Mødedato: 19.03.2013, kl. 09:30
Mødested: KolleKolle, Frederiksborgvej 105, 3500 Værløse

Årsregnskab 2012

Se alle bilag

Efter afslutning af regnskabsåret 2012 skal årsregnskabet forlægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til godkendelse.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen  indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udvalgets bidrag til Københavns Kommunes årsregnskab for 2012.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal aflægge regnskab for 2012. Årsregnskabet inkl. regnskabsforklaringer, det omkostningsbaserede regnskab (OBR), de obligatoriske oversigter og et konklusionsnotat vedrørende afstemninger (bilag 1-4) er sendt til Økonomiforvaltningen den 18. februar 2013 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

Løsning

Årets regnskabsresultat udviser mindreforbrug på alle 3 bevillingsområder. Mindreforbruget er 57,3 mio. kr. på driftsrammen, 44,1 mio. kr. vedrørende efterspørgselsstyrede overførelser (heraf 26,8 mio. kr. vedrørende efterspørgselsstyret indsats og 17,2 mio. kr. vedrørende overførsler) og 2,3 mio. kr. vedrørende anlæg.

Med et beskedent mindreforbrug på alle bevillingsområder kan den økonomistyring, der ligger bag årsregnskab 2012, generelt karakteriseres som tilfredsstillende. Mest positivt er det, at økonomistyringen på bevillingen efterspørgselsstyret indsats – efter en række år med markante mindreforbrug – er lykkedes så godt, at budget og årsregnskab er stort set i balance i 2012.

Mindreforbruget på driftsrammen skyldes overvejende et mindreforbrug på godt 40 mio. kr. på delbudgettet vedr. pensionsudgifter i forbindelse med ansættelse af dagpengemodtagere i løntilskud. Det skyldes dels, at der har været færre dagpengemodtagere i løntilskud i kommunen end forudsat, dels at gennemsnitsudgifterne har været lavere end forudsat. Forvaltningen vil fremadrettet budgettere med lavere gennemsnitsudgifter. Det øvrige mindreforbrug på driftsrammen udgøres i al væsentlighed af forsinkede udgifter, hvor mindreforbruget i 2012 søges overført til 2013.

De væsentligste afvigelser mellem budget og regnskab fremgår af nedenstående tabel, og afvigelserne på bevillingsområderne forklares efterfølgende. I bilag 1 angives mere detaljerede forklaringer for afvigelserne på alle bevillinger.

  

Tabel 1. Årsregnskab 2012 for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, mio. kr.

Bevilling

 

 

Budget

Regnskab

Afvigelse

Driftsrammen

 

794,7

737,4

57,3

 - Pensionsudgifter ved løntilskud til dagpengemodtagere

-40,4

- Forsinkelser ift. projekter under Borgeren ved Roret

-5,8

- Forsinkelser ift. etablering af nyjobcenterstruktur

-4,8

 - Øvrigt mindreforbrug

-6,3

Efterspørgselsstyrede overførsler

6.053,7

6.009,6

44,1

Heraf efterspørgselsstyret indsats

724,2

697,4

26,8

- Manglende modtagelse af fakturaer

-24,0

 - Anvendelse af 6 ugers selvvalgt uddannelse

-5,0

 - Øvrigt merforbrug

2,2

Heraf efterspørgselsstyrede overførsler

5.329,6

5.312,4

17,2

 - Løntilskud til dagpengemodtagere

-90,5

 - A-dagpenge

36,0

 - Kontanthjælp

33,2

 - Sygedagpenge

22,9

 - Løntilskud i fleksjob

-13,0

 - Øvrigt mindreforbrug

 

 

 

-5,8

Anlæg

4,3

2,0

2,3

 

1. Afvigelser på driftsrammen

Driftsrammen udviser et mindreforbrug på 57,3 mio. kr. hvilket primært skyldes 3 forhold.

For det første er der et mindreforbrug vedrørende løntilskud til dagpengemodtagere på 40,4 mio. kr. Budgettet på dette område skal dække pensionsudgifter til ansatte i løntilskud.  Mindreforbruget skyldes, at såvel antallet af løntilskudspladser som den gennemsnitlige pensionsudgift pr. løntilskud har været lavere end budgetteret. Det lavere antal besatte pladser har været forudset i løbet af året, men er blevet større end forventet. Den lavere gennemsnitlige pensionsudgift pr. løntilskud i 2012 skyldes dels, at sammensætningen af de løntilskudsansatte ikke har svaret til det forudsatte dels afregningstekniske forhold. Pensionsudgifterne pr. ansat afhænger af overenskomst og anciennitet - pensionsudgifterne til en ung ufaglært medarbejder kan være 0 kr mens den tilsvarende udgift for en AC-medarbejder med betydelig anciennitet er ca.64.000 kr. -  hvorfor forudsætningen om sammensætningen af de lønstilskudsansatte har stor betydning for budgetteringen på dette område.  

Det andet og tredje forhold omhandler forsinkelser i projekterne Borgeren ved Roret (BvR) og Ny jobcenterstruktur, som samlet set bidrager med et mindreforbrug på 10,6 mio. kr. Eftersom der er tale om forsinkelser - og forvaltningen i alt væsentlighed er kontraktlig forpligtiget i forhold til at afholde udgifterne i 2013 - vil størstedelen af dette mindreforbrug søges overført til 2013.

Baggrunden for forsinkelserne vedrørende BvR var, dels at borger- og brugerinvolveringen med henblik på at sikre, at løsningerne har værdi for borgerne og organisationen, tog længere tid end forventet, og dels at der i nogle delprojekter skulle gennemføres udbud. Projekt Ny jobcenterstruktur var planlagt til at blive implementeret ultimo 2012. Projektet blev forsinket med ca. 1 måned bl.a. som følge af sen afklaring af ejendomsbehovet i forbindelse med ny FØP-reform.

2. Afvigelser vedrørende efterspørgselsstyrede overførsler

Mindreforbruget vedrørende efterspørgselsstyrede overførsler udgør i alt 44,1 mio. kr. eller 0,7 % af budgettet.  Mindreforbruget fordeler sig med på 26,8 mio. kr. vedrørende efterspørgselsstyret indsats og 17,2 mio. kr. vedrørende overførslerne.

På bevillingsområdet efterspørgselsstyret indsats har der i gennemsnit for de seneste 3 år været et årligt mindreforbrug på 136 mio. kr. I årsregnskab 2012 udgør mindreforbruget 26,8 mio. kr. svarende til 3,7 % af budgettet, hvilket viser en kraftigt forbedring af økonomistyringen på dette bevillingsområde. Økonomistyringen i 2012 har bestået i en aktivitetsbaseret styringsmodel med fokus på disponeringer frem for tidligere fokus på modtagne fakturaer. 

Mindreforbruget i 2012 udgøres i hovedsagen af ikke-styrbare forhold, som manglende modtagelse af regninger samt mindreforbrug på 6 ugers selvvalgt uddannelse, hvor borgerne har et retskrav. Ses der bort fra disse ikke-styrbare udgifter viser årsresultatet et merforbrug vedrørende den samlede bevilling efterspørgselsstyret indsats på ca. 2 mio. kr. svarende til 0,3 % af budgettet. Dette resultat er stort set i overensstemmelse med seneste regnskabsprognose, hvor det fulde budget forventedes anvendt.

Mindreforbruget vedrørende efterspørgselsstyrede overførsler på 17,2 mio. kr. skyldes forskydninger i antallet af modtagere af de forskellige overførselsindkomster, som i al væsentlighed var forudset i seneste regnskabsprognose.

3. Afvigelser på anlægsrammen

På anlægsrammen er der et mindreforbrug på 2,3 mio. kr. Mindreforbruget skyldes primært, at pilotprojektet om skærmkommunikation viste sig at have mindre potentiale end forventet og derfor blev reduceret. Dertil kommer at indkøbet af fremmøderegistreringsudstyr blev billigere end budgetteret.

Økonomi

Mindreforbruget på driftsrammen og anlægsrammen søges i al væsentlighed overført til 2013, jf. den særskilte overførselssag. Mindreforbrug vedrørende efterspørgselsstyrede overførsler kan ikke søges overført.

Videre proces

Økonomiforvaltningen samler de enkelte forvaltningers bidrag til kommunens årsregnskab for 2012 og forelægger det samlede regnskab for Økonomiudvalget den 9. april 2013 og for Borgerrepræsentationen den 25. april 2013.

Bilag

Nedenstående 4 bilag er obligatoriske bilag, der ifølge regnskabscirkulæret skal vedlægges udvalgsbehandlingen af årsregnskabet.

1: Regnskabsskabelon vedrørende årsregnskab 2012

2: OBR-regnskab 2012

3: Obligatoriske oversigter

4: Konklusionsnotat vedrørende afstemninger


Morten Binder               / Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top