Fællesindstilling - Budgetnotat til en forstærket indsats til udsatte kontanthjælpsmodtagere (A-sag)
Der fremlægges budgetnotat om en forstærket indsats overfor de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere.
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses – og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget godkender budgetnotat om en forstærket indsats til udsatte kontanthjælpsmodtagere.
Problemstilling
Socialdemokraterne fremsatte henholdsvis den 8. december 2010 i Socialudvalget og den 10. januar 2011 i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget et medlemsforslag omkring samarbejdet med de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere. Medlemsforslaget blev vedtaget i begge udvalg, jf. bilag 1.
Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandlede henholdsvis den 27. april 2011 og den 2. maj 2011 forslag til en forstærket indsats overfor de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere på baggrund af medlemsforslaget. Forslaget blev vedtaget af de to udvalg, således at udvalgene skal have forelagt en udmøntning af beslutningen. Udmøntningen forelægges nu for udvalgene i form af et budgetnotat til brug for de forestående budgetforhandlinger. Den forstærkede indsats overfor udsatte kontanthjælpsmodtagere er afhængig af, at der tilføres midler til indsatsen ved budgetforhandlingerne for 2012.
Løsning
A. Forstærket indsats og helhedsorienteret indsats for fælles match 3 borgere
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen har ca. 3000 fællesborgere, heraf er ca. 1000 af dem matchet 3.
Det forslås, at Socialforvaltningen alene varetager kontakten til de fælles match 3 borgere ved, at jobsamtalen, som Beskæftigelses – og Integrationsforvaltningen normalt foretager, delegeres til Socialforvaltningen indenfor rammerne lov af om ansvaret for styring af den aktive beskæftigelsespolitik. Der vil blive fremsat sag i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedrørende delegation af kompetence til administrerende direktør i Socialforvaltningen
Når Socialforvaltningen overtager det lovpligtige kontaktforløb for de fælles match 3 borgere, betyder det, at borgerne kun skal tilknyttes en forvaltning. Borgeren vil dermed få en mere helhedsorienteret og forenklet indsats. En indsats, der vil sikre mere stabile og progressive kontanthjælpsforløb og færre sanktioneringer. Når jobsamtalen afholdes af Socialforvaltningen er der mulighed for større fleksibilitet. Samtalen kan f.eks. afholdes i borgerens hjem eller på det herberg/værested, hvor borgeren har ophold af fx socialrådgivere, støttekontaktpersoner (SKP’ere), hjemmevejledere og boligrådgivere. Endvidere er det en fordel at samtalen afholdes af en person, der i forvejen kender borgerens sociale ydelser og problemstillinger.
Fællesborgerne vil med den nye indsats få en hyppigere kontakt med Socialforvaltningen. Borgerne vil blive udredt efter "Voksenudredningsmetoden”, som har til formål at forbedre den faglige og lovgivningsmæssige kvalitet i sagsbehandlingen – med udgangspunkt i den enkelte borger. Den løbende kontakt, udredningen og vægtningen af den nære relation til borgeren vil danne grundlag for den forstærkede indsats i Socialforvaltningen.
Unge psykisk syge
Udover en generel forstærket indsats for alle match 3 borgere, iværksættes der en ekstra indsats for unge psykisk syge, da det er dokumenteret at denne målgruppe, kan rykke sig i en positiv retning med de rette værktøjer.
Et afgørende skridt i den enkeltes unges recoveryproces er, at borgen er i stand til selv at håndtere sit sygdomsforløb og være ”ekspert” i egen sygdom. Det er aktuelt et behov for konkrete værktøjer, som støtter borgeren i denne proces.
Der vil derfor blive iværksat og afprøvet to systematiske og dokumenterede programmer, som skal støtte ca. 50 unge med sindslidelse i at håndtere deres sygdomsforløb, jf. budgetnotat bilag 2.
Marginaliserede hjemløse
Blandt de fælles match 3 borgerne findes der en gruppe af særligt marginaliserede hjemløse match 3 kontanthjælpsmodtagere. Denne målgruppe indskrives løbende på herberger m.fl. Målgruppen er kendetegnet ved hjemløshed, misbrugsproblemer og i mange tilfælde psykisk sårbarhed. Målgruppen er særligt svære at rykke i forhold til behandling, bolig, aktivering og på længere sigt at komme i en form for uddannelse og beskæftigelse. Dette skyldes primært målgruppens ofte kaotiske livsførelse, der gør det svært at etablere kontakt og opnå det nødvendige kendskab til den enkelte borger. Der er opnået gode resultater med forsøg med fremskudt sagsbehandling i Fælles Ansvar II projektet, som har været gennemført af de to forvaltninger. Det anbefales derfor, at denne gruppe tilbydes en fortsat fremskudt indsats på herberger o.lign. Indsatsen over for de marginaliserede hjemløse delegeres fuldt ud til Socialforvaltningen efter de samme metoder som tidligere beskrevet i indstillingen, hvilket betyder at de hjemløse kun skal have kontakt med en forvaltning.
B. En revideret strategi - indsats overfor fælles match 2 BIF-SOF borgere
Udover de fælles match 3 borgere er der er yderligere 2000 fællesborgere, der er matchet 2. Disse borgeres indsatser vil fortsat være koordineret gennem de tiltag, der er implementeret i BIF-SOF strategien. Tiltagene i strategien er implementeret, og de fremsatte resultatmål er overvejende nået.
Den koordinerede og helhedsorienterede indsats overfor borgerne vil fortsætte, men der er behov for at revidere strategien.
Pr. 1. januar 2011 er der indført væsentlige ændringer i beskæftigelseslovgivningen, og disse og budgetforslaget for BIF indebærer en en reduktion af den samlede indsats. Dette vil nødvendiggøre, at de nuværende resultatmål - for aktiveringsgrad og sociale handleplaner – revideres. Endvidere vil indholdet i strategien blive vurderet og opdateret. En revideret strategi vil blive fremlagt for Socialudvalget og Beskæftigelses - og Integrationsudvalget.
Økonomi
Den økonomiske konsekvens af punkt A vil være en budgettilførsel til Socialforvaltningen på 6,50 mio.kr. i 2012, 4,7 mio. kr. i 2013 og 4,1 mio.kr. fra 2014 og frem.
Der er vedlagt særskilt budgetnotat, jf. bilag 2.
Videre proces
Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil på baggrund af resultatet fra budgetdrøftelserne udarbejde forslag til implementering af den forstærkede indsats.
Efter budget 2012’s vedtagelse vil forvaltningerne forelægge udvalgene ny strategi til behandling.
Efterfølgende skal der behandles et forslag i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedrørende delegation af kompetence til administrerende direktør i Socialforvaltningen. Dette forslag skal derefter oversendes til Borgerrepræsentationen med henblik på behandling, idet det vil kræve en dispensation for styrelsesvedtægten.
BILAG
1. Medlemsforslag fra Socialdemokraterne, samt politisk behandling
2. Budgetnotat vedrørende en forstærket indsats
Morten Binder Anette Laigaard