Udbud af jobsøgningsforløb i forb. m. A-kasse samarbejde og særligt tilrettelagt uddannelse (fortrolig) (A-sag)
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til iværksættelse af udbud af jobsøgningstilbud samt uddannelses- og erhvervsintroducerende forløb med virkning fra 1. januar 2012.
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
-
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender iværksættelse af udbud af jobsøgningstilbud samt uddannelses- og erhvervsintroducerende forløb primært målrettet jobklare ledige (matchgruppe 1).
Problemstilling
Beskæftigelsesregionen har d. 2. maj 2011 meldt ud, at rammeaftalerne under det statslige jobsøgningsudbud ikke forlænges. Aftalerne udløber således d. 31. december 2011. Regionen gennemfører ikke et udbud, der kan afløse de eksisterende rammeaftaler.
Jobcenter København og forvaltningens beskæftigelsescentre anvender i dag bl.a. de eksterne jobsøgningsforløb i forbindelse med det såkaldte A-kassesamarbejde.
I fravær af muligheden for indkøb under den eksisterende rammeaftale har Jobcenter København således et udækket behov for beskæftigelsestilbud til målgruppen, som bl.a. omfatter de ledige dagpengemodtagere, der får deres kontaktforløb varetaget af a-kassen i de første 26 ugers ledighed og som led heri kan tilbydes et målrettet jobsøgningsforløb. Det er en forudsætning for, at samarbejdet kan gennemføres, at der tilvejebringes et kontraktligt grundlag for køb af disse jobsøgningsforløb.
I tillæg til et løbende behov for jobsøgningsforløb vurderes det, at Jobcenter København også har et uløst behov for uddannelses- og erhvervsintroducerende forløb til målgrupper, der vurderes at have behov for en op- eller omkvalificering af deres kompetencer i form af ordinære uddannelsesforløb, jf. bl.a. Handleplan for ordinær uddannelse.
Der skal nu træffes beslutning om, hvorvidt der skal gennemføres udbud.
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer overordnet, at det er muligt at indsluse størstedelen af den aktivitet, der hidtil er løftet via jobsøgningsudbuddet, i Beskæftigelsescentrene, jf. Budgetforslag 2012.
Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at der fortsat vil være et udækket behov for eksterne jobsøgningsforløb til målgruppen, der alene kan tilvejebringes ved et udbud. Fordelene ved at gennemføre et udbud er således:
· At sikre den fremadrettede understøttelse af A-kassesamarbejdet via tilvejebringelse af egnede jobsøgningsforløb. Et centralt element i det fremtidige a-kasse-samarbejde er kassernes mulighed for visitation af ledige dagpengemodtagere med særligt behov for hjælp til deres jobsøgning til et 2 ugers målrettet jobsøgningsforløb hos ekstern udbyder. Forløbet betales af kommunen og afregnes direkte med udbyder. Denne visitationsmulighed vil således ikke kunne videreføres i overensstemmelse med udbudsreglerne i 2012 og fremefter uden tilvejebringelse af et aftalegrundlag/en leverandøraftale via et udbud.
· At optimere indsatsen, herunder sikre en større effekt, ved tilvejebringelse af job- og uddannelsesrettede tilbud, der er forlagt til fx erhvervsuddannelsesinstitutioner. Uddannelsesforløbene skal have sigte på et generelt kompetenceløft, faglig opkvalificering og mulig omskoling til områder med gode jobmuligheder. Understøttelsen af denne type indsats vil dermed bidrage til målsætningen om at sikre flere ledige i København en målrettet uddannelsesindsats, der på kort og lang sigt forbedrer deres beskæftigelsesmuligheder. Indsatsen indgår som fokusområde i forvaltningens strategi for øget brug af ordinær uddannelse.
· At tilvejebringe en fleksibel tilbudskapacitet, der kan op- og nedjusteres let, idet leverandørerne bærer risikoen ved fluktuationer i tilbuddenes anvendelse. På uddannelsesforløb, hvor der er i dag er stor efterspørgsel, kan der med fordel etableres hold i samarbejde med eksterne uddannelsesinstitutioner, mens der på andre uddannelsesområder kan indgås samarbejder med uddannelsesinstitutioner om kortere individuelle forløb. Ved holdoprettelse synliggøres samtidig uddannelsesmulighederne i højere grad for jobcentrets medarbejdere og dermed fremmes en enklere adgang til uddannelsessystemet for de ledige. Hermed understøttes strategien for øget brug af ordinær uddannelse.
Ved indgåelse af aftaler med eksterne aktører er forvaltningen underlagt nationale og EU-retlige principper om pligt til ligebehandling og gennemsigtighed, pligt til forsvarlig økonomisk forvaltning samt forbud mod magtfordrejning. Dette indebærer, at forvaltningen ved køb af tjenesteydelser hos leverandører skal overholde og - kunne dokumentere - lighed, gennemsigtighed og objektivitet i valget af de økonomiske aktører, der samarbejdes med. Den nationale tilbudslov stiller desuden krav om annoncering af behovet. Tilvejebringelse af ovennævnte eksterne tilbudskapacitet kræver således gennemførelse af et udbud.
Det vurderes, at der ved udbud ikke er krav til, at beskæftigelsescentrene skal have mulighed for at afgive kontrolbud, da opgaven i forvejen varetages eksternt, hvorefter et udbud ikke vil have betydning for centrenes nuværende udførelse af opgaver. I tilknytning hertil vurderes et udbud af disse opgaver heller ikke at være omfattet af reglerne i virksomhedsoverdragelsesloven omkring overdragelse af medarbejdere til vindende leverandør.
Forvaltningen anbefaler således, at der gennemføres udbud af:
· Jobsøgningstilbud, herunder afklaring ift. branchevalg/brancheskift.
· Uddannelses- og erhvervsintroducerende forløb, herunder brancheafklaring og forforløb til ordinære erhvervsuddannelser.
Nye rammeaftaler forventes at kunne være klar til anvendelse d. 1. januar 2012.
Økonomi
Der forventes anvendt op til ca. 20 mio. kr. i 2012 til køb af tilbud under nye rammeaftaler til målgruppen. Udbuddet bør dog tilrettelægges således, at aftalerne kan bringes i spil i større omfang, såfremt der viser sig behov herfor.
Eventuelle nye rammeaftaler indebærer, at kommunen har ret – og ikke pligt – til at indgå konkrete enkeltkøb under aftalen.
Omkostningerne ved udbuddet forventes at beløbe sig til ca. 0,3 mio. kr. (inklusive forventede advokat- og konsulentomkostninger).
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens forestår den videre proces på baggrund af udvalgets beslutning. Udvalget forventes at blive orienteret om indgåelse af rammeaftaler med vindende tilbudsgivere i slutningen af 2011.
Morten Binder
/Kaj Ove Christiansen
Beslutning
Der var følgende protokolbemærkning:
Enhedslisten undlader at stemme for, idet indstillingen indeholder forskellige beslutninger og vi er imod den del der handler om at sende jobsøgningskurser i udbud.