Mødedato: 20.01.2025, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udbudsplan 2025/2026

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal med denne sag godkende forslag til udbudsplan for 2025/2026.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udbudsplan 2025/2026.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges årligt en udbudsplan, jf. beslutning af den 19. juni 2023. Denne udbudsplan indeholder en oversigt over de kommende 1½ års forventede udbud.

Udbudsplanen har to formål:

  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan drøfte varetagelsen af borgernære indsatser, dvs. intern varetagelse vs. eksternt køb af indsatser
  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan bemyndige forvaltningen til at igangsætte hjemtagelse eller udbud af indsatser.

Løsning

Varetagelse af indsatser

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter, hvilke indsatser, der varetages af forvaltningen, og hvilke indsatser der skal i udbud med henblik på, at eksterne leverandører kan varetage indsatsen. Denne beslutning afhænger af flere forhold. Disse forhold uddybes i udbudsprincipperne (bilag 3), der blev vedtaget af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 22. januar 2024.

Udbudsplan 2025/2026

Forvaltningen forventer ikke, at der igangsættes nye udbud i 2025. Tabel 1 viser status for de udbud, der allerede er igangsat i 2025/2026.

Tabel 1 - Status for igangsatte udbud

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende rammerne for det konkrete udbud. Det omhandler blandt andet udbudsform, udbudsområder, vægtning af kvalitet og pris, klausuler m.v. Derfor skal udvalget i foråret 2025 godkende rammerne for følgende forventede udbud:

  1. Brobygning til erhvervsskoler & mentorstøtte
  2. Danskuddannelse
  3. Indsatser for jobparate.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan forelægges selvstændige indstillinger om udbud i løbet af 2025. En selvstændig indstilling vil være relevant, hvis der opstår situationer, hvor Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal træffe beslutning om udbud, der ikke fremgår af udbudsplan 2025/2026. Eksempler på sådanne situationer kan være lovændringer, politisk prioritering, eller hvis det konstateres, at en indsats er blevet udbudspligtig.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

I bilag 2 er et kort overblik over Jobcenter Københavns økonomi på indsatsrammen. Udgiften til udbud afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ramme.

Politisk handlerum

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har brede rammer med hensyn til beslutninger om forvaltningens varetagelse af borgernære indsatser. Disse beslutninger vedrører blandt andet:

  • hjemtagelse eller udlægning af indsatser
  • valg af udbudsformer
  • opdeling af et udbud i udbudsområder
  • vægtning af hhv. kvalitet og pris
  • krav og klausuler til leverandørerne.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan også træffe principielle beslutninger for forvaltningens arbejde med varetagelsen af beskæftigelses-, uddannelses- og/eller integrationsrettede indsatser for københavnske borgere.

Videre proces

Den videre proces afhænger af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets behandling af udbudsplan 2025/2026. Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter, at en indsats skal løses internt i forvaltningen (hjemtages), forelægges indstilling om hjemtagelsen. Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget derimod beslutter, at en indsats skal løses af eksterne leverandører, forelægges indstilling om rammerne for det konkrete udbud.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forventes også at blive forelagt følgende indstilling i 2025:

  • Evaluering af brug af udbudsformenbegrænset udbud med prækvalifikation.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil blive forelagt udbudsplan 2026/2027 primo 2026.

Forvaltningen bemærker, at EU-Kommissionen vil evaluere udbudslovgivningen i løbet af 2025. EU-Kommissionen har i den sammenhæng igangsat høring: Europa-Kommissionen inviterer til høring om evaluering af udbudsdirektiverne

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opfordrer til, at evt. bemærkninger også afgives til styrelsen. Bemærkningerne kan hermed indgå som en del af grundlaget for udarbejdelsen af Regeringens formelle høringssvar.

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

 

 


Beslutning

Sagen blev godkendt.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning, som SF tilsluttede sig:

”Enhedslisten og SF ønsker på sigt at hjemtage opgaven Danskuddannelse for selvforsørgende udlændinge. Tidligere erfaringer med udbud af danskundervisningen har vist, at både kursisternes undervisning og ansættelsesforholdene for lærerne forringes. Et udbud af danskundervisningen er både ressourcekrævende for skolerne, der skal etablere sig, samt for kommunen ift. at afholde udbuddet. Vi ønsker at skabe det bedst mulige undervisningsmiljø og undgå usikkerheden, der opstår i forbindelse med udbud. Derfor mener vi ligesom tidligere, at opgaven bør hjemtages.”

Til top