Udarbejdelse af ny vision og fokusområder møde 2
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal i 1. halvår 2022 have en række drøftelser på udvalgsmøderne, hvor udvalget kan udvikle deres vision og strategiske fokusområder for den nye udvalgsperiode. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har samlet op på udvalgets første drøftelse på møde den 14. marts 2022. Udvalget skal nu drøfte opsamlingen.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens opsamling på udvalgets første drøftelser af vision og fokusområder.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte på udvalgsmøde d. 7. februar 2022 processen for udarbejdelse af en ny vision og nye fokusområder.
Udvalget vil i 1. halvår 2022 have en række drøftelser, hvor de har mulighed for at sætte den overordnede strategiske retning for forvaltningen ved at formulere en vision og evt. et antal fokusområder. Det kan også være nogle overordnede tematikker mere bredt set.
Udvalgets drøftelser forventes at munde ud i en vision og en række fokusområder. Forvaltningen vil på den baggrund udarbejde korte ’one pager’-beskrivelser af hvert område indeholdende centrale problemstillinger og en helt overordnet ramme, som skitserer mandatet for forvaltningens videre arbejde med området.
Proces for drøftelserne
Processen opdeles i to faser:
Fase 1: Fastlæggelse af fokusområder
Udvalgsmøde den 14. marts 2022 (afholdt) |
|
Udvalgsmøde den 19. april 2022
|
|
Fase 2: Mandat på overordnet, strategisk niveau fra udvalget til forvaltningen
Udvalgsmøde den 23. maj 2022
|
|
Udvalgsmøde den 20. juni 2022
|
|
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal på dette møde drøfte forvaltningens opsamling på udvalgets første drøftelser og derved drøfte prioriteringen og fastlæggelsen af vision og fokusområder for udvalgsperioden. Drøftelsen faciliteres af Per Rystrøm, ekstern konsulent (Operate).
Formålet er, at udvalgets drøftelser på dette møde munder ud i en vision og en række fokusområder, som der kan arbejdes videre med på de kommende udvalgsmøder.
I det følgende præsenteres forvaltningens opsamling på udvalgets første drøftelser.
Opsamling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har spillet ind med emner til, hvad der skal være udvalgets fokusområder i 2022-2025, og der danner sig en mosaik af emner med forskellig karakter. Derfor inddeles emnerne på tre forskellige niveauer i opsamlingen:
- Vision med pejlemærker
- Særlige fokusområder
- Emner til oplæg eller temadrøftelser
1. Vision med pejlemærker
Kerneopgaven for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er at hjælpe ledige københavnere i job og uddannelse.
I arbejdet med at hjælpe ledige borgere i job og uddannelse giver udvalget forvaltningen et antal pejlemærker, der udstikker en fælles kurs og fælles forståelse for forvaltningens måde at arbejde på.
Pejlemærkerne for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er:
- Et markant fokus på hvad arbejdsmarkedet har brug for
- Fokus på at bruge opkvalificering og uddannelse som en vej til beskæftigelse
- Styrkelse af særligt ikke-vestlige borgeres integration og sprogkundskaber
- Styrkelse af lediges grønne og digitale kompetencer.
Arbejdsmarkedets behov: BIF skal have klart fokus på, hvad arbejdsmarkedet har brug for. En situation med højkonjunktur medvirker til, at mange jobparate ledige kommer i job. At mange arbejdsgivere oplever mangel på arbejdskraft, kan skabe et potentiale for at flere borgere i kanten af arbejdsmarkedet får mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet fx i småjob eller fleksjob mv.
Opkvalificering og uddannelse: BIF skal have fokus på at bruge opkvalificering og uddannelse som en vej til beskæftigelse. Opkvalificering og uddannelse er en vej til at give ledige de kompetencer, som er efterspurgte på arbejdsmarkedet, og skabe et match mellem virksomhedernes behov og de lediges kompetencer.
Sprog og integration: BIF skal styrke særligt ikke-vestlige borgeres integration og sprogkundskaber. Der skal være et vedvarende fokus på sprogundervisning, gerne kombineret med beskæftigelsesrettede tilbud, hvor der er indbygget tid til danskundervisning og brancherettet dansk.
Grønne og digitale kompetencer: BIF skal have fokus på det grønne arbejdsmarked og digitalisering og opkvalificere ledige med de grønne og digitale kompetencer, som arbejdsmarkedet efterspørger.
2. Særlige fokusområder
Hvor pejlemærkerne ovenfor er nogle tilgange og en fælles kurs, som vil gælde for forvaltningen i hele udvalgets valgperiode, sætter udvalget også spot på nogle særlige fokusområder, som udvalget vil arbejde fokuseret med i dele af valgperioden. Det er allerede planlagt, at udvalget skal behandle forskellige sager mv. på forskellige områder i indeværende valgperiode. Fx en ny tværgående integrationspolitik, handleplan mod racisme og diskrimination, tilpasning af beskæftigelsesindsatsen som følge af finansiering af tidlig pension (”Arne-pensionen”) mv.
Derudover vil udvalget gerne sætte spot på et antal særlige fokusområder, som udvalget ser som særligt vigtige. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil i 2022 arbejde med følgende særlige fokusområder:
- Ukrainske flygtninge i København
- Borgere med handicap/funktionsnedsættelse.
Ukrainske flygtninge: Den russiske invasion af Ukraine begyndte den 24. februar 2022 og har startet en større flygtningestrøm. Kommunerne har en stor opgave med at hjælpe de ukrainske flygtninge, som har behov for et sted at bo og formidling til jobs. mv. Udvalget har fokus på, at flygtninge fra andre dele af verden ikke skal have dårligere vilkår end de ukrainske flygtninge.
Borgere med handicap/funktionsnedsættelse: Der er generelt på landsplan større ledighed blandt borgere med handicap, dvs. med varig fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse, end blandt borgere uden handicap, og målgruppen vokser. Der er en stor opgave med at mindske barriererne for, at borgere med handicap kommer i job.
3. Emner til oplæg eller temadrøftelser
Udover emnerne i pejlemærker og særlige fokusområder har udvalget nævnt nogle emner, som udvalget ønsker at drøfte i løbet af udvalgsperioden. Der er tale om følgende emner:
- Samarbejde med socialøkonomiske virksomheder (SØV)
- Erhvervsfremme og iværksætteri (evt. BIF’s rolle i forhold til Økonomiforvaltningen)
- Fastholdelse af seniorer i job
- Tiltrækning af international arbejdskraft
- IPS (Individual Placement and Support), som er en håndholdt, virksomhedsrettet indsats for borgere med udvalgte psykiatriske diagnoser eller rusmiddelproblemer.
Økonomi
Udgifter til facilitering af processen, som varetages af et eksternt konsulentbureau, afholdes inden for forvaltningens ramme.
Videre proces
Forvaltningen indarbejder udvalgets ændringer til visionen, pejlemærker, de særlige fokusområder, samt emner til oplæg eller temadrøftelser. Den formelle godkendelse foregår på et tredje møde den 2. maj 2022.
De efterfølgende drøftelser i fase 2: ’Mandat på overordnet, strategisk niveau fra udvalget til forvaltningen’ vil foregå på udvalgsmøderne d. 23. maj og d. 20. juni 2022.
Marianne Becker Andersen / Lars Ethelberg Nielsen
Beslutning
Indstillingen blev drøftet.