Slutstatus for Inklusionsaftale 2012
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager slutstatus for Inklusionsaftale 2012 til efterretning
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev på udvalgsmødet den 25. juni 2012 lovet en slutstatus for de seks BIU-finansierede initiativer i Inklusionsaftale 2012.
Fire ud af de seks initiativer indgår som del af Bland dig i byen-programmet. Disse initiativer afrapporteres i forbindelse med statusrapporten for Bland dig i byen-programmet 2012, som blev behandlet på BIU-mødet den 18. februar 2013.
Nærværende indstilling giver en slutstatus for de to initiativer "Fremskudt sprogindsats" og "Kortlægning af indvandreres job-til-uddannelsesmatch", som ikke indgår i Bland dig i byen-programmet.
Løsning
1. Fremskudt sprogindsats
Formålet er at sluse flere borgere fra udsatte områder ind i de ordinære undervisningstilbud, der omfatter grundlæggende danskundervisning og vejledning om ordinære undervisningstilbud som fx danskuddannelse, FVU (forberedende voksenundervisning) og ordblindeundervisning mv.
Tilbuddet er for alle med behov for danskundervisning, men erfaringerne viser, at det især er kvinder, der henvender sig. Den hyppigste begrundelse for at følge undervisning i den fremskudte sprogindsats - i stedet for på en skole - er, at deltagerne har mindre børn, som de tager med til undervisningen.
Succeskriterier Status 2012 * Mindst 300 skal have undervisning eller vejledning i tilbuddet i løbet af 2012. Der bor omkring 2.000 voksne i Tingbjerg, der har udenlandsk statsborgerskab. * 151 personer har benyttet sig af tilbuddet i løbet af 2012. Af de 151 har 97 fulgt undervisning i mere end en uge. 82 af de sidstnævnte er kvinder. Behovet har således vist sig mindre end forventet, hvorfor tilbuddet i Tingbjerg i 2013 er blevet nedskaleret. * Antal beboere, der modtager danskuddannelse, skal stige med mindst 30 personer i løbet af 2012. I dag deltager omkring 160 beboere i danskuddannelse på de fire sprogskoler i København * Over 300 beboere deltog i ordinær danskuddannelse på en af de fire sprogskoler i København (oktober 2012). Dette mål er således nået.
Målopfyldelse
2. Kortlægning af job-til-uddannelsesmatch blandt højtuddannede indvandrere
Efter ønske fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har forvaltningen kortlagt ikke-vestlige indvandreres job-til-uddannelsesmatch med en undersøgelse af, i hvilken grad gruppen er beskæftiget i stillinger svarende til deres uddannelses-kvalifikationer. Udvalget blev forelagt kortlægningens resultater på mødet den 17. september 2012.
Undersøgelsen viser, at procentdelen af ikke-vestlige indvandrere ansat i stillinger, de formelt set er overkvalificerede til, er større end for etniske danskere. Blandt indvandrere med en udenlandsk uddannelse, har 63 pct. en uddannelse, der er højere end deres stillingsniveau mod 35 pct. blandt ikke-vestlige indvandrere med en dansk uddannelse og 22 pct. etniske danskere med dansk uddannelse.
I absoluttet tal er der flere etniske danskere (20.960 personer) ansat i stillinger under deres uddannelsesniveau end ikke-vestlige indvandrere (1.169 personer) i København.
Målopfyldelse
Succeskriterier Status 2012 * Gennemføre kortlægning af job-til-uddannelsesmatch blandt højtuddannede ikke-vestligeindvandrere. * KORA (tidligere AKF) har gennemført en forskningsrapport for forvaltningen. * Der er afholdt en workshop for en række virksomheder på baggrund af undersøgelsesresultaterne. * Der er afholdt to møder i en referencegruppe bestående af centrale aktører på området. * Udforme anbefalinger til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. * Forvaltningen har udformet fem anbefalinger til BIU på baggrund af undersøgelsesresultater samt input fra referencegruppen.
Økonomi
Videre proces
I forbindelse med Inklusionsaftalen 2013 er der givet 1,75 mio. kr. til at videreføre den fremskudte sprogindsats i Tingbjerg og supplere med et tilbud i tilknytning til Urbanplanen. Da aktiviteten i Tingbjerg i 2012 har haft et mindre omfang end ventet, er der sandsynligvis også ressourcer til et tilbud på Nørrebro, der om muligt tilrettelægges i samarbejde med en lokal NGO.
Forvaltningen anbefaler, at anbefalingerne fra kortlægningen af job-til-uddannelsesmatch blandt højtuddannede indvandrere medtænkes, når der i 2013 forhandles om såvel BIU’s interne midler som de centrale budgetmidler i Københavns Kommune for 2014.
Morten Binder / Kaj Ove Christiansen