Indstilling om høringssvar til udkast til ny samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater 2025-2028
Resumé
Økonomiudvalget har sendt udkast til en ny samarbejdsaftale (bilag 1) med Det Kongelige Teater i høring blandt fagudvalgene. Forvaltningen har udarbejdet et forslag til høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (bilag 2).
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses og Integrationsudvalget godkender forslag til høringssvar fra udvalget vedrørende samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune og det Kongelige Teater.
Problemstilling
Økonomiforvaltningen har udarbejdet et udkast til en ny firårig samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater. Aftalen vil være gældende fra 2025-2028.
Aftalen om driftstilskud til Det Kongelige Teater blev indgået i forbindelse med modtagelsen af Operaen i 2004. Siden da har Københavns Kommune ydet et driftstilskud, der i 2024 udgør 52,3 mio. kr. Heraf er 5 mio. kr. øremærket til at åbne teatrets huse for borgerne i København og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører.
Løsning
Økonomiforvaltningen oplyser, at udkastet til den kommende samarbejdsaftale tager udgangspunkt i den eksisterende aftale. Formålet med aftalen er bl.a. at understøtte Operaen samt hele teaterets virksomhed som vedkommende og tilgængelig for København og dens borgere.
Af særlig relevans for BIU kan bemærkes, at det Kongelige Teater med aftalen skal opfylde Københavns Kommunes sociale klausuler. Som noget nyt skal Det Kongelige Teater i aftaleperioden forsøge at beskæftige 6 personer med handicap. Det følger desuden af aftalen, at Det Kongelige Teater skal overholde Københavns Kommunes uddannelsesklausul og årligt beskæftige 6 praktikanter med en uddannelsesaftale. Hvis teateret ikke kan opfylde klausulerne i kontrakten helt eller delvist, risikerer de at skulle tilbagebetale en del af tilskuddet.
Derudover har aftalen fire overordnede fokusområder:
- Alle de københavnske skoler vil fortsat i 2025 blive tilbudt et forløb, hvor teatrets forskellige kunstarter sættes på skoleskemaet.
- Det Kongelige Teater vil i aftaleperioden afsøge muligheden for at udvikle undervisningsforløb for lærere og pædagoger.
- I 2026 etableres et nyt børneunivers i teaterbygningen Stærekassen.
- Det Kongelige Teater vil med den nye samarbejdsaftale fortsat tilbyde ledig scenekapacitet til scenekunstnere, der ikke har egen scene.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er ikke direkte part i aftalen. Forslaget til høringssvaret omhandler derfor ikke indholdet i aftalen ift. aktiviteter mm., men rammerne for aftalen. Forslag til høringssvar fremgår af bilag 2. Forslag til høringssvar lægger op til, at udvalget bakker op om den nye aftale, herunder ser positivt på det nye tiltag vedrørende ansættelse af flere personer med handicap ved Det Kongelige Teater.
Økonomi
Sagen har ikke økonomiske konsekvenser.
Politisk handlerum
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan godkende høringssvaret i dets nuværende form eller komme med forslag til justeringer af eller tilføjelser til høringssvaret.
Videre proces
Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender høringssvaret, oversendes svaret til Økonomiforvaltningen.
Økonomiforvaltningen vurderer og indarbejder eventuelle høringssvar i aftaleudkastet med Det Kongelige Teater.
Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen vil i efteråret 2024 få nyt udkast til samarbejdsaftale forelagt til endelig godkendelse før aftalens ikrafttræden den 1. januar 2025.
Henrik Lund / Marianne Becker Andersen
Beslutning
Sagen blev godkendt.