Mødedato: 19.03.2013, kl. 09:30
Mødested: KolleKolle, Frederiksborgvej 105, 3500 Værløse

Status på indsatsen i medfør af akutpakke 1-3, marts 2013

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på udvalgets møde d. 28. januar 2013, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen regelmæssigt skal redegøre for forskellige aspekter i relation til akutpakkerne.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller:

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager statusen på indsatsen til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens redegørelse om de stillede spørgsmål til efterretning

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 28. januar 2013, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i forbindelse med afgivelse af status i medfør af akutpakkerne skal redegøre for:

  • Fordelingen af borgere, som opbruger dagpengeretten på køn, alder og uddanelsesbaggrund
  • Om ledige som har opbrugt dagpengeretten, stadig har ret til et akutjob og om der i Jobcenter København vejledes efter dette?
  • Om Jobcenter København vejleder udfaldstruede dagpengemodtagere om muligheden for ordinær uddannelse på SU.

Løsning

Fordeling på køn, alder og uddannelsesbaggrund for de borgere, som falder ud af dagpengesystemet

A-kassernes Samvirke har opgjort hvilke a-kasser gruppen, som opbrugte dagpengeretten i de 3 første uger af 2013 tilhørte. Opgørelsen er baseret på hele landet, og det har ikke været muligt, at indhente tilsvarende oplysninger om situationen i København. Tallene fra A-kassernes Samvirke er gengivet i tabel 1, sammen med andelen af modtagere af brev efter akutpakke 1 i København samt fordelingen af ledige i København i 4. Kvartal 2012.

Tabel 1: A-kassefordeling af ledige med opbrugt dagpengeret (hele landet) samt udfaldstruede og ledige i alt (København):

Kilde: Jobindsats.dk & AK Samvirke
Note: Udfaldstruede omfatter alle ledige som t.o.m. uge 6 havde havde modtaget brev efter akutpakke 1.
Note: Byggefag og industri omfatter: Byggefagenes, Elfagets, Metal og NNF's A-kasser, Funktionærer og Servicefag omfatter: Business Danmarks, Funktionærerne og Servicefagets, Ledernes, Teknikernes A-kasse samt Min A-kasse. Øvrige er Det Faglige Hus og Frie Funktionærers A-kasse.
Note *: DSA, ASE, DANA og Det Faglige Hus indgår med deres vægt i udsendte akutbreve på landsplan i opgørelsen af ledige som har opbrugt dagpengeretten.

A-kassernes Samvirke har opgjort, at der i alt er ca. 5.300 som har opbrugt dagpengeretten på landsplan. Af tabel 1 fremgår det, at 1/3-del heraf var medlem af 3F, 14% var medlem af KRIFA  og 11% var medlem af HK. Dermed tegner de tre a-kasser sig for over halvdelen af gruppen. På landsplan var kun 12% akademikere.

Dette billede er dog næppe repræsentativt for København, idet fordelingen af udsendte akutbreve i København er meget forskellig fra på landsplan.

Derfor kan fordelingen af udsendte akutbreve i København være en bedre indikator på den faktiske udfaldsgruppe. Af oversigten i tabel 1 kan det ses, at 26% af de udsendte breve er sendt til akademikere, 8% til FTF'ere, 18% til 3F'ere, 10% til medlemmer af Kristelig A-kasse og yderligere 10% til HK'ere. De resterende små 30% fordeler sig på de øvrige a-kasser. Sammenholdes dette med det generelle ledighedsbillede i København, er der især en overrepræsentation af 3F'ere i gruppen af udfaldstruede, mens der er en lige så kraftig underrepræsentation af akademikere. For de øvrige grupper er forholdet nogenlunde repræsentativt.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen oplysninger om køn, og alder for gruppen som har opbrugt dagpengeretten. Som en indikator på dette præsenteres i stedet fordelingen af borgere, som har modtaget brev efter akutpakke 1:

  • 47% af modtagerene af breve efter akutpakke 1 er kvinder og 53% er mænd.
  • 11% er under 30 år, 33% er 30-39 år, 29% er 40-49 år og 28% er over 50 år. Gennemsnitsalderen er ca. 42 år.
  • 66% har dansk oprindelse, 7% har vestlig og 27% har ikke vestlig baggrund. Der er dermed en overrepræsentation af borgere med ikke-dansk baggrund i gruppen sammenholdt med befolkningen i København.

Endeligt skal det bemærkes, at Kommunernes Landsforening har offentliggjort en gennemgang af modtagerne af brev efter akutpakke 1. Denne viser, at gruppen måske er mere udsat end det hidtil er blevet antaget. Således har gruppen som helhed i gennemsnit haft offentlig forsørgelse i ca. 6 ud af de seneste 10 år. Ca. 80% af gruppen har været på sygedagpenge mindst 1 gang i løbet af den samme periode ligesom 20% har modtaget kontanthjælp. Opgørelsen er lavet på baggrund af tal for hele landet. Det må dog formodes, at tilsvarende tal for København udviser et tilsvarende billede.

Hvem har ret til akutjob?
Ret til akutjob kræver, at en ledig har fået en attest fra sin a-kasse (evt. tidligere a-kasse, hvis vedkommende allerede har opbrugt sin dagpengeret), hvori der står, at vedkommende har mindre end 3 måneders dagpengeret tilbage. Denne attest må ikke være mere end max 1 måned gammel. Det betyder, at ledige som allerede har opbrugt dagpengeretten (såfremt dette er sket i 1. halvår af 2013) har ret til et akutjobs i hele ordningens løbetid.  

Jobcenter København vejleder naturligvis om reglerne for akutjob - også for de som har opbrugt deres dagpengeret. Det skal bemærkes, at jobcenteret kun har kontakt med de ledige, som selv kontakter jobcenteret efter at have opbrugt dagpengeretten.

Vejleder Jobcenter København udfaldstruede om muligheden for ordinær uddannelse på SU?
Arbejdsmarkedscenteret i Jobcenter København vejleder om muligheden for ordinær uddannelse på SU i det omfang, det er relevant. For eksempel vil det kun sjældent være relevant for ledige, som i forvejen har en videregående uddannelse, idet der vil være et begrænset antal SU klip til rådighed. Jobkonsulenterne har viden om SU reglerne og kan derfor yde kvalificeret vejledning, som dog ikke er på niveau med studievejledningens.


 Morten Binder   / Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top