Mødedato: 19.04.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Igangsætning af udbud af kørekort (B)

Resumé

Den estimerede købsudgift til kørekort (B) til ledige borgere i Jobcenter København er i dag ca. 1,5 mio. kr. årligt og ca. 6 mio. kr. over 48 måneder. Det betyder, at udgiften overskrider udbudsgrænsen på 5.588.175 kr. og deraf bliver udbudspligtig.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at arbejdet med udbud af ordinære kørekort (B) påbegyndes.

Problemstilling

Tærskelværdien for pligt til udbud er i 2022 på 5.588.175 kr. for indkøb af sociale og andre specifikke tjenesteydelser indenfor en periode på 48 måneder. Tærskelværdien er den beløbsgrænse, der afgør, hvornår og hvordan et offentlig indkøb er omfattet af udbudslovens regler. Jf. udbudsloven, kan kommunen købe en ydelse for under ca. 5,59 mio. kr. indenfor en periode på 48 måneder, før ydelsen skal i udbud.

Jobcenter København køber i dag ordinære kørekort (B) med køreundervisning fra private leverandører (køreskoler) for ca. 1,5 mio. kr. årligt. Den estimerede købsudgift for ordinære kørekort (B) er ca. 6 mio. kr. over 48 måneder, hvormed udgiften overskrider udbudsgrænsen på 5.588.175 kr. og deraf bliver udbudspligtig.  

Det er derfor nødvendigt, at forvaltningen gennemfører et udbud med henblik på at indgå rammeaftaler for fortsat at kunne købe ordinære kørekort (B) indenfor rammerne af udbudsloven, så ledige borgere også fremover kan få tilbud om ordinært kørekort (B) til opkvalificering af deres kompetencer. En rammeaftale er en aftale mellem en ordregiver (kommunen) og en eller flere leverandører (køreskolerne) med fastsatte vilkår ift. fx pris og mængde, for de ydelser, der skal leveres (køreundervisning).

Løsning

Ordinære kørekort (B) til ledige borgere i Jobcenter København

Virksomheder efterspørger i stigende grad chauffører til transportbranchen. Det forventes derfor, at der vil mangle chauffører de kommende år.

Jobcenter København køber på den baggrund i dag ordinære kørekort (B) fra forskellige private udbydere. Ordinære kørekort (B) bliver primært anvendt til ledige borgere, som har et job på hånden, der kræver kørekort. Et ordinært kørekort (B) er også starten på opkvalificering til bus-, lastbil og taxikørekort.

Det er typisk borgeren selv, der i dag finder en leverandør, fx på grund af beliggenhed i lokalområdet og/eller sproglige kompetencer.

Center for Jobindsats (JKI) står i dag for ca. 70 pct. af Jobcenter Københavns indkøb af kørekort. Baseret på erfaringerne med JKI’s målgruppe (aktivitetsparate borgere), er det afgørende, at et muligt udbud af ordinære kørekort (B) matcher de lediges behov, bl.a. i forhold til ekstra støtte ved hjælp af følgende:

Fysisk placering:

  • Teoretisk og praktisk undervisning skal foregå i lokale(r) i København eller Frederiksberg kommuner af hensyn til borgers deltagelse i undervisning. Evt. med mulighed for afhentning af borger ved borgers bopæl til praktisk undervisning.

Krav til indsatsen:

  • Teoriundervisning skal foregå i små/mindre hold af hensyn til borgernes støttebehov
  • Praktisk undervisning skal foregå 1:1 med borger
  • Mulighed for (sprog-)mentorstøtte (fx engelsk, arabisk, tyrkisk, urdu m.m.).

Udbud af ordinære kørekort (B)

Ordinære kørekort (B) leveres i dag af private virksomheder. Markedet er præget af mange mindre aktører og få store aktører. Ca. halvdelen af købet foretages hos to store aktører: Dekra og UCplus.

På baggrund af strukturen på markedet og de forventede krav til indsatsen, er der behov for en længere tidsperiode til markedsdialog, idet kravene, alt andet lige, vil give større aktører og konsortier af aktører bedre muligheder for at opfylde kravene og derfor mulighed for at byde end små aktører. Mere tid til markedsdialog vil give de mindre aktører bedre muligheder for at danne konsortier, der kan opfylde de forventede krav i udbuddet.

Det forventes at et udbud af ordinære kørekort (B) vil give mulighed for en bedre, håndholdt indsats, da forvaltningen via. rammeaftaler etablerer et fast samarbejde med én til flere leverandører om indsatsen.

Økonomi

Der er i 2020 registreret købt 77 kørekort (B) fra private leverandører. Udgiften til et kørekort er i gennemsnit ca. 20.000 kr. Med en gennemsnitlig pris på ca. 20.000 kr., er den estimerede købsudgift om året ca. 1,5 mio. kr., svarende til ca. 6 mio. kr. over 48 måneder.

Udgiften til køb af ordinære kørekort (B) afholdes indenfor det samlede indsatsbudget.

Forvaltningen bemærker, at kommunen har ret, men ikke pligt, til at købe ordinære kørekort (B) hos leverandørerne under rammeaftalerne. Leverandørerne garanteres således ikke et mindstekøb fra kommunen.

Videre proces

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen igangsætte markedsdialog med leverandører af ordinære kørekort (B) i 2./3. kvartal 2022.

På baggrund af markedsdialogen vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i 4. kvartal 2022 blive forelagt indstilling om gennemførelse af udbud, herunder forslag til kriterier for vurdering af kvalitet og pris, som skal anvendes i forvaltningens vurdering af indkomne tilbud.  

Den forventede tidsplan for udbuddet vil hermed blive som følger:

  • 2./3. kvartal 2022: Markedsdialog, herunder identifikation af mulige leverandører
  • 4. kvartal 2022: Forelæggelse af indstilling om udbud for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
  • 1./2. kvartal 2023: Modtagelse af tilbud, forhandlinger m.v. samt vurdering og tildeling
  • 3. kvartal 2023: Opstart af ny rammeaftale.

Marianne Becker Andersen / Dorthe Vang Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top