Høringssvar vedr. statusrapport for sundhedspolitikken
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udkast til høringssvar samt følgebrev til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 26. maj 2011 sundhedspolitikken 2011-14 ’Længe Leve København’. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, såvel som de øvrige politiske udvalg, har ansvaret for en række indsatser under sundhedspolitikken, som er beskrevet i udvalgets handleplan (se bilag 1).
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder en årlig statusrapport for sundhedspolitikken. Rapporten giver en konkret vurdering af fremdriften i de enkelte indsatser og indikatorer samt anbefalinger til fokuspunkter og indsatser i alle forvaltninger. Sundheds- og Omsorgsudvalget har sendt statusrapporten i udvalgshøring. Nedenfor fremgår forvaltningens udkast til et høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Endvidere er bilag 2 et udkast til følgebrev til Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatser indgår i to ud af fire spor i sundhedspolitikken. Indsatserne følgende:
Spor 2 ’Sund og aktiv hverdag’
- Integrere tilbud om rygestop, rådgivende samtaler om alkohol og motion i beskæftigelsesindsatsen til unge ledige
- Etablere sundhedsvejledning og opfølgende indsatser til kontanthjælpsmodtagere, herunder borgere med anden etnisk baggrund
- Fremme helbredsforståelse om sundhed i jobcentrene gennem kompetenceudvikling af medarbejdere
- Tilbyde hurtigere udredning og henvisning til kontanthjælpsmodtagere med ryg- og nakkeproblemer
Spor 3 ’Mere lighed i sundhed’
- Kortlægge de eksisterende indsatser i bydelene Amager, Nørrebro/Bispebjerg og Vesterbro/Kongens Enghave, med særligt fokus på kultur og fritidstilbud, idrætstilbud samt tilbud, der understøtter beskæftigelses-, integrations-, social- og sundhedsområdet (Sundheds og Omsorgsforvaltningen er ansvarlige for indsatsen. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen bidrager).
Hvad angår spor 2 er der overordnet fremdrift (markeret ved en glad ’smiley’) på alle Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatser. Et enkelt af forvaltningens målepunkter har haft tilbagegang (sur ’smiley’), nemlig andelen af unge kontanthjælpsmodtagere med en social sag, der opnår arbejdsmarkedstilknytning. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer, at det bliver vanskeligt at nå målsætningen på 10,7 pct. i 2013, hvilket skal ses i sammenhæng med konjunkturerne på arbejdsmarkedet har nedsat den generelle rummelighed på arbejdsmarkedet. Forvaltningen har noteret sig Sundheds- og Omsorgsforvaltningens anbefaling om, at målet justeres til et realistisk niveau. En sådan justering af målet vil blive foretaget i forbindelse med den årlige revidering af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens handleplan for sundhedspolitikken i 2013.
Hvad angår spor 3 er der ikke nogen anmærkninger inden for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område men blot en bemærkning om, at de sundhedsfremmende indsatser i beskæftigelsesindsatsen bidrager til at mindske ulighed i sundhed.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår på den baggrund, at udvalget afgiver følgende høringssvar:
Udvalget har noteret, at der generelt set er tilfredshed med fremdriften i indsatserne i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for sundhedspolitikken. Endvidere har udvalget noteret sig Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bemærkning om at justere målet for andelen af unge kontanthjælpsmodtagere med en social sag, der opnår arbejdsmarkedstilknytning, til et mere realistisk niveau. En sådan justering vil indgå i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens årlige revidering af handleplanen i 2013.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ikke på nuværende tidspunkt yderligere anbefalinger til sundhedsfremmende og forebyggende indsatser, da der endnu ikke foreligger en evaluering af de nuværende indsatser.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens nuværende indsatser under sundhedspolitikken er i vid udstrækning sammenfaldende med initiativer i BIF-SOF-SUF strategien. Der foretages en evaluering af BIF-SOF-SUF strategien, når den udløber ved udgangen af 2013. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil primo 2014 oversende eventuelle anbefalinger til Sundheds- og Omsorgsudvalget på baggrund af evalueringen af BIF-SOF-SUF strategien.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
BILAG
- Statusrapport 2012
- Oversigt over forvaltningernes indsatser i sundhedspolitikken
- Indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedr. høring af statusrapporten
- Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens handleplan, senest opdateret efteråret 2012
Morten Binder /Thomas Thellersen Børner