Mødedato: 20.06.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Projektansøgning til job og uddannelse i Øresundsregionen (B-sag)

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. At Beskæftigelses- og Integrationudvalget godkender Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens deltagelse i Projekt Job og Uddannelse i Øresundsregionen
  2. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender medfinansieringen af projektet som beskrevet under økonomiafsnittet.

Problemstilling

Københavns Kommune har siden 2008 deltaget i "Projekt: Job og kompetencer i Øresundsregionen" sammen med bl.a. Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Undervisningsministeriet, Videnskabsministeriet, JobbMalmø samt den svenske Arbejdsformidling. Projektets formål har været at fremme et samlet arbejdsmarked på tværs af Øresund. Projektet har fra starten været forankret i Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland og siden 2009 er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen inviteret til at deltage. Projektet har udmøntet sig i en række seminarer, analyser og rapporter samt projektets hovedværk: Den såkaldte "Øresundsbalance".

Øresundsbalancen er et administrativt værktøj, som kan identificere misligeforhold i udbuddet og efterspørgslen efter arbejdskraft fordelt på stillingskategorier på tværs af sundet. Øresundsbalancen bliver anvendt af  virksomhedskonsulenter i Beskæftigelses- og Integrationforvaltningen. Projektet er afsluttet i maj 2011, og der foreligger endnu ikke en evaluering af projektet. Parterne i projektet har drøftet muligheden for et nyt projekt med fokus på Øresund.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at Københanvs Kommune deltager i det nye projekt, og at projektet forankres i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Årsagen er, at der fortsat er et stort uudnyttet potentiale i at fremme integration af arbejdsmarkedet og uddannelse i Øresundsregionen. En bedre integration vil således kunne afhjælpe Københavns overledighed.

Med hensyn til forankringen vurderer Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen - hvilket de øvrige parter i projektet er enige i - at det er hensigtsmæssigt at forankre projektet i Københavns Kommune, fordi det medvirker til et mere operationelt fokus end det hidtidige. Endvidere betyder det, at projektets 3 fuldtidsmedarbejdere samt 3 studentermedarbejdere vil være tilknyttet Beskæftigelses- og Integrationforvaltningen, ligesom projektets uafhængige økonomi vil indgå i forvaltningens regnskab.

Indholdsmæssigt har det nye projekt to mål, jf. bilag 1:

  1. At skabe et mere integreret arbejdsmarked ved at øge de jobsøgendes mobilitet, 
  2. Øge de studerendes kompetencer, muligheder for ansættelse og mobilitet i Øresundsregionen ved at udvikle og afprøve undervisningsforløb og (virksomheds)praktikforløb på tværs af Øresund.

Projektet vil fortsat være baseret på Øresundsbalancen, som videreudvikles og udvides i de nye projekt. Derudover vil der være aktiviteter inden for tre separate "spor":

  • Bedre beskæftigelsesindsats
  • Oprettelse af Øresunds brancheråd
  • Bedre uddannelsesindsats

 
Sporet "En bedre beskæftigelsesindsats" dækker bl.a. over et udvidet samarbejde mellem Jobcenter København og JobbMalmø samt de respektive forvaltninger, udvikling af en fælles webportal som kan synliggøre arbejdsmarkedet på den anden side af Øresund for ledige borgere samt udarbejdelse af andet informativt materiale, som kan fremme udveksling af arbejdskraft på tværs af sundet. Oprettelsen af et eller flere Øresundsbrancheråd vil ske efter svensk forbillede. Rådene vil give arbejdsgivere/brancheorganisationer, fagforeninger/a-kasser og jobcentrene på tværs af sundet et løbende forum til at diskutere udviklingen og fremtidsudsigterne i branchen samt løse administrative problemer i forhold til at arbejde på den anden side af Øresund.  Sporet: "Bedre uddannelsesindsats" er hovedsagligt inddraget med det formål, at øge mobiliteten på uddannelsesområdet i regionen. Dette spor er f.eks. relevant for ungejobcentret i Skelbækgade.

Økonomi

Projekt: Job og Uddannelse i Øresundsregionen har et samlet budget på kr. 10 mio i perioden 2011 - 2014. Heraf bliver halvdelen finansieret af EU/INTERREG IV midler og resten af partnerne.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens er forudsat at bidrage kontant med kr. 757.000 fordelt med kr. 127.500 i 2011, kr. 251.000 i både 2012 og 2013 og kr. 127.500 i 2014. Forvaltningen foreslår at finansiere dette indenfor udvalgets driftsramme. Forvaltningen forudsættes endvidere at stille to medarbejdere til rådighed for projektet i ca. 10% af arbejdstiden, samt dække huslejen til projektsekretariatet. Dette forventes ikke at give merudgifter.

Videre proces

Ansøgningen er sendt med forbehold for udvalgets godkendelse, idet der var frist d. 1. juni. Der forventes svar fra INTERREG-sekretariatet d. 1. september 2011 og såfremt der bevilliges penge til projektet er der opstart d. 1. oktober 2011. 

Morten Binder                                                          /Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top