsløftet skal bl.a. komme ved  etableringen af CDU, hvor en samling af bl.a. juridisk bistand, klagebehandling, ledelsestilsyn, arbejdsgange, undervisning mm skal understøtte en bedre kvalitet i sagsbehandlingen. Dertil kommer, at ledelsestilsynet, i overensstemmelse med Deloittes anbefalinger, skal omhandle den generelle kvalitet i sagsbehandlingen. Endelig blev der i budgetaftalen for 2012 afsat en flerårig bevilling til styrkelse af kvaliteten i sagsbehandlingen. Efterhånden som initiativerne i relation hertil bliver implementeret, forventes dette også at bidrage til et kvalitetsløft i sagsbehandlingen.

Ministeriet henviser på side 4 i decisionsskrivelsen til et brev af 21. november 2011 afsendt af kommunen. Det pågældende brev er afsendt af Socialforvaltningen og har således ingen relevans for Beksæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Videre proces

Eftersom ministeriet ikke tager forbehold i decisionsskrivelsen anses den refusion forvaltningen modtog i 2010 på beskæftigelsesområdet for godkendt.

BILAG
1. Decisionsskrivelse fra Beskæftigelsesministeriet vedrørende 2010.



Morten Binder                                Thomas Thellersen Børner

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top