Udbud af indsats for hhv. ledige med banderelationer og udadreagerende adfærd samt forlængelse af rammeaftalen for ledige udsatte og sygemeldte
Resumé
Kontraktværdien på forvaltningens rammeaftale for ledige med rocker- eller banderelationer forventes at blive overskredet før rammeaftalen udløber den 30. juni 2024. Forvaltningen har derfor pligt til at genudbyde indsatsen, såfremt eksterne leverandører fortsat skal varetage indsatsen. Rammeaftalen er primært målrettet ledige med rocker- eller banderelationer, men på rammeaftalen visiteres også udsatte voksne ledige uden banderelationer, men med udadreagerende adfærd og som evt. er kriminalitetstruede.
Forvaltningens rammeaftale for udsatte og sygemeldte borgere udløber 30. juni 2023 med mulighed for forlængelse i op til 12 måneder. Udvalget skal derfor tage stilling til en evt. forlængelse af rammeaftalen. Forvaltningen lægger op til, at rammeaftalen forlænges.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at indsatsen for ledige med rocker- eller banderelationer genudbydes mhp. opstart af ny rammeaftale den 1. september 2023. I Budget 2021 er det besluttet, at indsatsen skal ske via brug af eksterne leverandører.
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at indsatsen for udsatte voksne ledige med udadreagerende adfærd genudbydes i en selvstændig rammeaftale mhp. opstart af ny rammeaftale den 1. september 2023.
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at den eksisterende rammeaftale for udsatte og sygemeldte borgere forlænges frem t.o.m. 30. juni 2024.
Problemstilling
Rammeaftalen for ledige borgere med rocker- eller banderelationer
Forvaltningen indgik – pba. et forudgående udbud – den 1. juli 2020 aftale med tre leverandører (Tiponi, Integro og Tuwano) om en indsats målrettet primært ledige med rocker- eller banderelationer. Disse aftaler udløber den 30. juni 2024. Indsatsen er en del af Sikker By-strategien, der udgør rammen for det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde i København. Ud over ledige borgere med rocker- eller banderelationer anvendes rammeaftalen også til en indsats til aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere med udadreagerende adfærd og som evt. er kriminalitetstruede.
Efter udbudsreglerne må købet på en rammeaftale ikke overstige den anslåede kontraktværdi for rammeaftalen. En rammeaftale skal derfor sendes i udbud igen såfremt kontraktværdien overstiges. Rammeaftalen for ledige borgere med rocker- eller banderelationer blev i forbindelse med udbuddet anslået til at have en værdi på gennemsnitligt 12 mio. kr. årligt (dvs. samlet 48 mio. kr. i hele kontraktperioden på fire år). Forvaltningen forventer at have købt for mere end 48 mio. kr. allerede omkring november 2023 (dvs. ca. otte måneder før den nuværende rammeaftale udløber), idet behovet har vist sig at være større end oprindeligt fastsat. Det skyldes hovedsageligt, at behovet for køb af indsats til borgere med udadreagerende adfærd uden banderelationer er større end oprindeligt forventet. Det bemærkes, at der er en vis usikkerhed forbundet med købsprognosen, da det bl.a. afhænger af målgruppeudviklingen mv.
Rammeaftalen for ledige udsatte og sygemeldte borgere
Rammeaftalen for ledige udsatte og sygemeldte borgere trådte – på baggrund af et forudgående udbud – i kraft 1. juli 2020 og udløber 30. juni 2023 med mulighed for forlængelse i op til 12 måneder. Udvalget skal derfor godkende en evt. forlængelse af denne rammeaftale. Leverandørerne på rammeaftalen varetager hovedparten af den eksterne beskæftigelsesindsats for voksne udsatte og sygemeldte borgere i København. Det kræver mange ressourcer at gennemføre et udbud. Derfor skal udvalget tage stilling til, om rammeaftalen skal forlænges mhp. at forvaltningens ressourcer i stedet prioriteres til at udbyde indsatsen for hhv. ledige med rocker- eller banderelationer og borgere med udadreagerende adfærd. Det bemærkes, at forvaltningens øvrige rammeaftaler af beskæftigelsesindsatser til andre målgrupper løber i fire år.
Løsning
Ad 1 og 2. Udbud af indsatsen for borgere med rocker- eller banderelationer samt udsatte voksne med udadreagerende adfærd
Forvaltningen foreslår, at der igangsættes en proces med udvikling af genudbud af indsatsen for hhv. borgere med rocker- eller banderelationer samt udsatte voksne med udadreagerende adfærd uden banderelationer mhp. at nye rammeaftaler kan træde i kraft 1. september 2023. Derved undgås, at den fastsatte kontraktværdi for den nuværende rammeaftale (samlet 48 mio. kr.) overskrides.
I Budget 2021 er det besluttet, at indsatsen for borgere ledige med bande- eller rockerrelationer skal ske via brug af eksterne leverandører. Det foreslås, at indsatserne for hhv. borgere med rocker- eller banderelationer samt udsatte voksne med udadreagerende adfærd udbydes i to selvstændige udbud, da rammeaftalerne vil have forskellig varighed, jf. afsnittet ’Økonomi’ nedenfor.
Via genudbud er der samtidig mulighed for at lave en målrettet indsats til udsatte voksne med udadreagerende adfærd uden banderelationer. Målgruppen har typisk også andre udfordringer, som fx misbrug, psykisk sårbarhed mv., der medfører et behov for en meget håndholdt indsats og mindre timetunge forløb. Rammeaftalen er i dag ikke målrettet en sådan indsats, da der i stedet er fokus på en timetung aktiviseringsindsats mhp. at borgere med rocker- eller banderelationer har mindre tid til kriminalitet og i stedet står til rådighed for arbejdsmarkedet. Målgruppen af udsatte borgere med udadreagerende adfærd uden banderelationer vurderes ikke at kunne blive visiteret til rammeaftalen for udsatte og sygemeldte borgere, da der – af hensyn til både borgerne selv, andre borgere og medarbejdere – er behov for et skærpet fokus på sikkerhed.
Forvaltningen erfarer derudover, at et styrket behov for en håndholdt indsats også kan være relevant for visse af borgerne med rocker- eller banderelationer, da disse borgere også kan have yderligere komplekse sociale- og helbredsmæssige udfordringer ud over ledighed.
Politisk handlerum
Det bemærkes, at det med Budget 2021 blev besluttet, at indsatsen for ledige borgere med bande- eller rockerrelationer skal ske via brug af eksterne leverandører. En evt. hjemtagelse af indsatsen for disse borgere, vil derfor først kunne ske efter 2024, hvor budgetmidlerne for budget 2021 udløber.
Forvaltningen vurderer, at en hjemtagelse af indsatsen for ledige med bande- eller rockerrelationer samt ledige med udadreagerende adfærd vil indebære betydelige udfordringer. Bl.a. er der sikkerhedsmæssige udfordringer ved at lægge undervisningstilbud mv. for disse målgrupper på forvaltningens eksisterende lokationer, hvor der også er andre ledige borgere. Forvaltningen vil derudover skulle opbygge de nødvendige specialiserede kompetencer til selv at levere indsatsen, hvis indsatsen hjemtages. Der er usikkerhed forbundet med, om forvaltningen kan tiltrække medarbejdere med de rette kompetencer, herunder fx personer med indgående og aktuel viden om bandemiljøerne i København, som bl.a. er afgørende for at sikre en høj grad af sikkerhed for borgere og medarbejdere. Det er samtidig forvaltningens erfaring, at en højt specialiseret indsats for en mindre gruppe af borgere ofte betyder, at det ikke er økonomisk hensigtsmæssigt for kommunen selv at varetage – imens leverandører ofte kan løse opgaven billigere, ved bl.a. at samarbejde med flere kommuner på én gang. Forvaltningen fører tilsyn med, om indsatsen hos leverandørerne tilrettelægges inden for de aftalte rammer, herunder de sikkerhedsmæssige krav mv.
Ved genudbud kan antallet af leverandører reduceres fra de i dag tre leverandører til to leverandører på hver rammeaftale. På denne måde kan en del af effektiviseringsforslaget vedrørende fokuseret leverandørsamarbejde for udsatte voksne imødekommes. Effektiviseringsforslaget blev godkendt af udvalget den 19. april 2022 under punkt 4 ’2. behandling af budgetbidrag 2023’. Jobcentret anvender i dag en del ressourcer på en partnerskabsmodel for leverandørsamarbejdet for udsatte voksne. Effektiviseringsforslaget beskriver, hvordan der kan effektiviseres ved at stoppe samarbejdet med en eller flere leverandører af aktiveringstilbud for udsatte voksne og i stedet fokusere på at samarbejde med de bedste leverandører.
Ad. 3. Forlænge eksisterende rammeaftale for udsatte og sygemeldte borgere
Forvaltningen foreslår, at den eksisterende rammeaftale for udsatte og sygemeldte forlænges med 12 måneder frem til 30. juni 2024.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 25. november 2019 under pkt. 3 ’Godkendelse af rammerne for udbuddet for udsatte ledige og sygemeldte’ de overordnede rammer for indsatsen. De samme rammer vil også være gældende ved en forlængelse af rammeaftalen.
Formålet med indsatserne på rammeaftalen er at sikre, at udsatte og sygemeldte borgere støttes i at opnå job eller afklares til anden ydelse. Det virksomhedsrettede fokus er omdrejningspunktet for indsatsen, og ligger dermed i tråd med forskning og viden på området, samt erfaringerne fra projekt Flere skal med. Borgerne, der visiteres til en indsats under rammeaftalen, har mange forskellige problematikker og udfordringer ift. at opnå fodfæste på arbejdsmarkedet. Derfor er der fokus på, at indsatsen for borgerne tilrettelægges individuelt, og at helbredsmæssige og sociale barrierer håndteres sideløbende med den virksomhedsrettede indsats. Indsatserne danner samtidig ramme for afklaring af borgernes arbejdsevne.
Som det fremgår af figur 1 nedenfor, består rammeaftalen for udsatte og sygemeldte borgere af i alt fire udbudsområder. Dels to hovedudbudsområder målrettet hhv. udsatte borgere og sygemeldte borgere og to specialiserede udbudsområder.
Figur 1. Overblik over udbudsområder på rammeaftalen for udsatte og sygemeldte borgere
Politisk handlerum
Det er forvaltningens faglige og juridiske vurdering, at forvaltningens ressourcer i stedet bør prioriteres til at genudbyde indsatsen for hhv. borgere med rocker- eller banderelationer og udsatte voksne borgere med udadreagerende adfærd, jf. argumenterne beskrevet ovenfor. Derudover vurderer forvaltningen, at en forlængelse af den nuværende rammeaftale for udsatte og sygemeldte borgere vil give mulighed for en grundig forberedelse af et nyt udbud for indsatsen.
Såfremt udvalget ikke godkender en forlængelse af rammeaftalen for udsatte og sygemeldte frem til 30. juni 2024, vil forvaltningen påbegynde udvikling af et nyt udbud af indsatserne for disse målgrupper. Udvalget vil blive forelagt forslag for proces for udvikling af udbuddet.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.
Med budget 2021 er der afsat 15 mio. kr. årligt i perioden 2021-2024 til en intensiv aktiveringsindsats for ledige borgere med rocker- eller banderelationer. Et udbud af denne indsats vil derfor blive gennemført med henblik på indgåelse af en rammeaftale, der løber frem til 31. december 2024, og med forlængelse af rammeaftalen frem til 31. august 2027 såfremt, at der afsættes midler til at videreføre indsatsen.
Midlerne til køb af indsats til udsatte voksne med udadreagerende adfærd og/eller kriminalitetstruede finansieres inden for det samlede indsatsbudget til køb af beskæftigelsesindsats for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Et udbud af denne indsats vil derfor kunne løbe i en periode på fire år (dvs. fra. 1. september og frem til 31. august 2027), som er maks. varighed for en rammeaftale.
Forvaltningen bemærker, at kommunen har ret, men ikke pligt, til at købe beskæftigelsestilbud under rammeaftalerne. Leverandørerne garanteres således ikke et mindstekøb fra kommunen.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender indstillingens punkt 1 og 2, vil forvaltningen igangsætte arbejdet med udvikling af nye udbud af beskæftigelsesindsatsen for hhv. ledige borgere med rocker-eller banderelationer samt udsatte borgere med udadreagerende adfærd mhp. at nye rammeaftaler kan opstarte 1. september 2023. For at samle input til udviklingen af indsatsen vil forvaltningen bl.a. foretage en markedsdialog med relevante leverandører på området. Indsatsen for ledige med rocker- eller banderelationer vil derudover blive tilrettelagt i overensstemmelse med Sikker By-strategien.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil ultimo 2022 blive forelagt en indstilling om gennemførsel af udbuddene, herunder de indholdsmæssige rammer for udbuddene, som bl.a. udbudsområder og tildelings- og vægtningsmodel for udbuddene.
Derudover vil forvaltningen – såfremt udvalget godkender indstillingens punkt 3 - forlænge den eksisterende rammeaftale med leverandører af indsatsen for ledige udsatte og sygemeldte borgere frem til 30. juni 2024.
Marianne Becker Larsen / Lars Ethelberg NielsenBeslutning
Der blev begæret afstemning om indstillingen i sin helhed:
For stemte: 8 (A, B, C, F, O, V og Å)
Imod:
Undlod: 3 (Ø)
Indstillingen blev hermed godkendt i sin helhed.
Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Vi i Enhedslisten støtter ikke eksterne udbud og derfor mener vi at vi skal tage opgaven med hjem.”