Mødedato: 19.09.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status for og bevilling af it til løntilskudspladser i Københavns Kommune

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at orienteringen om status for "Beskæftigelse for alle" tages til efterretning og
  2. at der til anskaffelse af nyt it-system til understøttelse af et øget antal løntilskudsplaceringer i Jobbanken reserveres et engangsbeløb på yderligere maks. 4,0 mio. kr. på kontoen for arbejdsgiverudgifter ved løntilskud (bevilling beskæftigelsesindsats, funktion 5.68.95 løntilskud) for at man kan gennemføre et genudbud af opgaven. 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 10. marts 2011 planen ”Beskæftigelse for alle”, der bl.a. omfatter oprettelse af 2.781 løntilskudspladser i Københavns Kommune. Det blev samtidig besluttet, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen skal have en status medio 2011 og ved årets udgang.

Borgerrepræsentationen besluttede den 10. marts 2011 at reservere et éngangsbeløb på maks. 2,0 mio. kr. til udvikling og drift af et it-system til understøttelse af et øget antal løntilskudsplaceringer. It-systemet har været i udbud, men som følge af en for lavt fastsat udbudspris modtog forvaltningen ingen konditionelle tilbud.

Løsning

 1. Status for Beskæftigelse for alle

Oprettelse af 2.781 løntilskudspladser


Forvaltningerne har jf. tabel 1 etableret 2.050 pladser svarende til 96 % af de løntilskudspladser, der var estimeret ved udgangen af august 2011.

 
Tabel 1. Løntilskudspladser i 2011

 

Målopfyldelse

 

Antal pladser 06-09-2011

Mål ultimo august 2011

Mål for 2011

I forhold til milepælsplan

I forhold til årets slutmål

BIF

115

104

127

111 %

91 %

BUF

818

869

1207

94 %

68 %

KFF

110

108

125

101 %

88 %

SOF

294

382

503

77 %

58 %

SUF

494

457

536

108 %

92 %

TMF

129

114

146

113 %

88 %

ØKF

90

103

138

87 %

65 %

KK

2050

2.137

2.781

96 %

74 %


Medio august var der registreret 419 ubesatte pladser. Dette er højere end det optimale, som ligger på 250-350. Der er derfor iværksat en kampagne rettet mod jobcentrets jobkonsulenter og anden aktør for øget brug af løntilskudspladser.

 

Til trods for at anvendelsen af kommunale løntilskud ligger under det budgetterede, er den samlede anvendelse af virksomhedsplaceringer 8 % over det budgetterede. Det skyldes en lidt højere anvendelse af privat løntilskud og en meget højere anvendelse af virksomhedspraktik.


Kvaliteten af løntilskudsplaceringerne

Der har været en betydelig politisk opmærksomhed på løntilskudssatsningen – ikke mindst fra de faglige organisationer. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har derfor arbejdet med at udvikle kvaliteten af løntilskudsplaceringer bl.a. i form af øget brug af ordinær uddannelse. Konkret tilbydes der altid kursus i erhvervsrengøring (2 uger) i forbindelse med løntilskudsansættelse i rengøringsjobs og hygiejnekursus (2 uger) i forbindelse med løntilskudsjob på køkkenområdet. Der arbejdes med udvikling af yderligere pakker, hvor kombination af uddannelse og løntilskudsforløb kvalificerer til ansættelse på områder med gode beskæftigelsesmuligheder. Samtidig arbejdes der med øget brug af jobrotation, hvorved allerede ansatte medarbejdere opkvalificeres, mens ledige vikarierer.

 

100 jobfunktioner for særligt udsatte

Borgerrepræsentationen besluttede at der skulle etableres ”mindst 100 jobfunktioner målrettet længerevarende løntilskudsansættelser for særligt udsatte ledige på kommunens forvaltnings- og serviceområder, der stiller begrænsede krav til specifikke kompetecer og forudgående erfaring, fx på renholdelsesområdet eller fritids- og kulturområdet,”

 

Det har vist sig vanskeligere end forudset at oprette de 100 stillinger for særligt udsatte ledige.  Foreløbigt er der oprettet 10 pladser ved Center for Renhold og 2 i Kultur- og Fritidsformidlingen.

 

Der er to årsager til vanskelighederne. For det første er hovedparten af de områder, der egner sig til de særlige stillinger (fx rengøring) udliciteret. De udliciterede områder er omfattet af sociale klausuler, men det er ikke muligt at sætte så detaljerede krav, som angivet i beslutningen om de 100 særlige stillinger. For det andet er Center for Renhold berørt af forholdstalskravet, der sættes grænser for, hvor mange løntilskudsansatte, der må være i forhold til antallet af ordinært ansatte. Center for renhold har foruden de 10 særlige stillinger 22 løntilskudsansatte.

 

På grund af det lave antal særligt oprettede stillinger til udsatte ledige, har jobcentret valgt at bruge nogle af de øvrige løntilskudspladser til aktivering af borgere i matchgruppe 2. Dette drejer sig pt. om ca. 80 borgere.

 

Undersøgelse af om der i forbindelse med udbud kan stilles krav til leverandørerne om, at de ansætter særlige grupper af ledige

Økonomiforvaltningen har sammen med KFF/Københavns Ejendomme, TMF og BIF undersøgt spørgsmålet. Der har i den forbindelse været afholdt møder med LO og Dansk Byggeri. Undersøgelsen er afrapporteret til Økonomiudvalget i maj 2011.

Der er enighed om, at det ikke vil være hensigtsmæssigt, at stille krav om specifikt at ansætte medarbejdere med løntilskud. Det skal i den forbindelse bemærkes, at Københavns Kommune allerede anvender hårde sociale klausuler, der stiller krav til virksomhederne. Der er efter disse klausuler stillet krav om oprettelse af 45 årsværk til praktikanter i 10 udbud.

 

Opnormering af Jobbanken

Arbejdsmarkedscentrets afdeling for offentlig virksomhedsservice (tidligere jobbanken) har fået tilført 6,4 mio. kr. i 2011.

Til trods for den øgede tilførsel af ressourcer har sagsbehandlingstiderne ikke levet op til de vedtagne servicemål. Dette skyldes først og fremmest tekniske problemer i forbindelse med udflytning til Sundholmsvej den 1. marts 2011. Problemerne blev først løst i begyndelsen af juli 2011. Der er nu ansat vikarer til imødegåelse af sagspuklen, som dog først ventes endeligt nedbragt i løbet af oktober måned.


Administration af løn til kontanthjælpsmodtagere i løntilskudsjob overgår fra forvaltningerne til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens økonomikontor.

Ændringen er fuldt implementeret.

 

Nyt it-system til jobbanken

It-systemet har været sendt i udbud, men der kom ingen tilbud som lån indenfor udbudssummen på 2,0 mio. kr.. Opgaven planlægges genudbudt (se beslutningspunkt 2).


Bortfald af tilskud ved oprettelse af løntilskudspladser

Det hidtidige tilskud på 5.000 kr. ved oprettelse af en løntilskudsplads er bortfaldet.

 

Undersøgelse af om der kan oprettes flere private løntilskudspladser

Arbejdsmarkedscentret har indledt en virksomhedsrettet kampagne, der også omfatter private løntilskud. Foreløbige tal viser at antallet af fuldtidsaktiverede i private løntilskud vil stige fra 560 i 2010 til ca. 750 i 2011.

2. Udvidelse af reservation af midler til udvikling af it-system til jobbanken

Borgerrepræsentationen besluttede den 10. marts 2011 at reservere 2,0 mio. kr. til udvikling og drift af en tidssvarende it-understøttelse til Jobbanken, der formidler løntilskudsjobs i Københavns Kommune. Ved udbud af systemet i sommeren 2011 modtog Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ingen tilbud, som levede op til udbudsbetingelserne, og som lå indenfor den maksimale udbudssum. Flere tilbudsgivere anførte den lave udbudssum som årsagen til at de ikke afgav tilbud.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen agter at genudbyde it-systemet med en maksimalpris på 6 mio. kr., idet man dog anfører i udbudsmaterialet, at man forventer en kontraktsum på omkring 4 mio. kr. Samtidigt ændres tildelingskriterierne, så pris vægtes højere, for at stille billigere tilbudsgivere bedre i konkurrencen. Merudgiften finansieres fra kontoen for arbejdsgiverudgifter ved løntilskud i Københavns Kommune. Der forventes pt. et underforbrug på denne konto på 14 mio. kr. Underforbruget skyldes bl.a., at Jobbanken ikke har været i stand til at besætte et tilstrækkeligt stort antal stillinger, bl.a. pga. den mangelfulde it-understøttelse.

Økonomi

Til finansiering af anskaffelsen af et nyt it-system, der kan understøtte Jobbankens arbejde, forøges det reserverede engangsbeløb på 2,0 mio. kr. fra kommunens budget for arbejdsgiverudgifter ved løntilskud til maksimalt 6,0 mio. kr. Når de konkrete udgifter til it-systemet er kendte og dokumenterede, kan Beskæftigelses- og Integrationsudvalget søge om overflytning af et beløb svarende til de faktiske udgifter til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens it-budget. Overførelsen kan foretages ved en af de løbende sager om bevillingsmæssige ændringer, der skal forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Tabel: Økonomiske konsekvenser af indstillingen

Mio. kr. (2011-priser)

2011

Indstillingens udgiftsvirkning i alt

  6,0

 

Allerede reserveret fra kontoen for

- 2,0

arbejdsgiverudgifter ved løntilskud i KK

 

 Difference

  4,0

Forøgelse af reservation fra kontoen for

  4,0

arbejdsgiverudgifter ved løntilskud i KK

 

 

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning forelægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil modtage en ny status ved årets udgang. I forbindelse med den status, udarbejdes der også en evaluering af løntilskudsordningen.

Morten Binder

                                                                  /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag til 2. at:
" at de 4 mio. kr. ændres til 2 mio. kr."

Liste For Imod Undlod
A X
B X
F X
O X
Ø X

Forslaget blev forkastet.


Herefter var der afstemning om den samlede indstilling:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
F X
O X
Ø X

Indstillingen blev således godkendt uden ændringer.

Til top