Mødedato: 20.04.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

2. behandling af budgetbidrag for 2016

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal senest 4. maj 2015 aflevere budgetbidrag for 2016 til Økonomiudvalget.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender det samlede budgetbidrag, som beskrevet i denne indstilling, med tilhørende bilag med henblik på fremsendelse til Økonomiudvalget.
  2. at forslagene 1a, 1b, 1c, 2 og 3c i bilag 3 indmeldes som forvaltningsspecifikke effektiviseringer til Økonomiudvalget.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal senest 4. maj 2015 aflevere budgetbidrag 2016 til Økonomiudvalget. Budgetbidraget skal indeholde et udvalgsafsnit som beskriver udvalgets opgaver, udfordringer og prioriteringer (bilag 1), en bevillingsoversigt (bilag 2) og forvaltningsspecifikke effektiviseringer på i alt 6,8 mio. kr. (bilag 3). Derudover skal der leveres en række mere tekniske bilag, som ikke forelægges udvalgene.

Løsning

For servicerammen og efterspørgselsstyret indsats fastlægger udvalget serviceniveauet inden for den udmeldte ramme. For de efterspørgselsstyrede overførsler skal udvalget aflevere et budget, der afspejler forventningerne til udgifterne til forsørgelsesydelser. Anlægsrammen er reserveret til konkrete formål.

Budgetrammerne for 2016 og budgetrammerne for 2015 fremgår af tabel 1.

Tabel 1. Budget 2015 og udmeldte rammer for budget 2016 (nettobudget 2016 p/l), 1000 kr.

Mio. kr.

Budget 2015 (vedtaget)

Udmeldte rammer i 2016

Difference

Service

785,0

756,3

-28,7

Efterspørgselsstyret indsats

670,3

668,7

-1,6

Efterspørgselsstyrede overførsler

5.305,2

5.339,6

34,3

- Merudgift som følge af refusionsreform mv.

604,0

604,0

Anlæg

13,8

1,4

-12,4

I alt

6.774,4

7.370,0

595,6

Note: I de udmeldte rammer og budgettal for 2016 indgår ikke en udmøntning af de tværgående og forvaltningsspecifikke effektiviseringer i forbindelse med kommunens fælles effektiviseringsarbejde for 2016.

I 2016 er driftsrammen faldende, fordi der ved budget 2015 blev besluttet at give en faldende bevilling til de ekstra udgifter, der fulgte af kontanthjælps-, førtidspension-, fleksjob- og sygedagpengereformerne. Derudover forventes den statslige kompensation i forbindelse med beskæftigelsesreformen at være lavere, end hvad det reelt vil kræve at implementere tiltagene – blandt andet fordi København har flere ledige end andelen af landet tilsiger.

I forhold til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets 1. behandling af budgetbidrag d. 24. marts 2015 (2015-0044484) er der foretaget to ændringer:
  1. Opskrivning af rammen for efterspørgselsstyrede overførsler i 2016 på 604 mio. kr. Opskrivningen skyldes primært konsekvenser af den politiske aftale fra 2. februar 2015 om en refusionsreform. Reformen betyder, at kommunerne skal finansiere en højere andel af overførslerne. For kommunerne under ét sker kompensation via bloktilskud og udligningsordninger. Fordi budgetrammen er tildelt udvalget som nettobeløb – dvs. hvor udgifterne til overførslerne er fratrukket indtægterne fra statsrefusion – medfører de faldende indtægter fra statsrefusion et behov for en tilsvarende forøgelse af rammen. For yderligere information om refusionsreformen henvises til den orientering der er fremlagt for økonomiudvalget, og som er vedlagt denne sag som bilag 4. Det nuværende skøn for konsekvenserne af refusionsreformen er behæftet med betydelig usikkerhed. Det samme gælder statens konsekvensberegninger, der løbende ændres Forvaltningens skøn kvalificeres i samarbejde med Økonomiforvaltningen i takt med nye oplysninger fra staten bliver tilgængelige.  
  2. Skønnet for pris- og lønfremskrivningen er ændret, hvilket betyder en mindre stigning i servicerammen end forudsat i Indkaldelsescirkulæret. Reduktionen er 5,3 mio. kr. (udmeldt af Økonomiforvaltningen d. 26. marts).  

Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Det samlede budgetbidrag inkl. tekniske bilag oversendes til Økonomiudvalget umiddelbart i forlængelse af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets andenbehandling d. 20. april.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil få forelagt forvaltningens forslag til budgetønsker på mødet d. 18. maj. Forhandlinger om kommunens samlede budget afvikles i august-september 2015 med henblik på vedtagelse af det endelige budget i Borgerrepræsentationen i oktober 2015.

Birgitte Hansen    /    Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Enhedslisten og Socialdemokraterne fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingen:
"A og Ø foreslår at ændre prioriteringsforslagene i tema 3 – 3a og 3b – således, at kurser, seminarer, kompetenceudviklingsbudget og andet, der relaterer sig til efteruddannelse af de ansatte i BIF friholdes for effektiviseringer i budget 2016.
Det foreslås, at de nødvendige effektiviseringer findes andet steds i centralforvaltningens budget.  

Forslaget skal ses i relation til implementering af beskæftigelsesreformen, som medfører større pres på medarbejderne samt ændring af opgaver. Det vil derfor være forkert at skære i medarbejdernes mulighed for efteruddannelse og kompetenceløft.
Medarbejderne i BIF løfter en stor opgave i betjeningen af borgere. En opgave, der gennem de seneste års reformer har været under stadig forandring. Det er derfor vigtigt, at medarbejderne hele tiden har mulighed for at tilegne sig nye færdigheder enkeltvis og sammen i de teams, der skal løfte opgaverne."

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.

For stemte: 6 (A, Ø, B)
Imod stemte: 3 (V, C, I)
Undlod: Ingen

Ændringsforlaget blev dermed godkendt.

Der var efterfølgende afstemning om indstillingens 1. at.

For stemte: 10 (A, Ø, B, V, I)
Imod stemte: Ingen
Undlod: 1 (C)

Indstillingen blev dermed godkendt med det vedtagne ændringsforslag. 

Venstre tog forbehold for de konsekvenser, der må følge af refusionsreformen.

Enhedslisten tog forbehold for den videre proces i budgetforhandlingerne.

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
"Venstre finder det utilfredsstillende, at der er SÅ stor økonomisk usikkerhed om konsekvenserne af refusionsreformen. Regeringen burde prioritere at give kommunerne klarhed hurtigst muligt."
Til top