Mødedato: 20.08.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

18+ strategien (fællesindstilling)

Se alle bilag

Forvaltningerne har i samarbejde med Københavns Politi udarbejdet forslag til en strategi for kommunens indsats for kriminelle og kriminalitetstruede unge mellem 18 og 25 år der er bosat i Københavns Kommune. Forslag til 18+ strategi fremlægges til godkendelse i Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget,

1. at drøfte vedlagte forslag til Københavns Kommunes strategi for kriminelle og kriminalitetstruede unge mellem 18 og 25 år, samt at strategien og de foreslåede nye tiltag indgår i budgetforhandlingerne for Budget 2013.

2. at 18+ strategien forelægges til endelig godkendelse i fagudvalgene og Borgerrepræsentationen efter konsekvenserne af Budget 2013 er kendte, i forhold til de nye tiltag foreslået i 18+ strategien.

Problemstilling

Mens kriminaliteten blandt unge under 18 år er faldende, er der en tendens til at den alvorlige og personfarlige kriminalitet i stigende grad begås af en lille gruppe af kriminelle eller kriminalitetstruede unge mellem 18 og 25 år, er er bosat i København. Københavns Kommune har i dag i regi af forvaltningernes normale drift og Sikker By programmet igangsat en række aktiviteter, der skal imødekomme udfordringerne med denne målgruppe.
 

Aktiviteterne spænder fra beskæftigelses- og uddannelsestilbud, 18+ centre i udvalgte bydele til målrettet koordinering af samarbejdet i regi af SSP+ indsatsen og særlige håndholdte tilbud i form af den korte snor+ og exit-programmet, der hjælper udsatte og kriminelle unge med at forlade de kriminelle miljøer. Københavns Kommune anvender i dag mere end 30 mio. kr. årligt på målrettede 18+ aktiviteter, og 18+ målgruppen indgår som et særligt indsatsområde i kommunens fælles Sikker By Program.

 

18+ målgruppen udgør antalsmæssigt en relativt lille andel af voksne Københavnere. Det anslås, at målgruppen udgør mellem 400-800 unge (afhængigt af om den opgøres ud fra antallet af sigtelser, dømte, eller løsladte/indsatte). De unges kriminelle adfærd, både individuelt og som del af uroskabende ungegrupperinger, har imidlertid store negative sociale, økonomiske og personlige konsekvenser for københavnerne og de unge selv.

 

18+ området er et forholdsvist nyt opgaveområde, der rækker udover de traditionelle kommunale kerneopgaver og er målrettet en særlig vanskelig målgruppe af unge. Kommunens viden om de unge, herunder effekten af de konkrete indsatser, er derfor på nuværende tidspunkt begrænset. Det er i den forbindelse en særlig udfordring, at målgruppen, udover den kriminelle adfærd og en ringe tilknytning til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet, oftest også er tynget af en baggrund med svære sociale problemstillinger, personlighedsforstyrrelser og misbrug m.v.

 

Økonomiudvalget besluttede i april 2010 i forbindelse med vedtagelsen af Sikker By Programmet, at skabe en sammenhængende indsats for kriminelle og kriminalitetstruede unge i alderen 18-25 år, herunder at Center for Sikker By sammen med forvaltningerne foretager de nødvendige analyser. I 2011 udarbejdede forvaltningerne således i fællesskab en analyse af 18+ målgruppen, som belyste målgruppens størrelse, herunder omfang af kriminalitet samt kommunens aktiviteter på området. I forlængelse heraf besluttede styregruppen for Sikker By i juni 2011, at der skulle udarbejdes forslag til en strategisk plan for kommunens 18+ indsats.

 

Med denne indstilling præsenteres forslag til en samlet strategi for håndtering af kriminelle og kriminalitetstruede unge mellem 18 og 25 år, udarbejdet af kommunens syv forvaltninger i tæt samarbejde med Københavns Politi. Strategien forelægges til godkendelse i de fire fagudvalg, hvis fagområder direkte berøres af strategiens nye tiltag. Strategien lægges desuden til de øvrige fagudvalg til orientering.

Løsning

Forslag til 18+ strategi 2012–2015 (bilag 1) bygger videre på forvaltningernes eksisterende indsatser for 18+ målgruppen og forsøger at optimere kommunens indsats for målgruppen ved at fastlægge en samlet ramme og retning for udviklingen af 18+ indsatsen (perioden 2012–2015). Strategien er samtidig tænkt sammen med kommunens øvrige relevante strategier og planer, herunder de kommende udviklingsplaner for udsatte byområder og den kommende Ungestrategi. Visionen er, at de igangsatte aktiviteter og forslag til nye tiltag skal bidrage til at skabe tryghed for alle københavnere i alle bydele, herunder bidrage til at flere 18+ unge, der er bosat i Københavns Kommune:

  • tager ansvar for eget liv og bliver selvforsørgende på lovlig vis,
  • får de nødvendige kompetencer til at indgå i samfundet som velfungerende, ansvarlige unge voksne,
  • får styrket deres muligheder for at komme i relevant uddannelses- eller beskæftigelsesforløb.  

Strategien adresserer desuden den særlige udfordring omkring lokale grupperinger af 18+ unge, som gennem kriminalitet skaber stor utryghed i lokalområder, og fastholder de unge i negative livsforløb. Den enkelte 18+ unge skal præsenteres for alternativer til en kriminel tilværelse i uroskabende grupperinger, og lokale gruppedannelser i København skal anspores til at indgå mere positivt i lokalsamfundet. 

Strategien er særligt målrettet unge Københavnere i alderen 18-25 år, der 1) er dømt eller sigtet for at have begået gentagen, alvorlig eller personfarlig kriminalitet, 2) er kriminalitetstruet samt 3) unge i 18+ målgruppen, som deltager i uroskabende og/eller kriminelle grupperinger. De hidtidige erfaringer fra kommunens 18+ aktiviteter viser, at det er vigtigt at forholde sig realistisk til den enkeltes unges vilje og muligheder for at fravælge kriminalitet. Både vilje og egnethed for den enkelte kan variere over tid. 18+ strategien fokuserer både på de unge i målgruppen, der er motiverede for at bryde med kriminaliteten, samt de unge, som ikke umiddelbart udviser motivation, men hvor kommunen kan gøre en indsats for at de unge bliver motiverede til at fravælge en kriminel livsbane.

 

Strategien er bygget op omkring tre fokusområder med tilhørende målsætninger, samt ét overordnet effektmål, som vedrører uddannelse og beskæftigelse for målgruppen:

    A.    Uddannelse og beskæftigelse i stedet for kriminalitet 
            
Målsætning: Flere unge i 18+ målgruppen afholder sig fra at begå kriminalitet og er i job eller uddannelse. 

    
B.     Kommunen møder 18+ grupperinger med tydelighed 
            
Målsætning: Færre situationer hvor 18+ grupperinger i København skaber utryghed. 

    
C.    Myndighedssamarbejdet er koordineret og sammenhængende 
            
Målsætning: Alle unge i 18+ målgruppen der er motiverede og har behov for det, får en koordineret handleplan. 

Effektmål:

Mindst 50 % af dømte og varetægtsfængslede unge i alderen 18-25 år er efter løsladelse i positiv kontakt med jobcentret efter tre måneder fra løsladelsen eller i beskæftigelse eller uddannelse.

 

Ved fastlæggelsen af strategiens effektmål er der lagt vægt på, at 18+ målgruppen er et nyt område. Derfor følges den overordnede udvikling i indsatsen ligeledes i forhold til to yderligere indikatorer: hvorvidt 1) antallet sigtede unge i aldersgruppen på langt sigt er faldende og 2) antallet af episoder, hvor 18+ grupperinger skaber uro lokalt er faldende. Det er målet over den kommende periode, at indsamle viden om målgruppen og aktiviteternes effekt inden der fastlægges specifikke måltal for kriminalitet og omfanget af uroskabende ungegrupperinger.

 

De foreslåede fokusområder og målsætninger understøtter og fastlægger en overordnet ramme for de allerede vedtagne og igangsatte 18+ aktiviteter. Derudover foreslår forvaltningerne 13 nye tiltag, der vurderes at være nødvendige for at optimere den eksisterende indsats (se bilag 1: 18+ strategien for en detaljeret gennemgang af de 13 nye tiltag. Se bilag 2: Sammenfatning af 18+ Strategien for en oversigt over de 13 tiltag).

Enkelte af de foreslåede nye tiltag implementeres i tæt samarbejde med Københavns Politi, som har deltaget i udarbejdelsen strategien, mens implementeringen af andre tiltag afhænger af et igangværende arbejde i regi af KL, Staten og Kriminalforsorgen m.fl. For så vidt angår tiltag omkring SSP-organisationen er det målet at disse indarbejdes i SSP Københavns strategi for 2013-2014, og derefter implementeres i starten af 2013.

Økonomi

18+ strategien 2012-2015 indeholder i alt 13 konkrete forslag til nye tiltag, hvoraf størstedelen kan finansieres inden for forvaltningernes eksisterende budgetramme. Det vurderes dog, at følgende nye tiltag forudsætter tilførsel af ekstra midler:

1.000 kr. – 2013 p/l

2013

2014

2015

2016

Styrkelse af håndholdte virksomhedsforløb og uddannelse (A2)

2.200

2.200

2.200

2.200

Udbrede den tidlige helhedsindsats for varetægtsfængslede og dømte unge (A3)

2.000

1.500

1.500

1.500

Øget viden om de unges møde med kommunale og ikke-kommunale tilbud (A4)

450

-

-

-

Identifikation og opsyn med 18+ grupperinger (B1)

40

40

40

40

Styrkelse af SSP organisationens mandat til at håndtere 18+ grupperinger (B2)

500

500

500

500

Dialog med uroskabende 18+ grupperinger (B3)

1.250

2.250

2.250

2.250

Styrke sammenhængen mellem SSP og SSP+ ved at udvide aldersgrænsen for SSP enkeltsager (C2)

150

150

150

150

I alt

6.590

6.640

6.640

6.640

A2: Styrkelse af håndholdte virksomhedsforløb og uddannelse

 

18+ målgruppen har ofte særligt vanskeligt ved at varetage et normalt job eller uddannelsesforløb. Tiltaget sætter fokus på at etablere flere korte virksomhedsforløb på private eller kommunale arbejdspladser, hvor de unge udover konkrete kompetencer kan afprøve at være del af et arbejdsliv. Samtidig intensiveres samarbejdet med uddannelsesinstitutioner omkring relevante uddannelsesforløb for målgruppen. Der foreslås således afsat 1.1 mio. kr. til ansættelse af 2 jobkonsulenter i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt 1.1 mio. kr. til to uddannelsesvejledere i Børne- og Ungdomsforvaltningen.   

A3: Udbrede den tidlige helhedsindsats for varetægtsfængslede og dømte unge

Udbrede den tidlige helhedsindsats til at dække alle varetægtsfængslede og dømte unge i fængsler i landet, hvor 18+ unge er indsatte, samt styrke jobcentret som indgangen for løsladte i samarbejde med Kriminalforsorgen. Der foreslås således afsat 2 mio. kr. til ansættelse af tre jobkonsulenter i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, samt køb af en minibus, således at jobkonsulenterne kan transporteres fleksibelt rundt til fængsler i hele landet.

A4: Øget viden om de unges møde med kommunale og ikke-kommunale tilbud

Med udgangspunkt i kommunens eksisterende viden om tilbud og aktiviteter beskrives et antal unges konkrete forløb i mødet med kommunale og ikke-kommunale aktører i form af en servicerejse. Gennem servicerejsen optimeres samarbejdet omkring at tilvejebringe relevant uddannelses- og beskæftigelsestilbud til gavn for de unge. Servicerejsen foretages eksternt med udgangspunkt i en analyse af ca. 20 konkrete cases, og resultaterne heraf forelægges marts 2013 for udvalgene. Der foreslås afsat 450.000 kr. i 2013 til en ekstern konsulentanalyse. Midlerne placeres i Økonomiforvaltningen, Center for Sikker by. 
              

B1: Identifikation og opsyn med 18+ grupperinger

Der etableres i regi af SSP-organisationen en løbende monitorering af udviklingen i København i forhold til identifikation og opsyn med udviklingen af lokale ungegrupperinger i byen. Monitoreringen sker med udgangspunkt udveksling af viden fra kommunens forvaltninger og Københavns Politi om den løbende udvikling i ungegrupperinger i København. SSP Organisationen vil regelmæssigt afrapportere til det politiske niveau om situationen ift. uroskabende ungegrupperinger i byen. Der foreslås til formålet afsat 40.000 kr. i 2013 til den øgede sekretærfunktion i byens 16 SSP lokalområder. Midlerne placeres i SSP Sekretariatet (SOF).  

B2: Styrkelse af SSP organisationens mandat til at håndtere 18+ grupperinger
SSP Organisationen opretholder med forslaget sin status som koordinerende organ, men bevilliges det formelle mandat til at iværksætte handling i forhold til de over 18 årige. Der foreslås afsat 150.000 kr. i 2013 til opkvalificering af de lokale SSP ledergrupper, så de bliver rustet til at håndtere krisesituationer med +18 grupperinger på tværs af myndigheder, herunder etablere dialog med uroskabende grupper af unge over 18 år. Midlerne placeres i SSP Sekretariatet (SOF). Herudover foreslås der afsat 350.000 kr. i 2013 til styrkelse af sekretariatsbetjeningen af SSP ledergrupperne, som følge af de flere sager, der skal håndteres og koordineres med forslaget. Sekretariatsbetjeningen af SSP ledergrupperne er i dag placeret i BUF, hvorfor midlerne foreslås placeret i BUF.

B3: Dialog med uroskabende 18+ grupperinger
En tidlig dialog med uroskabende ungegrupperinger med deltagelse af samtlige relevante myndigheder har vist sig konstruktiv i forhold til at skabe ro i en bydel. Herunder er det en forudsætning at samtlige myndigheder optræder samlet og tydelig i dialogen med de unge. Implementering af SSP handleplaner ift. uroskabende 18+ grupperinger vil i al væsentlighed skulle løftes af fagforvaltningerne, hvis normaldrift i akutte situationer bliver belastet ganske betragteligt med håndteringen af uroskabende ungegrupperinger. Der foreslås således afsat 250.000 kr. i 2013 til en responspulje, hvor forvaltningerne kan søge merudgifter i forbindelse med særlige SSP indsatser dækket. Puljen placeres i SSP sekretariatet (SOF), hvorfra den administreres. Der foreslås ligeledes afsat 1 mio. kr. i 2013 (og 2 mio. kr. i 2014, 2015 og 2016) til ansættelse af 4 gadeplansmedarbejdere i SOF der som et akutteam, skal træde til i forhold til udførelsen af SSP handleplaner der håndterer uroskabende 18+ grupperinger i hele byen.

C4: Styrke sammenhængen mellem SSP og SSP+ ved at udvide aldersgrænsen for SSP enkeltsager op til 18 år.
Med forslaget udvides SSPs enkeltsagskoncept. I dag oprettes der SSP enkeltsager på 12-16-årige, der begår kriminalitet. Det foreslås at aldersgrænsen udvides fra 16 til 18 år, hvilket vil skabe en bedre og mere sammenhængende overgang fra SSP til SSP+, således at færre unge bliver tabt mellem systemerne. Det vurderes, at forslaget vil medføre en fordobling af antallet af SSP enkeltsager der behandles i SSP. Der foreslås derfor afsat 150.000 kr. i 2013 til SSP sekretariatet (SOF) der skal dække den øgede arbejdsmængde, som er forbundet med stigningen i SSP enkeltsagerne.

Der er udarbejdet budgetforslag på de konkrete tiltag, og afklaring omkring finansiering foreslås at indgå i budgetforhandlingerne om Budget 2013.   

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes vil strategiens forslag til nye tiltag indgå i de videre drøftelser om budget 2013. Efter at konsekvenserne af Budget 2013 er kendte, vil 18+ strategien blive fremlagt til endelig godkendelse i fagudvalgene og Borgerrepræsentationen. Det forventes, at strategiens nye tiltag kan være igangsat inden sommeren 2013.

BILAG
1. 18+ strategien
2. 18+ strategien - sammenfatning

Claus Juhl                                                                     Else Sommer                      

                                           

 

Anette Laigaard                                                            Morten Binder

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top