Mødedato: 18.12.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af indsatser under Sikker By ifm. Budget 2018

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udmøntning af midlerne til indsatsen ”BI6a: Beskæftigelses- og uddannelsesfokuseret afsoning og god løsladelse” under Sikker By fra Budget 2018

2.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udmøntning af midlerne til indsatsen ”BI6b: Bydækkende studie- og fritidsjobindsats” under Sikker By fra Budget 2018.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i forbindelse med dagsordenspunkt nr. 4 (Udmøntningsindstilling ifm. Budget 2018) på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 27. november 2017 anmodet Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om, at følgende budgetsager fremlægges på udvalgsmøde den 18. december 2017 med særskilte udmøntningsindstillinger:

  • BI 6a: Beskæftigelses- og uddannelsesfokuseret afsoning og god løsladelse
  • BI 6b: Bydækkende studie- og fritidsjobindsats.

Indsatserne er en del af Sikker By. De nævnte udmøntningsindstillinger gives hermed i form af nærværende indstilling.

Løsning

BI 6a: Beskæftigelses- og uddannelsesfokuseret afsoning og god løsladelse

Indsatsen er en samlet videreførelse af de to eksisterende Sikker By-indsatser: ”Den gode løsladelse” og ”Tidlig helhedsorienteret indsats for varetægtsfængslede og dømte”, som begge udløber med udgangen af 2017. Indsatserne opnåede hhv. scoren 15 og 17 (ud af 20) og farven grøn (succeskriteriet opfyldt) i Sikker By-effektrapporteringen i 2017.

Målgruppen for indsatsen er frihedsberøvede københavnere i alle aldre, der enten er varetægtsfængslet eller afsoner en dom. Det forventes, at ca. 800 indsatte løbende vil være omfattet af indsatsen.

Formålet med indsatsen er, at københavnere allerede under frihedsberøvelsen får lagt en målrettet handleplan, hvor beskæftigelse eller uddannelse indgår som et centralt element, for derved at understøtte, at borgere kommer i beskæftigelse eller påbegynder uddannelse ved løsladelse, med henblik på at mindske tilbagefald til kriminalitet.

Indsatsen indebærer, at Ungecenteret (JKU) foretager opsøgende arbejde i fængsler og arresthuse. Ungecenteret (JKU) afholder beskæftigelses- eller uddannelsessamtaler med indsatte københavnere og udarbejder målrettede handleplaner, hvor beskæftigelse eller uddannelse indgår som et centralt element. Der bliver fulgt systematisk op på handleplanerne, både under afsoning og efter løsladelse.

Indsatsen koordineres i et tæt samarbejde med de relevante myndigheder, herunder Kriminalforsorgen, fængsler, arresthuse og Socialforvaltningen efter en arbejdsgang, der beskriver, hvilke myndigheder der har ansvaret for hvad. Opgaverne omfatter bl.a. borgerens boligsituation, indkomstgrundlag og eventuelt særlige indsatser efter serviceloven, som Socialforvaltningen er ansvarlig for. Koordineringen sikrer, at borgeren oplever en helhedsorienteret indsats fra myndighedernes side.

Målet med indsatsen fremgår af budgetnotatet og er, at

  • mindst 60 pct. af de dømte og varetægtsfængslede, hhv. 3, 6 og 12 måneder efter løsladelse, er enten i aktivering, beskæftigelse eller uddannelse.

Der er afsat 8,9 mio. kr. i service årligt i 2018-2021 til indsatsen. Midlerne forventes udmøntet til Ungecenteret (JKU).

BI 6b: Bydækkende studie- og fritidsjobsindsats

Indsatsen er en videreførelse af den eksisterende Sikker By-indsats ”Bydækkende fritidsjob og studieformidling”, som udløber med udgangen af 2017. Indsatsen opnåede scoren 16 (ud af 20) og farven grøn (succeskriteriet opfyldt) i Sikker By-effektrapporteringen i 2016. 334 unge har pr. november 2017 fået et fritidsjob via forvaltningens fritidsjobsindsats i 2017.

Målgruppen er unge mellem 15 og 24 år, bosiddende i Københavns Kommune, med særligt fokus på kriminalitetstruede unge.

Formålet med indsatsen er at give kriminalitetstruede unge den fornødne støtte og opbakning til at finde et fritidsjob eller studiejob. Med fritidsjob opnår de unge tidlig erfaring med at tjene lommepenge, møde til tiden, skrive ansøgninger, gå til jobsamtale og generelt påtage sig et selvstændigt ansvar.

Fritidsjob i ungdomsårene kan bidrage til at bryde social arv for unge af forældre med lav arbejdsmarkedstilknytning og unge med indvandrerbaggrund. Der er dog fortsat en social ulighed i adgangen til fritidsjob. Derfor er der behov for indsatser, der understøtter, at udsatte unge opnår fritidsjob (Foreningen Nydansker, 2017).

Indsatsen indebærer, at kommunen matcher de unge med enten kommunale studie- og fritidsjob med lønrefusion eller studie- og fritidsjob hos private virksomheder uden lønrefusion. Ungecenteret (JKU) tilvejebringer kommunale og private fritids- og studiejob gennem samarbejde med aktører, der er i tæt kontakt til de unge: boligsociale aktører, de boligsociale helhedsplaner, frivillige aktører (fx Fisken og Fritidsakademiet) og ungeklubber.

Målet med indsatsen er en videreførelse af tidligere års måltal og fremgår af budgetnotatet. Målet er at

  • formidle mindst 300 kommunale studie- og fritidsjob og 400 private studie- og fritidsjob årligt. Heraf skal 165 unge matches med kommunale fritidsjob og 185 unge matches med et privat fritidsjob. Samlet skal ca. 350 unge opnå et fritidsjob årligt.

Indsatsen skal ses i sammenhæng med fritidsjobsindsatsen under Integrationshandleplanen 2017-2018, hvor der er fokus på fritidsjob til unge med ikke-vestlig baggrund, der bor i udsatte boligområder.

Der er afsat 6,1 mio. kr. i service årligt i 2018-2021 til indsatsen. Heraf er 2,6 mio. kr. afsat til lønrefusion i kommunale fritidsjob. Midlerne udmøntes til Ungecenteret (JKU).

Økonomi

Tabel 1. Oversigt over midler

Mio. kr. – 2018/pl

2018

2019

2020

2021

Samlet

BI 6a: Beskæftigelses- og uddannelsesfokuseret afsoning og god løsladelse

8,9

8,9

8,9

8,9

35,6

BI 6b: Bydækkende studie- og fritidsjobsindsats

6,1

6,1

6,1

6,1

24,4

I alt

15,0

15,0

15,0

15,0

60,0

Videre proces

De beskrevne indsatser forlænger tidligere års indsatser og videreføres, når Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har godkendt indstillingen. Der afrapporteres én gang årligt på indsatserne under Sikker By i Økonomiudvalget. 

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top