Mødedato: 19.08.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Revisionsberetningen for 2012

Se alle bilag

Økonomiudvalget har bedt om Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets bemærkninger til revisionsberetningerne for 2012.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte udkast (Bilag 4) til svar til Økonomiudvalget vedrørende revisionsberetningerne for 2012.

Problemstilling

Økonomiudvalget har med frist senest 30. august 2013 udbedt sig Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets bemærkninger til revisionsberetningerne for 2012 på de områder, der vedrører udvalget. Ud udkast til brev  til Økonomiforvaltningen er vedlagt som bilag 4.

Revisionsberetningen for 2012 vedrørende årsregnskabet er vedlagt som bilag 1. Beretningen samler op på direktionsbrevet vedrørende områder uden statsrefusion, som blev behandlet af udvalget den 24. juni 2013.

Revisionsberetningen for 2012 vedrørende det sociale og beskæftigelsesrettede område med statsrefusion er vedlagt som bilag 2, herunder bilag 2 til Beskæftigelsesministeriet som vedlægges som bilag 2 A. Beretningen samler op på direktionsbrevet vedrørende områder med statsrefusion. Dette direktionsbrev modtages normalt før revisionsberetningen og forelægges udvalget i en selvstændig sag. I år forelægges dette direktionsbrev sammen med revisionsberetningen. Det skyldes, at dette direktionsbrev først blev modtaget sammen med revisionsberetningen og at hovedkonklusionerne fra direktionsbrevet er indeholdt i revisionsberetningen. Direktionsbrevet vedlægges som bilag 3.  I nedenstående tabel er vist de revisionsrelaterede hændelser vedrørende regnskabet for 2012.

Tabel 1. Udvalgsrelaterede hændelse vedrørende årsregnskab 2012

 

Tidspunkt

Foråret 2013

Foråret 2013

Foråret 2013

Sommer 2013

Sommer 2014

Sommer 2015

Udvalgsbe-handling af;

Årsregnskab 2012

Direktionsbrev vedrørende løbende revision for 2012

2 direktions-breve med og uden stats-refusion for 2012

Revisionsberetnin-ger for 2012

Decisionsskrivelse fra Beskæftigelsesministe-riet for 2012

Evt. ny decisions-skrivelse fra Beskæftigelsesministe-riet for 2012

  

Løsning

Deloitte anfører ingen nye revisionsbemærkninger for 2012 på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets områder. Ingen af revisionsbemærkningerne fra tidligere år videreføres.

Det er første gang i forvaltningens historie, at der ingen nye revisionsbemærkninger er givet. Dertil kommer, at alle revisionsbemærkninger vedrørende tidligere år afsluttes, hvilket vil sige, at de kritiserede forhold er rettet op og nu har en tilfredsstillende kvalitet. Forvaltningen har gennem årene formået gradvis at forbedre kvaliteten af sagsbehandlingen (jf. bilag 5), hvilket nu resulterer i, at der ikke foreligger væsentlige kritikpunkter af forvaltningens arbejde. Dette er selvsagt meget glædeligt og skal ses i lyset af, at fejlmulighederne er mange, idet netop beskæftigelsesområdet er kendetegnet ved, at lovgivningen fastsætter mange og omfattende proceskrav til sagsbehandlingen, og at disse proceskrav ændres hyppigt.

Forvaltningens fokus fremover vil være at fastholde en sikker og korrekt økonomistyring samtidig med at kvaliteten i sagsbehandlingen stadig kan øges, således at antallet af fejl reduceres yderligere. Forvaltningens nyligt etablerede ledelsestilsyn vil være hovedhjørnestenen i bestræbelserne på at højne kvaliteten i sagsbehandlingen.   

Nedenstående gennemgår revisionsberetningerne for udvalgets 2 områder.

Revisionsberetningen for 2012 vedrørende årsregnskabet

Deloitte har som tidligere nævnt ingen revisionsbemærkninger i forhold til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, ligesom der ikke på udvalgets område videreføres revisionsbemærkninger fra tidligere år.

På side 17 i beretningen er Beskæftigelses- og Integrationsudvalget nævnt i forhold til bevillinger med væsentlig afvigelse mellem bevilling og årsregnskab.

Det drejer sig om forvaltningens mindreforbrug i 2012 på 52 mio. kr. i forhold til budgettet - en stigning i mindreforbruget på 14 mio. kr. i forhold til oktoberprognosen - på området løntilskud til forsikrede ledige ansat i Københavns Kommune. Forvaltningens bemærkninger hertil var, at den manglende prognosepræcision i 2012 på dette område, bl.a. skyldtes forsinkelser i hjemtagelsen af løntilskuddet, som følge af omorganisering af opgaven i forvaltningen. I 2013 er dette problem håndteret, og der sker nu en løbende omkontering af løntilskuddet, hvorved enhedspriserne justeres løbende henover året. Desuden er der etableret en skærpet generel opfølgning. Forvaltningen forventer derfor, at det medfører en tilfredsstillende økonomistyring også på dette område. Forvaltningens bemærkninger refereres af Deloitte uden at udtrykke kritik, hvorfor det må konkluderes, at Deloitte tager forvaltningens forklaringer til efterretning.       

Revisionsberetningen for 2012 vedrørende sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion

Som tidligere anført er der ingen nye revisionsbemærkninger vedrørende 2012. Dette betyder, at der ingen alvorlige kritikpunkter er af forvaltningens sagsbehandling.

Sagsgennemgangen har endvidere vist, at det generelle fejlniveau er reduceret væsentligt.

Deloitte sammenfatter resultaterne af sagsgennemgangen sådan:

”Resultatet af vores revision af 2012 på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område viser efter vores opfattelse en betydelig reduktion i antallet af fejl i sagerne i forhold til tidligere år. Andelen af fejl er reduceret fra 52 % i 2011 til 37 % i 2012, hvoraf langt størstedelen af de konstaterede fejl er fejl uden refusionsmæssig betydning.

Af de konstaterede fejl uden refusionsmæssig betydning udgør 77 % af de konstaterede forhold manglende rettidighed i forbindelse med den individuelle opfølgning og manglende rettidighed i forbindelse med økonomisk opfølgning i sagerne. I flere af sagerne er der tale om mindre overskridelser af opfølgningsfristerne.

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen har i relation til den økonomiske opfølgning i sagerne etableret en procedure der sikre, at der sker opfølgning og sagsbehandling af alle adviseringer, der vedrører oplysninger med betydning for sagen og berettigelsen til ydelse i henhold til Aktivlovens bestemmelser. ”

Kilde: Bilag 2A side 1. Deloittes udkast til redegørelse til Beskæftigelsesministeriet

Vedrørende fejlandelen i Deloittes sagsgennemgang skal det bemærkes, at Deloitte udvælger sager med henblik på at finde fejl, hvorfor de anførte fejlandele ikke er repræsentative for forvaltningen. Deloitte beskriver udvælgelseskriterierne således:

”Stikprøver er udvalgt bevidst for at afdække fejl i modsætning til tilfældig stikprøveudvælgelse

Stikprøvernes fejlandel kan derfor ikke tages som et udtryk for den forventede fejlandel i hele sagsmængden

Anvendelsen af det af ministeriet udarbejdede fejlskema kan betyde, at en fejlbehæftet sag medtages i flere af nedenstående kategorier, såfremt den indeholder ydelsestyper og fejl i disse, der er kategoriseret i forskellige kategorier”

Kilde: Bilag 2A side 5. Deloittes udkast til redegørelse til Beskæftigelsesministeriet

På baggrund af sagsgennemgangen har Deloitte anført en anbefaling vedrørende sygedagpengeområdet. Anbefalingen går på, at forvaltningen bør blive bedre til at beskrive begrundelsen for uarbejdsdygtigheden, herunder koblingen mellem diagnosen og begrundelsen for uarbejdsdygtigheden.

Forvaltningen er enig i, at kvaliteten på dette område kan blive bedre, hvorfor dette forhold fremover vil indgå som en central del af det løbende ledelsestilsyn på området.

Deloitte har i sagsgennemgangen i 2012 endvidere fundet et betydeligt antal fejl på 3  sagsområder; revaliderings-, integrations- og løntilskudsområdet. Vedrørende revalideringsområdet er der iværksat et skærpet ledelsestilsyn med gennemgang af 25 revalideringssager månedlig med henblik på at genoprette eventuelle fejl og mangler samt iværksættelse af en læringsproces i forhold til korrekt sagsbehandling for de relevante sagsbehandlere. På de 2 øvrige områder vil kvalitetsforbedringen ske gennem det ordinære ledelsestilsyn/kvalitetsopfølgning.

I beretningen på dette område for 2011 havde forvaltningen 6 revisionsbemærkninger. Det drejede sig om revalideringsområdet, sygedagpengeområdet, berigtigelse vedrørende manglende overholdelse af ret og pligt, hjemtagelse af høj refusion på sygedagpengeområdet for perioden 2010 til 2012, mangler i det udførte ledelsestilsyn og temarevision vedrørende Misbrug af sociale ydelser. I beretningen for 2012 redegør Deloitte for de initiativer forvaltningen har iværksat og gennemført på disse områder, og Deloittes konklusion er, at disse forhold nu er afsluttet, hvilket vil sige at kvaliteten på de nævnte områder igen er tilfredsstillende.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomudvalget oversender den 24. september 2013 udvalgenes bemærkninger til Revisionsudvalget. Revisionsudvalget fremsender revisionsbetænkning vedrørende revision af regnskab 2012 til Økonomiudvalget den 10. oktober 2013. Økonomudvalget behandler revisionsbetænkningen den 29. oktober 2013. Borgerrepræsentationen behandler revisionsbetænkningen og godkender endeligt regnskab 2012 den 28. november 2013.

Bilag

1: Revisionsberetning for 2012 vedrørende årsregnskabet.
2. Revisionsberetning for 2012 vedrørende sociale og beskæftigelsesrettede udgifter, der er omfattet af statsrefusion.
2A. Redegørelse til Beskæftigelsesministeriet.
3. Direktionsbrev fra Deloitte vedrørende områder med statsrefusion.         
4. Brev fra forvaltningen, som er afsendt til Økonomiudvalget med forbehold for udvalgets godkendelse.
5. Fejlstatistik for Deloittes sagsgennemgang 2008-2012.
Morten Binder                        Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top