Mødedato: 20.06.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udbud af beskæftigelsesfremmende indsats m.m, der primært vedrører match 2 borgere (A-sag)

Se alle bilag

FORTROLIG

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til varetagelsen af beskæftigelsestilbud til indsatsklare ledige (matchgruppe 2) fra 1. juli 2012.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der sker en delvis hjemtagelse af beskæftigelsestilbud primært målrettet indsatsklare ledige borgere (matchgruppe 2) svarende til den kapacitet for målgruppen, der i dag varetages primært i Beskæftigelsescentrene (KKB) fra 1. juli 2012,
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at den øvrige indsats til målgruppen genudbydes,
  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der afsættes 10 mio. kr. til en forsøgs- og metodeudviklingspulje.
  4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning, at der ved fremlæggelse af tildelingskriterier og kontraktvilkår, herunder kravspecifikation og bonusmodel, til godkendelse i udvalget i efteråret 2011, så vidt muligt tages hensyn til ønsket om, at der i udbuddet sikres en bred kreds af tilbudsgivere, herunder tilbudsgivere med lokal forankring.
  5. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning, at forvaltningen udarbejder et progressionsmålingsværktøj med henblik på at indføre en forpligtende evalueringspraksis blandt de kommende leverandører.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens 12 rammeaftaler om tilbud om for- og revalidering og særlig beskæftigelsesfremmende indsats trådte i kraft d. 1. januar 2009 (BIU 03-05-2007, pkt. 5, BIU 15-11-2007, pkt. 7, BIU 28-02-2008, pkt. 2 og BIU 30-10-2008, pkt. 2). Udvalget forlængede aftalerne med ½ år d. 6. december 2010. Enhedslisten ytrede i protokolbemærkning ønske om ”at der gennemføres et genudbud, hvor det tillægges vægt, at aktørerne er forankret i lokalsamfundet og laver helhedsorienterede indsatser på en non-profit basis” (BIU 06-12-2010, pkt. 5). Beskæftigelses- og Integrationsudvalget udsatte behandlingen af sagen den 23. maj 2011 og forvaltningen har efterfølgende afholdt en temadrøftelse for udvalgets medlemmer d. 9. juni 2011.

De nuværende 12 leverandører – herunder kommunens egen indsats i Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats’ Konsortium (KKB) - udgør rygraden i Jobcenter Københavns aktiveringsindsats overfor de af kommunens ledige borgere, der endnu har et stykke vej tilbage til arbejdsmarkedet (se bilag 4 for en leverandøroversigt). Jobcenter København har – efter dialog med borgeren – frit valg til at visitere til den af de 12 leverandører, hvis tilbud vurderes hurtigst at bringe borgeren i varig beskæftigelse. Kommunen er ikke forpligtet til at henvise et bestemt antal borgere til den enkelte leverandør.

Rammeaftalerne vedrører tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats kapitel 10-12 samt 14 (mentor) og løber i 3 ½ år med mulighed for forlængelse i op til yderligere ½ år, dvs. maksimalt til d. 31. december 2012. Aftalerne kan ikke forlænges herudover.

Der skal nu træffes beslutning om varetagelsen af beskæftigelsesindsatsen til målgruppen pr. 1. juli 2012.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer overordnet, at Jobcenter København har gode aftaler med 12 dygtige leverandører, der gør en forskel for ledige borgere med andre problemer end ledighed med henblik på at bringe dem nærmere job eller uddannelse.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen anbefaler en delvis hjemtagelse af opgaverne til kommunen og udbud af den øvrige indsats for at sikre opgaveløsningen efter 31. juni 2012 (jf. model 1 i bilag 1). Løsningen uddybes herunder.

Forvaltningen vurderer, at det er muligt at hjemtage en andel af den i dag udbudte beskæftigelsesindsats svarende til den andel, som KKB i dag varetager under rammeaftale. Hjemtagelsen af en aktivitet svarende til KKBs kapacitet under den nuværende rammeaftale forventes at kunne gennemføres ved at fritage ca. 20 % af forløbene fra et kommende genudbud svarende til ca. 40 mio. kr. eller ca. 22 % af indsatsbudgettet til matchgruppe 2 (Budget 2012-tal).

Begrundelsen for at hjemtage denne del af kapaciteten er:

·         At såvel medarbejderressourcer som bygningsmasse i forvejen er til stede i kommunen, idet opgaverne løses i forvejen under rammeaftalen med KKB. 

·         At beskæftigelsescentrene ikke skal afgive kontrolbud, hvorved forvaltningen sparer ressourcerne hertil og undgår risiko for, at kommunen taber den nuværende kapacitet/opgaveløsning.

·         At delvis kommunal varetagelse bidrager til en øget frihed til faglig udvikling på beskæftigelsescentrene, da centrenes tilbud til borgerne lettere kan ændres i aftaleperioden, da de ikke er bundet af et kontrolbud/en rammeaftale. Det giver således en fleksibilitet også at have en intern kapacitet, som ikke er under rammeaftale, bl.a. ved behov for hurtig omstilling til nye tilbud til målgruppen.

Baggrunden for, at det anbefales, at den øvrige indsats genudbydes med virkning fra 1. juli 2012 er:

·         At forvaltningen pt. ikke har intern kapacitet til at varetage opgaverne, hvilket indebærer, at der er risiko for tab af forsyningssikkerhed, dvs. risiko for at forvaltningen ikke kan leve op til fx lovens krav om rettidig aktivering mv. ved yderligere hjemtagelse.

·         At de eksterne leverandører i dag besidder en betydelig ekspertise/specialisering, der ikke vurderes på kort sigt at kunne tilvejebringes i kommunen.

·         At der i dag er højere priser i den kommunale indsats i KKB end gennemsnitligt hos leverandørerne, hvorfor den samlede beskæftigelsesindsats fordyres ved yderligere hjemtagelse af indsatsen. Opbygning af yderligere intern kapacitet vurderes således at være særdeles ressourcekrævende (jf. bilag 7 og bilag 1, model 2 og 3).

·         At leverandørindsatsen er meget fleksibel ift. at op- eller nedjustere beskæftigelsesindsatsen i takt med svingende konjunkturer på arbejdsmarkedet (jf. bilag 7).

·         At kommunen har en omfattende deponeringsforpligtelse ved indgåelse af evt. nye private lejemål, hvilket vurderes nødvendigt ved yderligere hjemtagelse (jf. bilag 1, model 2 og 3).

Baggrunden for, at det anbefales, at der afsættes 10 mio. kr. til en forsøgs- og metodeudviklingspulje er at sikre, at der er finansiering til:

·         Faglig udvikling ved behov for nye tilbud i den kommunale beskæftigelsesindsats

·         Eksterne forsøgs- og metodeudviklingsprojekter (via annoncering af pulje)

·         Interne forsøgs- og metodeudviklingsprojekter - fx i form af sygdomsforebyggende aktiviteter i samarbejde med bl.a. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Forvaltningen vil ved fremlæggelse af tildelingskriterier og kontraktvilkår, herunder kravspecifikation og bonusmodel, til godkendelse i udvalget i efteråret 2011 så vidt muligt tage hensyn til ønsket om, at der i udbuddet sikres en bred kreds af tilbudsgivere, herunder tilbudsgivere med lokal forankring.

Forvaltningen udarbejder et progressionsmålingsværktøj med henblik på at indføre en forpligtende evalueringspraksis blandt de kommende leverandører.

Økonomi

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forventer at anvende ca. 176 mio. kr. på beskæftigelsestilbud til indsatsklare ledige (matchgruppe 2) i 2012. Heraf afsættes 10 mio. kr. til en forsøgs- og metodeudviklingspulje. I tillæg hertil kommer, at der i 2012 er afsat ca. 65 mio. kr. til aktive tilbud til sygedagpengemodtagere, der delvist udmøntes under disse 12 rammeaftaler og delvist under forvaltningens 10 rammeaftaler knyttet til sygefraværsudbuddet.

Forvaltningen er ikke forpligtet til mindstekøb under sådanne rammeaftaler, dvs. at forvaltningen alene har en ret – men ikke en pligt – til at henvise borgere til den enkelte rammeaftaleindehaver. Dette vil ligeledes være gældende efter et nyt udbud.

Det bemærkes, at gennemførelse af genudbuddet vurderes at beløbe sig til ca. 0,5 mio. kr. til juridisk bistand i forbindelse med udbuddet samt konsulentbistand til udarbejdelse af en målgruppebeskrivelse.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget træffer beslutning om genudbud af indsatsen med virkning fra 1. juli 2012 iværksætter forvaltningen udbudsprocessen med henblik på at have nye aftaler klar til 1. juli 2012.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil i efteråret 2011 blive bedt om at tage stilling til principperne for udbuddet, herunder tildelingskriterier, kravspecifikation og bonusmodel.

 

                                         Morten Binder                                 /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Ø stillede følgende ændringsforslag til indstillingen, som helhed:
”at beslutningen udskydes og forvaltningen vender tilbage med konkrete gennemarbejdede alternativer til udbud. Herunder hvordan man kan gennemføre en gradvis kommunalisering over årene, samt hvordan et samarbejde med eksterne leverandører kan bygges op, uden et udbud. Herunder hvilke krav om non-profit, der i sådan en proces kan stilles. Et sådan oplæg skal indeholde omkostninger samt mulig tidsplan.”

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

Ændringsforslaget blev forkastet.

Herefter var der afstemning om hvert af de 5 at´r i indstillingen:

Afstemning om indstillingens 1. at:
Ø stillede ændringsforslag om ”at der hjemtages yderligere 10 % af aktiveringsindsatsen”:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X


Ændringsforslaget blev forkastet.

Derefter var der afstemning om indstillingens 1. At:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

1.    at blev dermed godkendt.

Afstemning om indstillingens 2. at:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

2.    at blev dermed godkendt.

Afstemning om indstillingens 3. at:

Ø stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 3. at:
”At der afsættes 20 millioner til en forsøgs- og udviklingspulje, hvor halvdelen afsættes til en pulje til særlige projekter til fordel for de svageste kontanthjælpsmodtagere. ”

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

Ændringsforslaget blev forkastet.

Der blev herefter stillet følgende ændringsforslag til indstillingens 3. at:
”At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der foreløbig afsættes 10 mio. kr. til at udvikle og forankre nyskabende beskæftigelsestilbud, og at der årligt tages stilling til om puljen skal ændres”

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

Ændringsforslaget til indstillingens 3. at blev således godkendt, og det oprindelige 3. at bortfaldt.

Afstemning om indstillingens 4. at:

Der blev herefter stillet følgende ændringsforslag til indstillingens 4. at:
”At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning, at der ved fremlæggelse af tildelingskriterier og kontraktvilkår, herunder kravspecifikation og bonusmodel, til godkendelse i udvalget i efteråret 2011, skal tages hensyn til ønsket om, at der i udbuddet sikres en bred kreds af tilbudsgivere, herunder tilbudsgivere, der evner aktivt at inddrage lokalsamfundet.”

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

Ændringsforslaget til indstillingens 4. at blev godkendt, og det oprindelige 4. at bortfaldt. 

Afstemning om indstillingens 5. at:

Der blev stillet følgende ændringsforslag til indstillingens 5. at:
”at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget pålægger forvaltningen at udarbejde et Progressionsmålingsværktøj med henblik på at indføre en forpligtende evalueringspraksis, blandt de kommende leverandører.”

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X

Ændringsforslaget til indstillingens 5. at blev godkendt, og det oprindelige 5. at bortfaldt. 

Der var følgende protokolbemærkninger til indstillingens 1. at: Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti undlader at stemme da vi ikke finder, at hjemtagelsen er velbegrundet i indstillingen. I øvrigt finder vi, at det ikke er noget argument, at kommunen råder over den nødvendige kapacitet.

Ø havde følgende protokolbemærkning:
Enhedslisten kan ikke støtte udlicitering af aktiveringsindsatsen. Vi mener ikke det er belyst, hvilke konkrete alternativer, der er til dette. Vi havde gerne set sagen udsat.
Til top