Mødedato: 20.05.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Indstilling om foreløbig evaluering af AC-aftalen og business case om tidlig indsats til akademikere

Se alle bilag

 

Resumé

Denne indstilling omhandler den foreløbige evaluering af akademikeraftalen ”Flere Akademikere i Job” (AC-aftalen) og business casen ”Intensiv jobhjælp til akademikere”.

Forvaltningen vurderer, at akademikeraftalen har haft en beskeden positiv effekt på akademikerområdet men også, at aftalen ikke til fulde har forløst potentialet i de seneste års højkonjunktur med generel stigende beskæftigelse og faldende ledighed. Samtidig viser indstillingen, at business casen ikke har haft de ønskede effekter, og forvaltningen foreslår derfor, at det besluttes, at forvaltningen vender tilbage til udvalget med en justeret business case, der eventuelt vil skulle godkendes af Borgerrepræsentationen.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller;

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager den foreløbige evaluering af AC-aftalen og business case om tidlig indsats til akademikere til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager til efterretning, at forvaltningen inden sommerferien forelægger en indstilling om justering af business casen.

Problemstilling

Et enigt Beskæftigelses- og Integrationsudvalg vedtog den 2. marts 2016 akademikeraftalen ”Flere Akademikere i Job”. Med aftalen anviser udvalget, hvordan ledige akademikere skal komme bedre og hurtigere i job.

Borgerrepræsentationen vedtog i budget 2017 at bevilge midler til en business case målrettet nyledige akademikere med lav risiko for langtidsledighed. Business casen består af et intensivt jobsøgningsforløb på 30 timer ugentligt i 4 uger.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges:

  1. En status på udmøntning af AC-aftalen.
  2. En foreløbig evaluering af den business case om fremrykket og intensiveret indsats for ledige akademikere med lav risiko for ledighed, som blev vedtaget med budgetaftalen 2017.

Løsning

I det følgende er sammenfattet de væsentligste resultater siden indgåelsen af AC-aftalen (I bilag a er vedlagt den foreløbige evaluering af AC-aftalen).

Ad. 1. Status på AC-aftalen

  • Akademikerledigheden i København er faldet fra 6,3 pct. i 4 kvt. 2016 til 5,6 pct. i 4. kvt. 2018. Den generelle ledighedsprocent lå i 4. kvt. 2016 på 5,0 pct. og i 4. kvt. 2018 på 4,5 pct.
  • Andelen af akademikere, som får et virksomhedsrettet tilbud, er steget fra 24 pct. i 4. kvt. 2016 til 27 pct. 4. kvt. 2018.
  • Akademikerne er blevet mere fagligt mobile: 25 pct. af de søgte job i 2018 var ”ikke vidensjob”. Det er en stigning fra 12 pct. i 2015.[1]
  • I 2015 søgte en ledig akademiker i gennemsnit 1,6 job. I 2018 var tallet 1,7 job.
  • I 2015 søgte en ledig akademiker i gennemsnit job 33 minutter fra bopælen. I 2018 var tallet 38 minutter.
  • 21,3 pct. af de ledige akademikere, der har deltaget i et 4-ugers jobsøgningsforløb hos eksterne leverandører er i job eller uddannelse 2 mdr. efter endt forløb.

Forvaltningen vurderer, at AC-aftalen har haft en beskeden positiv effekt på akademikerområdet men også, at aftalen ikke til fulde har forløst potentialet i de seneste års højkonjunktur med generel stigende beskæftigelse og faldende ledighed.  

Ad. 2. Foreløbig evaluering af business case om fremrykket indsats

I det følgende er sammenfattet de væsentligste resultater af business casen (I bilag b er vedlagt den foreløbige evaluering af business casen):

  • 23,3 pct. af de ledige akademikere, som har deltaget i det 4-ugers intern jobsøgningsforløb, er i job eller uddannelse i 2. mdr. efter endt forløb
  • Det planlagte optag på i alt 2.500 borgere forventes nået
  • Den forventede forkortelse i ledighedslængden blandt deltagerne m. 2 uger er ikke nået, men derimod forøget med 0,6 uger i gennemsnit (De 0,6 uger er dog ikke signifikant)
  • Der er stor deltagertilfredshed med forløbet
  • Den interne målsætning om, at alle deltagerne som minimum opnår en virksomhedspraktik er ikke nået.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil, når der er udarbejdet et forslag til konkret justering afklare om justeringen er udvalgets eller Borgerrepræsentationens kompetence. Dette forventes inden sommerferien. Forvaltningens overvejelser om en justeret business case omfatter:

  • Hvorvidt forløbet skal starte senere i ledighedsforløbet
  • Om der skal ændres i timeomfanget pr. uge
  • Hvordan den direkte involvering af virksomheder i forløbet kan styrkes.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Udvalgets drøftelse af evalueringerne af akademikerindsatsen medtænkes i det videre arbejde med handleplanen for fokusområde 2 ”arbejdskraft til virksomhederne”. Herudover udarbejdes model for, hvordan der kan ændres i business casen om fremrykket indsats. Udvalget hører nærmere herom.

Tanja Franck/Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning

 

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning

Til top