Afvikling af ansøgnings-, evaluerings- og monitoreringssystemet AMES
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal træffe beslutning om driften af ansøgnings-, monitorerings- og evalueringssystemet AMES.
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at forvaltningen afvikler IT-systemet AMES.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede i 2009, at større integrationsprojekter med kommunal medfinansiering skulle monitoreres elektronisk, og at der derfor skulle udarbejdes en fælles IT-løsning (BR 28.05.09, punkt 42). Beskæftigelses- og Integrationsudvalget udmøntede beslutningen med udvikling og drift af IT-systemet AMES samt kvartalsvis monitorering af integrationsprojekter med minimum 100.000 kr. i kommunal medfinansiering.
På Borgerrepræsentationens møde den 18. september 2014 blev Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indstilling om forenkling af planer, politikker og strategier godkendt (BR 18.09.14, punkt 7). Det blev dermed besluttet, at ”monitorering af integrationsprojekter bortfalder som led i kommunens afbureaukratisering”.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen bemærker, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ikke længere har puljer på integrationsområdet, og at forvaltningen derfor ikke aktuelt har behov for et IT-system. Ligeledes bemærker forvaltningen, at AMES har driftsudfordringer, og at der er behov for en opversionering, hvis systemet skal fortsættes. Prisen for en opversionering estimeres til ca. 80.000 kr.
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at IT-systemet AMES afvikles.
Aktuelt anvendes AMES af to forvaltninger: § 18 puljen til frivilligt socialt arbejde under Socialforvaltningen og Lokaludvalgenes puljer under Økonomiforvaltningen. I 2014 gav Socialforvaltningen tilsagn til 256 ansøgere gennem AMES, mens Lokaludvalgene i 2014 gav tilsagn til 394 ansøgere gennem systemet. Samlet set var der ved udgangen af 2014 i alt 75 integrationsprojekter i AMES, hvoraf 9 projekter modtog minimum 100.000 kr. i kommunal finansiering.
Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen er blevet adspurgt, hvorvidt de ønsker at overtage IT-systemet. Socialforvaltningen ønsker ikke at fortsætte sin administration af § 18 puljen i AMES, mens Økonomiforvaltningen ikke har truffet endelig beslutning om, hvorvidt Lokaludvalgene viderefører deres del af IT-systemet i eget regi.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets tværgående forpligtelse til projektudvikling og overvågning iht. styrelsesvedtægten sikres fremadrettet gennem opfølgning på Integrationspolitikken 2015-18, hvor Integrationsbarometeret årligt redegør for fremdriften inden for politikkens målsætninger. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges også fortsat en årlig evaluering af integrationsprojekterne i udvalgets integrationsaftale. Da forvaltningen ikke har øvrige puljer, der finansierer eksterne integrationsprojekter, vil udvalget dermed også fremadrettet kunne følge fremdriften i alle forvaltningens integrationsprojekter.
Økonomi
IT konsulentvirksomheden PeopleNet varetager supporten af AMES med inddragelse af Koncernservice og Udviklingskontoret i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Driftsudgifterne har været afholdt med forvaltningens integrationsmidler. De årlige udgifter estimeres til ca. 100.000 kr. Såfremt det besluttes at afvikle AMES, vil de frigjorte midler indgå som en del af effektiviseringen af integrationsområdet og dermed bidrage til forvaltningens effektiviseringsmålsætning.
Videre proces
Borgerrepræsentationens sekretariat vurderer, at en afvikling af AMES er en naturlig konsekvens af efterårets BR beslutning om bortfald af monitorering af integrationsprojekter. Sekretariatet vurderer ikke behov for videre behandling af sagen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets endelige godkendelse af indstillingen, vil forvaltningen dermed afvikle AMES medio 2015.
Birgitte Hansen / Michael Baunsgaard Schreiber