Mødedato: 18.12.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af ”Styrket AC-indsats”

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til implementering af ”Styrket AC-indsats”, jf. budgetaftale 2018.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens forslag til implementering af ”BI 9: Styrket AC-indsats” (2016-0372307).

Problemstilling

Ledighedsprocenten for akademikere i København lå i september 2017 på 6,4 pct., mens den i de øvrige universitetsbyer lå på 5,9 pct. Ledige akademikere udgør 44 pct. af alle ledige dagpengemodtagere i København – mod 21 pct. i hele Danmark.    

Borgerrepræsentationen har med Budget 2018 vedtaget at afsætte midler til at styrke AC-indsatsen, herunder at få flere akademikere i beskæftigelse i små og mellemstore vækstvirksomheder (SMV’er). Der er afsat 1,8 mio. kr. i service i 2018, 3,0 mio. kr. i 2019 og 1,5 mio. kr. i 2020. Dette er en styrkelse af en eksisterende indsats målrettet ledige akademikere og SMV’er, som Borgerrepræsentationen i Budget 2017 afsatte 1,2 mio. kr. til i service årligt i 2017 og 2018.

Løsning

Denne indsats bygger videre på den eksisterende indsats i Budget 2017. Forvaltningen foreslår, at indsatsen rummer følgende initiativer:

  • at styrke den opsøgende indsats målrettet SMV’er, med henblik på at skabe jobåbninger til ledige akademikere, fx i startup-miljøet i København, dvs. kontorfællesskaber for nye virksomheder.

  • at styrke samarbejdet med virksomhedsnetværk i Greater Copenhagen.

  • at styrke samarbejdet med Væksthus Hovedstaden og opbygge samarbejde med Væksthus Sjælland, bl.a. ved at være til stede ved Væksthusenes arrangementer for vækstvirksomheder.

  • at starte ”Academic Trouble Shouting”, dvs. et tilbud til SMV’er, hvor de får løsningsforslag til aktuelle udfordringer af en gruppe ledige akademikere med henblik på at skabe jobmatch mellem ledige akademikere og SMV’er.

  • at øge antallet af matchevents mellem ledige akademikere og virksomheder, fx med udgangspunkt i specifikke brancher. Hertil flere jobmatch i tæt samarbejde med private aktører, herunder kontorfællesskaber, erhvervsorganisationer m.v.

  • at styrke fokus på jobsøgning i SMV’er i det interne beskæftigelsestilbud ”Godt fra start”, som Karrierecentret visiterer 1000 ledige akademikere til årligt, jf. beslutning i Borgerrepræsentationen på møde den 27. april 2017, punkt 6.

  • at styrke udviklingen af ledige akademikeres digitale kompetencer inden for salg, markedsføring m.v. med henblik på beskæftigelse i SMV’er.

  • at benytte virksomhedsplaceringer i SMV’er i højere grad med henblik på at optræne internationale ledige kandidaters sproglige kompetencer i dansk.

Indsatsen udmøntes og koordineres i et tæt samarbejde med de relevante a-kasser, fagforeninger, erhvervsorganisationer m.v. Herudover planlægges der formidling af mulighederne i relevante fagblade og via de sociale medier.

Målet med indsatsen

Den årlige målsætning for indsatsen er, at

  • 300 ledige akademikere afgår fra ledighed til beskæftigelse i den private sektor (forvaltningen har kun adgang til validerede tal for afgang til den private sektor og ikke virksomhedernes størrelse)

  • 1.500 ledige akademikere forberedes og motiveres til job i SMV’er

  • 1.000 virksomheder opsøges og får afdækket behov for akademisk arbejdskraft.

Målet for den eksisterende indsats i 2018 er, at

  • 200 SMV’er kontaktes

  • 100 ledige akademikere matches til jobåbninger i virksomhederne.

Økonomi

Der udmøntes 1,8 mio. kr. i service i 2018, 3,0 mio. kr. i 2019 og 1,5 mio. kr. i 2020 til at ansætte job- og virksomhedskonsulenter i hhv. Jobcenter København Karrierecentret og Københavns Erhvervshus til at udføre opgaven samt til andre udgifter forbundet med initiativerne, herunder til afholdelse af matchevents, formidling m.v.

Videre proces

Initiativerne iværksættes i januar 2018.

 

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top