Mødedato: 18.12.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af "Styrket integration af etniske minoritetsfamilier på kontanthjælp" ifm. Budget 2018

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udmøntning af midlerne til indsatsen ”BI18: Styrket integration af etniske minoritetsfamilier på kontanthjælp” fra Budget 2018.

Problemstilling

Det fremgik af indstilling om udmøntning af Budget 2018 på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 27. november 2017, at udvalget vil få forelagt en særskilt indstilling om udmøntning af pilotforsøget ”BI 18: Styrket integration af etniske minoritetsfamilier på kontanthjælp”. Denne udmøntningsindstilling gives hermed.

Løsning

I Københavns Kommune er der ca. 520 ægtepar med anden etnisk baggrund end dansk, der har børn, og hvor begge forældre modtager kontanthjælp. I disse familier er der i alt ca. 1.300 børn (kilde: Dream Databasen og KK Folkeregister, 2016). Unge, hvis forældre har været på kontanthjælp, har tre gange større risiko for selv at komme på kontanthjælp (Agenda, 2017). Det er derfor afgørende at sætte ind med en indsats, der er målrettet både forældrene og deres børn.

Formålet med pilotprojektet er at fremme, at forældrene får større tilknytning til arbejdsmarkedet samt at styrke børnenes forudsætninger for i fremtiden at få et job og gennemføre en uddannelse. Med pilotforsøget tages der hånd om familiens udfordringer ved, at der iværksættes koordinerede beskæftigelses- og uddannelsesfremmende indsatser, der retter sig mod familien, både forældre og børn i alderen 15-24 år. Der vil derudover, som led i, at der iværksættes en samlet indsats i familierne, blive koordineret med Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i relevant omfang.

Pilotforsøget tæller 130 familier med børn (i alderen 15-24 år), svarende til 25 pct. af målgruppen. Der er tale om 130 familier, hvor begge forældre har ikke-vestlig baggrund, er på kontanthjælp, og hvor mindst én af forældrene ikke allerede er en del af forvaltningens særlige beskæftigelsesindsatser.

Indsatserne i pilotprojektet, som tilbydes hhv. forældre og børn, falder i to:

  1. Styrket beskæftigelsesindsats for minoritetsforældre

  2. Forebyggelse af frafald på uddannelsesinstitutioner samt øget brug af fritidsjobs til unge.

Ad 1. Styrket beskæftigelsesindsats for minoritetsforældre

Formålet med indsatsen er at få jobparate og aktivitetsparate borgere med ikke-vestlig baggrund i job eller uddannelse. Dette gøres via indsatserne ”Job via Partnerskaber/Branchepakker” for de jobparate og ”Intensiv Jobindsats” for de aktivitetsparate.

Job via Partnerskaber/Branchepakker indebærer indgåelse af forpligtende partnerskabsaftaler med virksomheder inden for brancher med gode jobmuligheder samt at virksomhedspraktikken kombineres med en systematisk oplæring og sprogstøtte målrettet de brancher, borgerne er i praktik i.

I partnerskabsaftalerne forpligtes virksomhederne på måltal for virksomhedspraktik, løntilskud og ordinære jobs. Under indsatsen følges den enkelte borgers progression tæt frem mod et ordinært job eller uddannelse, hvor borgeren samtidig modtager jobmentorstøtte eller brancherettet dansk efter behov. Indsatsen er forankret i Arbejdsmarkedscenteret (AMC) og Københavns Erhvervshus (KEH).

Intensiv Jobindsats indebærer op til 13 ugers intensivt forløb, hvor en virksomhedskonsulent følger den enkelte borger med fokus på afklaring af beskæftigelsesmål. Herudover indeholder indsatsen etablering af praktik inden for relevante brancher samt uafbrudt praktikforløb, indtil borgeren kommer i beskæftigelse, opfølgning og jobmentorstøtte ved virksomhedskonsulenter med fokus på øgning af timetal samt opfølgende, lovpligtige jobsamtaler. Indsatsen er forankret hos Center for Jobindsats (JKI).

Af budgetnotat fremgår det, at målet for forældrene (både jobparate og aktivitetsparate) er, at

  • 82 pct. skal være i virksomhedsplacering senest 6 måneder efter opstartet forløb
  • flere skal i ordinær beskæftigelse, uddannelse eller løntilskud efter virksomhedsplaceringen.

Dermed lægger indsatsen sig op ad måltallene for de eksisterende indsatser (intensiv jobindsats og Job via Partnerskaber/Branchepakker). Indsatsen for familier på kontanthjælp er imidlertid et pilotprojekt med uprøvet koordinering, og målgruppen er blandt de mest udsatte borgere på kontanthjælp. Derfor vil forvaltningen afprøve indsatsen, og efter første halvår vil forvaltningen forelægge udvalget nye, konkrete måltal.

Der er afsat 3,2 mio. kr. i service og 0,5 mio. kr. i overførsler årligt i 2018 og 2019 til indsatsen. Midlerne forventes fordelt mellem Center for Jobindsats (JKI), Arbejdsmarkedscenteret (AMC) og Københavns Erhvervshus (KEH).

Ad 2. Forebyggelse af frafald på uddannelsesinstitutioner samt øget brug af fritidsjob til unge

Formålet med indsatsen er at mindske frafaldet på uddannelsesinstitutioner samt fremme anvendelsen af fritidsjob til unge med henblik på at styrke de kompetencer, der skal til for at gennemføre en uddannelse og senere komme ud på arbejdsmarkedet. Dette gøres via indsatserne ”Fase 1 Brobygning” og forvaltningens fritidsjobsindsats. Indsatserne er forankret i Ungecenteret (JKU).

Fase 1 brobygning til 18-24 årige indeholder eksamensforberedelse og faglig støtte i dansk og matematik, målrettet vejledning med fokus på valg af uddannelse, tidlig afklaring af den unge ift. uddannelseskrav samt virksomhedspraktik og hjælp til at søge praktikplads. I fritidsjobsindsatsen matches unge i alderen 15-24 år med enten et kommunalt fritidsjob med lønrefusion eller et privat fritidsjob. Der er med nærværende indsats ikke afsat midler til yderligere fritidsjob, og derfor indgår unge fra nærværende indsats i måltallet for den eksisterende fritidsjobindsats.

Af budgetnotat fremgår det, at målet for de unge er, at 50 pct. skal være i uddannelse 3 måneder efter endt indsats. Som for forældrene, vil forvaltningen efter første halvår 2018 forelægge udvalget nye, konkrete målsætninger for de unge i indsatsen.

Der er afsat 0,6 mio. kr. årligt i servicemidler til indsatsen. Midlerne udmøntes til Ungecenteret (JKU).

Økonomi

Tabel 1. Oversigt over midler

Mio. kr. – 2018/pl

2018

2019

Samlet

BI 18: Styrket integration af etniske minoritetsfamilier på kontanthjælp

4,3

4,3

8,6

Videre proces

Når Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har godkendt indstillingen, vil Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen igangsætte de beskrevne indsatser. Efter første halvår af 2018, vil forvaltningen forelægge udvalget nye konkrete måltal for indsatsen. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil desuden få forelagt en midtvejsstatus samt en status, efter at indsatsen er afsluttet ved udgangen af 2019.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top