Drøftelse om strategi og mål for kvalitetssikring i danskuddannelsen for voksne selvforsørgede udlændinge
INDSTILLING
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
-
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter mål for tilsyn og kvalitetsudvikling i danskuddannelsen for voksne selvforsørgede udlændinge, som skal ligge til grund for forvaltningens udarbejdelse af den indstilling om tilsyn og kvalitetsudvikling, som udvalget får til godkendelse i august.
-
at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter, hvor hyppigt tilsynet skal være, og hvordan udvalget ønsker at blive orienteret om den løbende kvalitetsudvikling.
BAGGRUND
Der er et lovpligtigt tilsyn på danskuddannelsesområdet, hvor kommunen fører et løbende pædagogisk, administrativt og økonomisk tilsyn med leverandørerne. Det kommunale tilsyn har forvaltningen hidtil gennemført (og forelagt det forrige udvalg), og dette tilsyn vil fortsat gennemføres. Staten fører også tilsyn. Det statslige tilsyn indebærer blandt andet kontrol med placeringen af kursister på moduler.
I udbudsbetingelserne for danskuddannelse for voksne selvforsørgede udlændinge indgik som noget nyt specifikke krav til kvalitet i danskuddannelsen. I tidligere driftsaftaler var der alene en forventning om en leverance i ’sædvanlig høj kvalitet´, hvilket ikke indebar kvalitetsudvikling udover det lovpligtige tilsyn. Fremadrettet vil der som følge af udbudsbetingelserne ske et løbende arbejde med supplerende tilsyn og udvikling af kvalitet. Dette foregår i et samarbejde mellem kommune og leverandører i det såkaldte Udviklingsforum for danskuddannelse, der er beskrevet i udbudsbetingelserne som en fast møderække mellem kommune og leverandører.
LØSNING
Det foreslås, at udvalget drøfter følgende mulige indikatorer for, hvordan kvaliteten i danskuddannelsen er. Kvalitetsparametrene skal afspejle udbudsbetingelserne og kan ikke indeholde nye krav om fx holdstørrelser eller andet. Forvaltningen foreslår, at drøftelsen tager udgangspunkt i følgende kvantitative målepunkter:
-
Tilfredshed i målgrupperne med uddannelsestilbuddet (spørgeskema)
-
Sammenhæng mellem kursistbehov og læringsmåder, som fx e-læring (spørgeskema)
-
Udvikling af kursisternes forståelse af sociale, personlige, kulturelle og etiske værdier (spørgeskema)
-
Relationer med erhvervsvirksomheder om danskuddannelse (målemetode skal fastlægges)
-
Test/prøveresultater (kursistdata)
-
Progression, herunder gennemløb og frafald (kursistdata)
-
Markedsandele i forhold til omegnskommuner som mål for, om københavnske udbydere fravælges af kursisterne, som har frit valg over kommunegrænser (kursistdata).
Derudover vil kvalitetsmålingen bestå af kvalitative drøftelser med leverandørerne i det såkaldte udviklingsforum, hvor fx virksomhedssamarbejde drøftes, eksemplificeres og rapporteres.
De kvalitetsindikatorer, der vælges, vil indgå i kommunens supplerende tilsyn og kvalitetsudvikling. Som fastsat i udbudsbetingelserne, vil der blive fulgt op på det supplerende tilsyn og kvalitetsudvikling i det såkaldte Udviklingsforum for danskuddannelse. Udviklingsforum er et mødeforum, hvor kommunen vil mødes med leverandørerne med fast mødefrekvens med henblik på kvalitetsudvikling.
Idet Københavns Kommune har indgået aftale med to nye leverandører, er den første kvalitetsopfølgning at sikre, at der fra 1. august kan leveres danskuddannelse i den lovede kvalitet. Dette sker ud fra andre opfølgningspunkter, i og med at der er tale om forberedelse og endnu ikke undervisning. Forvaltningen er derfor i en tæt dialog med de kommende leverandører om lokaleforhold, rekruttering af lærere, kursisternes overgang fra eksisterende til nye leverandører samt en lang række andre forhold. Forvaltningen vil underrette udvalget, hvis der opstår bekymrende forsinkelser eller tvivlsspørgsmål i denne fase.
På baggrund af drøftelsen af nærværende indstilling udarbejdes en indstilling til BIU’s møde i august, så det kan besluttes, hvordan tilsynet og kvalitetsudvikling konkret skal tilrettelægges. I forhold til de lovpligtige tilsyn og øvrige arbejde foreslår forvaltningen en årlig rapportering til udvalget - første gang efter afrapportering af det lovpligtige tilsyn, der skal finde sted hvert andet år, og som næste gang skal gennemføres i 2. halvår 2018.
ØKONOMI
Kvalitetsudvikling kræver to årsværk i forvaltningen. Disse blev afsat for 2018 i forbindelse med overførselssagen og søges gjort permanente som et ”need-to ønske” i forbindelse med budget 2019, jf. dagsordens punkt 7.
VIDERE PROCES
Udvalget forelægges til godkendelse en konkret plan for tilrettelæggelsen af tilsyn og kvalitetsudvikling i august, og der udarbejdes et budgetnotat om finansiering af tilsynet, jf. økonomiafsnittet ovenfor.
Michael Baunsgaard Schreiber / Jeppe Bøgh Andersen