Mødedato: 18.12.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Sammenligning af Jobbanken og VIVIL

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter punkt 1 eller 2:

  1. at forvaltningen forsætter med at benytte sig af VIVIL og samtidig indleder en proces omkring køb af indsats hos Jobbanken for 600.000 kr. for en etårig periode, hvorefter forvaltningen vil evaluere om indsatsen skal fortsætte.

  2. at forvaltningen fortsætter med alene at formidle job til førtidspensionister via VIVIL

Problemstilling

I forbindelse med dagsordenens punkt 6 (Medlemsforslag om køb af indsats i Jobbanken) på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 25. september 2017 blev forvaltningen bedt om at udarbejde en indstilling til udvalget om køb af forløb til førtidspensionister. Forvaltningen skulle i den forbindelse vurdere relevante aktører på området inklusiv Jobbanken og vende tilbage til BIU med et oplæg til beslutningsgrundlag. Beslutningsgrundlaget skulle blandt andet omfatte en redegørelse for, hvilke resultater de pågældende aktører har opnået.  

Løsning

På baggrund af udvalgets beslutning har forvaltningen foretaget en undersøgelse af området, og har på den baggrund identificeret to aktører der leverer tilbud til førtidspensionister med psykiske lidelser: Jobbanken og VIVIL.

Jobbanken er en socialøkonomisk virksomhed, der arbejder på at bringe psykisk sårbare førtidspensionister tilbage på arbejdsmarkedet, enten i form af job med løntilskud eller på ordinære vilkår. Jobbanken tilbyder bl.a. vejledning, netværksaktiviteter, uddannelse og idræt, som en del af deres tilbud til førtidspensionister. Jobbanken har tidligere oplyst, at de i 2017 har skabt 73 job til sindslidende førtidspensionister i København (september 2017). Forvaltningen har ikke oplysninger om, hvor mange borgere Jobbanken har arbejdet med, og det er derfor ikke muligt at opgøre andelen. Det er desuden ikke muligt for forvaltningen at bekræfte, om disse borgerne er bosiddende i Københavns Kommune.

Et eventuelt køb af indsats vil kræve, at tilbuddet fra Jobbanken kan godkendes som et tilbud efter beskæftigelseslovgivningen. Hvis tilbuddet ikke kan godkendes efter denne, kan forvaltningen ikke købe tilbuddet hos Jobbanken. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har alene lovhjemmel til at yde hjælp til borgere i form af tilbud efter beskæftigelseslovgivningen, herunder Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB).

VIVIL er Københavns Kommunes eget tilbud, og det er forankret under socialpsykiatrien i Socialforvaltningen. Tilbuddet er rettet imod borgere der har en psykisk sårbarhed og enten:

  • modtager førtidspension og har ønsker om virksomhedspraktik eller job med løntilskud for førtidspensionister

    eller

  • modtager kontanthjælp og har ønsker om en virksomhedspraktik.

Førtidspensionister udgør langt størstedelen af de borgere, som VIVIL har arbejdet med. Al deltagelse i tilbuddet er frivilligt og fuldt ud baseret på jobsøgerens motivation. VIVIL fungerer som én indgang for både ansøger og virksomhed i forbindelse med job og ansættelse på særlige vilkår for mennesker med en sindslidelse. Der er tale om en håndholdt indsats, hvor kandidaten og virksomheden har én kontakt under hele forløbet. VIVILs konsulent er tovholder på processen, fra samarbejdet med kandidaten om afklaring, CV-skrivning og jobsøgning, til den praktiske og juridiske etablering af arbejdsforholdet, herunder ansøgning om støtteordninger (eksempelvis mentor og personlig assistance). Sidstnævnte forhold sker gennem et tæt samarbejde med jobcentret. Tilbuddet fra VIVIL finansieres af SOF og er gratis for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at henvise til.

VIVIL opgør kun resultaterne af deres indsats ved udgangen af året, og nyeste resultater er derfor fra 2016. VIVIL har oplyst forvaltningen om, at det i 2016 lykkedes at få lavet 22 løntilskudsjob og 23 virksomhedspraktikker for førtidspensionister. Alle disse er borgere i Københavns Kommune. Forvaltningen har ikke oplysninger om, hvor mange borgere VIVIL har arbejdet med, og det er derfor ikke muligt at opgøre andelen.

Økonomi

Økonomien afhænger af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning.

Vedtagelse af punkt 1 vil betyde, at der afsættes en økonomisk ramme på 600.000 kr. på indsatsbudgettet til køb af beskæftigelsesindsats til førtidspensionister. Forvaltningen foreslår, at midlerne findes på indsatsbudgettet for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. De aktivitetsparate vil stadig kunne modtage de lovpligtige tilbud. Derudover vil der være en mindre myndighedsopgave, som skal finansieres af servicemidler, som skal udføres i forbindelse med oprettelse af og visiteringen af borgerne til tilbuddet. Dette finansieres inden for forvaltningens egen ramme. Det er Jobbanken, der vil have ansvar for at finde borgere, der skal visiteres til tilbuddet, da forvaltningen kan have svært ved at finde borgerne, da de - i modsætning til målgruppen for andre særindsatser - ikke skal til løbende samtaler hos jobcenteret.

Vedtagelse af punkt 2 vil ikke have nogen økonomiske konsekvenser, da det er gratis for forvaltningen at henvise borgere til VIVIL.

Videre proces

Den videre proces afhænger af, hvilken løsning udvalget vælger. Hvis udvalget beslutter at afsætte midler, vil forvaltningen gå i dialog med Jobbanken og orientere udvalget, når der er indgået en aftale. Der vil her være en proces med at sikre, at Jobbankens tilbud kan godkendes, som et aktiveringstilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, og at indsatsen kan udbudsretligt godkendes. Hvis det viser sig problematisk vil forvaltningen vende tilbage til udvalget, eksempelvis ved juridiske problemer med godkendelsen af tilbuddet.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

”Finansiering ændres til at findes inden for AC indsatsen”.

Ændringsforslaget blev godkendt ved afstemning: 

For stemte: 6 (A, SF og Ø)

Imod stemte: 3 (C, U og V)

Undlod: 2 (B)

Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til 1. at-punkt:

”Forvaltningen forsætter med at benytte sig af VIVIL og samtidig indleder en proces omkring køb af forløb hos Jobbanken for 600.000 kr. for en etårig periode, hvorefter forvaltningen vil evaluere om forløbet skal fortsætte.”.

Ændringsforslaget blev godkendt ved afstemning: 

For stemte: 6 (A, SF og Ø)

Imod stemte: 3 (C, U og V)

Undlod: 2 (B)

Indstillingens ændrede 1. at-punkt blev godkendt ved afstemning:

For stemte: 6 (A, SF og Ø)

Imod stemte: Ingen

Undlod: 5 (B, C, U og V)

 

 

Til top