Udmøntning af forsøg med lavere sagstammer på Jobcenter København - Center for Jobindsats
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udmøntningen af forsøg med lavere sagsstammer på Jobcenter København – Center for Jobindsats (JKI)
Problemstilling
Med Budgetaftale 2018 vedtog Borgerrepræsentationen, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle iværksætte et forsøg med lavere sagsstammer. Af budgetaftale for 2018 fremgår følgende:
Der udmøntes midler til et pilotprojekt i Center for Jobindsats. Formålet er at undersøge og dokumentere effekterne af lavere sagsstammer pr. sagsbehandler på kvalitet, udgifter til overførsler og længden af ledighedsforløb.
Indsatsen skal ses i sammenhæng med satspujlemidler tilført området og være afklarende eller virksomhedsrettet
Der udmøntes således 9,5 mio. kr. årligt i 2018 og 2019 til ansættelse af sagsbehandlere i én afdeling hos Jobcenter København – Center for indsats (JKI) samt 0,3 mio. kr. til evaluering af forsøget i Centralforvaltningen
Løsning
Organisering af forsøget
JKI består i dag af 5 afdelinger, som varetager indsats overfor aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Som følge af Satspuljeprojektet ”Flere skal Med” er der oprettet yderligere tre afdelinger, som udelukkende arbejder med de langtidsledige borgere i ”Flere skal med”, der er visiteret til den virksomhedsrettede indsats, der er defineret som den primære indsats i projektet af Beskæftigelsesministeriet.
Budgetnotatet lægger op til, at pilotprojektet skal forankres i én af de 5 eksisterende afdelinger. Eftersom de er fuldt bemandet, vurderes det mest hensigtsmæssigt, at der oprettes en ny afdeling til forsøget med lavere sagsstammer.
Forsøgsafdelingen vil bestå af ca. 18 sagsbehandlere, som hver får ca. 50 løbende sager. Det er i overensstemmelse med Dansk Socialrådgiverforenings anbefaling på mellem 35-55 sager pr. sagsbehandler alt efter hvilken målgruppe det drejer sig om.
For at sikre en bred medarbejdersammensætning, der er sammenlignelig med de øvrige afdelinger, anbefaler Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at ca. 11 af de 18 er personlig koordinerende sagsbehandlere og 7 er virksomhedsrettede sagsbehandlere.
Såfremt det på et senere tidspunkt besluttes permanent at afsætte midler til lavere sagsstammer, vil det være mest hensigtsmæssigt, at der ikke skal ske sagsbehandlerskift ved opstart af forberedende planer. Derfor skal medarbejderne i forsøgsafdelingen, i modsætning til i de øvrige 5 afdelinger, selv udarbejde forberedende planer. I forsøgsafdelingen er der altså ikke medarbejdere, som udelukkende har denne opgave.
Tæt ledelsesmæssig opfølgning på, om der er fremdrift i sagerne
For at sikre, at de ekstra årsværk vil gøre en forskel for borgerens forløb vil der være en løbende og tæt opfølgning på, om medarbejderne i forsøgsafdelingen sikrer fremdrift i den enkelte borgers sag. Det forventes, at medarbejderne har et indgående kendskab til hver enkelt borger, og har en meget konkret plan for, hvordan der skal arbejdes for at sikre, at borgeren enten kommer i job eller afklares til anden ordning. Som led heri forventes der langt hyppigere samtaleafholdelse mellem sagsbehandler og borger.
Der vil være månedlig sagsgennemgang mellem sagsbehandler og afdelingschef eller koordinator. Der udvikles et ledelsestilsynskoncept som understøtter den faglige ledelse af afdelingen.
Afdelingschefen vil derudover på medarbejderniveau følge med i samtalerettidigheden, aktiveringsniveauet, resultater af den indsats, der igangsættes og afgange til job/uddannelse eller afgang til anden ydelse.
Sagsnormen vil generelt falde som følge af tilførslen af 18 ekstra sagsbehandlere
Den generelle sagsnorm for sagsbehandlerne på JKI, vil som følge af Satspuljeprojektet ”Flere skal med” og forsøg med lavere sagsstammer falde fra ca. ca. 200 sager til ca. 130 sager i hhv. 2018 og 2019.
Det bemærkes, at dette ikke omhandler de virksomhedsrettede sagsbehandlere i de tre ”Flere skal med” afdelinger. De vil have en sagsnorm på ca. 40 sager.
Evalueringsdesign og valg af evaluator
Ifølge Budgetnotatet BI 5, skal forsøget tilrettelægges og evalueres, så det kan ”leve op til forskningsmæssige standarder for studier af årsagssammenhænge”.
Dette kræver, at der etableres en tilfældig udvalgt deltager – og kontrolgruppe. Det vil sige, at borgerne – som får en sagsbehandler med lav sagsstamme (50 sager) i forsøgsafdelingen – tilhører deltagergruppen i forsøget. Tilsvarende skal der til kontrolgruppen tilfældigt udvælges samme antal borgere, der har en sagsbehandler med høj sagsstamme (100-130 sager).
Borgerne i deltager- og kontrolgruppen skal så vidt muligt ligne hinanden. Det vil sige, at borgerne i deltagergruppen fx ikke skal være borgere, der har særligt brug for afklaring ift. førtidspension, fleksjob, ressourceforløb eller er særligt udvalgte på andre faktorer.
Kvalitativ og kvantitativ evaluering
Det er ikke i budgetnotatet fastlagt, hvilken form for evaluering der skal foretages, hvorfor Beskæftigelses og Integrationsforvaltningen anbefaler, at der både gennemføres en kvantitativ og kvalitativ evaluering. Dette for at sikre, at der udover afgangseffekter også indhentes mere kvalitativ viden om fx i hvor høj grad (og hvordan) færre sager påvirker forholdet mellem sagsbehandler og borger, sikrer bedre fremdrift i sagen og sikre et bedre leverandørsamarbejde mv., jf. nedenfor:
Det er erfaringen fra tidligere forsøg med kontrol- og deltagergrupper, at både etableringen af grupperne og indhentelse af data er opgaver, som ikke kan udlægges til evaluator. Som følge heraf anbefaler Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at evalueringsbistand målrettes den kvalitative evaluering af målgruppen.
Det foreslås derfor, at der tages indledende kontakt til Metropol med henblik på at drøfte det kvalitative evalueringsdesign. Metropol vurderes umiddelbart at være en relevant evalueringspartner, bl.a. som følge af BIF- uddannelsen. Metropol har ligeledes forskere ansat, hvis specialistområde er beskæftigelsesområdet og fx undersøger, hvordan organisering og institutionelle rammer påvirker indsatserne for at få ledige i beskæftigelse mm.
Det vil ligeledes blive undersøgt, hvorvidt Metropol kan medfinansiere evalueringen.
Økonomi
Økonomien i projektet udgøres af den vedtagne budgetramme.
Videre proces
Hvis BIU godkender indstillingen igangsættes forsøget per 1. januar 2018.
Udmøntningen af forsøget drøftes med ØKF.
Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber