Mødedato: 18.12.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Orientering om tiltag rettet mod rocker og banderelaterede symboler (rygmærker)

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orientering om tiltag rettet mod rocker- og banderelaterede symboler (rygmærker) til efterretning.

Problemstilling

I forlængelse af udvalgets orientering på mødet den 9. oktober 2017 om ordensreglerne i Beskæftigelses – og Integrationsforvaltningen, herunder orientering om forbuddet mod at bære skudsikre veste ved ophold i forvaltningen, bad udvalget forvaltningen om et notat om overvejelser om tiltag rettet mod rocker- og banderelaterede symboler (rygmærker).

Løsning

­Som følge af den senere tids skyderier og konflikter i bandemiljøet, har forvaltningen undersøgt og vurderet muligheder for at iværksætte initiativer, der kan øge trygheden hos medarbejdere og borgere, der benytter Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, herunder initiativer, der specifikt retter sig mod at bære rocker- og banderelaterede symboler ved ophold i forvaltningen.

Overvejelse om et forbud rettet mod rocker- og banderelaterede symboler
Den igangværende bandekrig, hvor forskellige bander/grupperinger optræder meget synligt via deres rocker- og banderelaterede symboler, kan være med til at skabe følelse af utryghed blandt medarbejderne og borgerne, der er til stede i forvaltningen. Forvaltningen har derfor undersøgt mulige initiativer.

I vurderingen af, hvilke initiativer, forvaltningen kan iværksætte, er det vigtigt at bemærke, at de omhandlede rocker- og banderelaterede symboler bæres af bander/grupperinger, der ikke p.t. er forbudte, hvorfor disse rygmærker henviser til lovlige grupper eller foreninger, og derfor også må anses for lovlige udtryksmidler.

Hertil kommer, at det følger af almindelige principper for den offentlige forvaltning, at alle borgere har adgang til frit at rette henvendelse, bl.a. personligt, til en kommune om sine kommunale anliggender.

Det er derfor forvaltningens vurdering, at det er tvivlsomt, om der er hjemmel til at indføre et generelt forbud mod, at borgere ikke må opholde sig i forvaltningen, alene på grund af, at de bærer rocker- eller banderelaterede symboler, idet et forbud bl.a. vil være et indgreb i borgerens ret til at rette personlig henvendelse til kommunen.

Et sådant absolut forbud mod personlig henvendelse kræver tungtvejende og saglige grunde, eksempelvis at borgeren ved sin optræden er til alvorlig gene for forvaltningens personale og/eller øvrige borgere. Hvis dette er tilfældet, vil forvaltningen med hjemmel i det såkaldte ulovbestemte anstaltsforhold kunne træffe en konkret afgørelse om, at den pågældende borger ikke må opholde sig i forvaltningen iført rocker- eller banderelaterede symboler.

På det foreliggende grundlag er det således forvaltningens opfattelse, at et generelt forbud mod at bære rocker- eller banderelaterede symboler ved ophold i forvaltningen, vil kræve en egentlig lovhjemmel.

Forvaltningen er opmærksom på, at Rigsadvokaten primo november 2017 har vurderet, at der ud fra en juridisk vurdering er grundlag for at gå videre med en opløsningssag ift. bandegruppen Loyal To Familia (LTF) som gruppe. Justitsministeren har bedt Rigsadvokaten forberede en retssag med det formål at opløse LTF. Forberedelsen af en retssag forventes at kunne være klar i første halvår 2018. Det er endnu uklart, om en sådan retssag også kan få betydning for en eventuel regulering af banderelaterede symboler (rygmærker) ift. LTF.

Forvaltningen er samtidig i dialog med Københavns Politi om indgåelse af en aftale om, at politiet sikkerhedsvurderer borgere, der betragtes som særligt kriminalitetstruede personer. På baggrund af politiets vurdering vil forvaltningen kunne træffe beslutning om, hvorvidt en borger skal have jobsamtaler på en politistation eller et særligt sikkerhedsgodkendt aktiveringstilbud.

Denne aftale vil således også omfatte borgere med kendt eller mulig bandetilknytning, hvor forvaltningen vurderer, at afholdelse af jobsamtaler og aktivering på normal vis, kan få betydning for de ansattes og andre borgeres følelse af tryghed.

Forvaltningen vil i sin vurdering af, om en borger skal sikkerhedsvurderes af Københavns Politi, blandt andet kunne lægge vægt på, om borgeren bærer synlige rocker- eller banderelaterede symboler. Dette vil dog blot være en af flere indikatorer, som forvaltningen vil kunne lægge vægt på. En anden indikator kan være borgerens egne oplysninger om vedkommendes tilknytning til kriminelle miljøer.

Forvaltningen vil afvente indgåelse af aftalen med Københavns Politi samt Rigsadvokatens sag om en eventuel opløsning af LTF, inden forvaltningen vil overveje, om der er behov for eventuelle yderligere initiativer om regulering af rocker- og banderelaterede symboler (rygmærker).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

 

Bjarne Winge / Vibeke Østergaard

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top