Mødedato: 18.12.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Aktivering af borgere med banderelationer

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til forslag om at afsætte midler til yderligere aktivering af personer med banderelationer, som beskrevet i indstillingen.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der fra udvalgets ramme i 2018 afsættes 12,0 mio. kr. i indsatsmidler til at styrke aktiveringen af borgere med banderelationer, herunder at øge aktiveringsomfanget for disse borgere op til 37 timer ugentligt efter en individuel vurdering.

     

  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der fra udvalgets ramme i 2018 afsættes 0,55 mio. kr. i servicemidler til at afholde ugentlige jobsamtaler med borgere med banderelationer i de perioder, hvor disse ikke er i aktiveringsindsats.

     

  3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter, at nytteindsats fremadrettet også kan anvendes over for uddannelses- og aktivitetsparate borgere med banderelationer. Beslutningen udgør en ændring i forhold til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning den 16. september 2013 om, at målgruppen for nytteindsats, er jobparate kontanthjælpsmodtagere og åbenlyst uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere.

Problemstilling

Borgere med banderelationer, som er ydelsesmodtagere hos Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, får i dag jobsamtaler og aktiveringsindsatser i overensstemmelse med lovgivningen og i tilsvarende omfang som øvrige, sammenlignelige ydelsesmodtagere i kommunen. Beskæftigelseslovgivningen forudsætter, at hver borger vurderes individuelt og konkret, og at indsatsen målrettes den enkelte borgers behov.

Forvaltningen ønsker at udnytte de lovgivningsmæssige rammer for aktivering af borgere med banderelationer yderligere, således at målgruppen af borgere med banderelationer kommer i aktiveringsforløb i flere timer ugentligt (op til 37 timer), modtager hyppigere aktiveringsindsatser (med kortere tid mellem hvert forløb) og får ugentlige jobsamtaler, når de ikke er i aktiveringsforløb.

Formålet er, at ydelsesmodtagerne i målgruppen hurtigere opnår en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Dette vil samtidig kunne bidrage til, at disse borgere kan komme ud af deres bandetilhørsforhold. Formålet er desuden at sikre, at de borgere med banderelationer, som ikke er motiverede for at forlade de kriminelle miljøer, reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet.   

Løsning

Med denne indstilling foreslås, at der afsættes midler til øget aktivering af borgere med banderelationer, op til 37 timer ugentligt. Samtidig foreslås det at udvide viften af aktiveringsindsatser, således at også borgere over 30 år med banderelationer kan få egnede aktiveringsindsatser stillet til rådighed. Endelig skal det sikres, at der findes aktiveringsindsatser, som kan håndtere borgere, hvortil der knytter sig særlige sikkerhedsudfordringer for dem selv, for medarbejdere i jobcenter og aktiveringsindsatser og øvrige borgere, som følge af deres bandetilknytning.

Den samlede målgruppe af borgere med banderelationer (bandemedlemmer eller personer med en løsere tilknytning til bandemiljøerne), der modtager ydelse fra forvaltningen, vurderes aktuelt at udgøre ca. 130-150 borgere. Dette tal varierer på grund af den løbende udvikling i bandemiljøerne. Hertil kommer, at det for forvaltningen er forbundet med usikkerhed at vurdere karakteren af en borgers egentlige bandetilhørsforhold.

Det anslås, at ca. 2/3 af målgruppen (svarende til ca. 95 borgere) er unge under 30 år, som er omfattet af uddannelsespålæg, da de ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse. Og ca. 1/3 af målgruppen (svarende til ca. 45 borgere) er over 30 år. Størstedelen af målgruppen vurderes at være aktivitetsparate på grund af barrierer i forhold til uddannelse og arbejde, som fx misbrug, psykisk sårbarhed, helbredsmæssige, sociale eller personlige problemer, herunder udfordringer med vredeshåndtering m.v.

Forvaltningen har ikke tidligere defineret borgere med relationer til bandemiljøet som en særskilt målgruppe. Hidtil er disse borgere blevet håndteret ligesom andre kriminalitetstruede personer, og de er primært blevet aktiveret i de nuværende indsatser, der kan håndtere kriminalitetstruede borgere, jf. bilag 1. Disse borgere er, i overensstemmelse med lovgivningen, blevet aktiveret ud fra en individuel vurdering, herunder en faglig vurdering af den korteste vej for den enkelte borger til job eller uddannelse. Borgerne i målgruppen vil fortsat få de aktiveringsindsatser, som ud fra en individuel vurdering, hurtigst muligt får dem i job eller uddannelse.

Forvaltningen vurderer, at der for målgruppen - og i særdeleshed for de over 30-årige - er behov for at supplere de eksisterende aktiveringsindsatser med følgende:

  1. Øget kapacitet hos de nuværende aktiveringsindsatser (både pladser og ugentligt timeantal)

     

  2. Nye aktiveringsindsatser, der skaber den nødvendige spredning af indsatser, og som samtidig sikrer, at der findes aktiveringsindsatser, som kan rumme borgere i målgruppen, som udgør en særlig sikkerhedsudfordring.

Forvaltningen har indgået en aftale med Københavns Politi for at få vurderet sikkerheden i forbindelse med afholdelse af jobsamtaler og aktivering af borgere i målgruppen. Aftalen betyder, at Københavns Politi bistår kommunen med at identificere de borgere i målgruppen, hvor det af sikkerhedsmæssige årsager vil være hensigtsmæssigt at afholde samtaler på politistationen, og som skal i aktiveringsforløb, der kan håndtere borgere, der udgør en sikkerhedsrisiko. For de borgere, som udgør en sikkerhedsrisiko, modtager kommunen ligeledes politiets vurdering af, hvorvidt den foreslåede aktiveringsindsats er sikkerhedsmæssigt hensigtsmæssig.

1) Øget kapacitet i eksisterende aktiveringsindsatser

Følgende eksisterende aktiveringsindsatser foreslås i højere grad anvendt til målgruppen af unge under 30 år. Der afsættes således midler til øget kapacitet og øget ugentligt timeantal for målgruppen inden for den eksisterende rammeaftale. Det konkrete timeantal afhænger af en individuel vurdering af borgeren samt den konkrete aktiveringsindsats. Jobcentrene vil, for målgruppen, søge at aktivere det maksimalt mulige ugentlige timeantal op til 37 timer. 

  • Uddannelsesforløb med opkvalificering for unge under 30 år – Unge med uddannelsespålæg i målgruppen kan, inden for den eksisterende rammeaftale, modtage brobygningsforløb, der har til formål at få den unge i uddannelse. Der foreslås afsat midler til en understøttende indsats, hvor unge i brobygningsforløb kan modtage supplerende mentorstøtte i op til tre timer ugentligt udover brobygningsforløbet, med det formål at fastholde den unge på uddannelsesstedet. Brobygningsforløb samt mentorstøtte vil således typisk være på 17 (aktivitetsparate) eller 27 (uddannelsesparate) timer ugentligt.

  • Uddannelsesforløb med vejledning og afklaring for unge under 30 år – Hyppigere vejledningsforløb på flere ugentlige timer for aktivitetsparate unge med opkvalificering, mentorstøtte og virksomhedsplaceringer. Formålet er at få den unge flyttet fra aktivitetsparat til uddannelsesparat og hurtigst muligt i gang med en ordinær uddannelse. Aktuelt er uddannelsesforløbene mellem 5 og 25 timer. Med indstillingen afsættes der finansiering til at øge det gennemsnitlige ugentlige timeantal op til 37 timer, eventuelt kombineret med virksomhedsplacering. Det ugentlige timeantal vil fortsat bero på en individuel vurdering af den enkelte borger.    

  • Beskæftigelsesrettede forløb for aktivitetsparate borgere over 30 år - For borgere i målgruppen over 30 år har forvaltningen i dag kun én aktiveringsindsats. Formålet med indsatsen er at flytte borgere med kriminalitet som en væsentlig barriere, fra aktivitetsparat tættere på at være jobparat, så borgeren hurtigst muligt opnår varig beskæftigelse. Aftalen med leverandøren om denne indsats udløber med udgangen af 2017 og foreslås forlænget og udvidet. Aktuelt er beskæftigelsesforløbene på mellem 6 og 7 timer ugentligt. Med indstillingen vil der blive søgt indgået en aftale med ekstern leverandør om at levere flere pladser med væsentligt øget ugentligt timeantal op til 37 timer. 

Tabel 1: Oversigt over øget kapacitetsbehov i eksisterende aktiveringsindsatser i 2018

Uddannelsesforløbene kan tilkøbes inden for den eksisterende rammeaftale, og kan således igangsættes primo januar 2018. Fortsættelsen af det beskæftigelsesrettede forløb forudsætter videreførelse af kontrakt med ekstern leverandør, hvilket forventes at kunne være implementeret primo februar 2018, såfremt leverandøren ønsker at indgå kontrakt med Københavns Kommune.  

 

2) Nye aktiveringsindsatser til borgerne i målgruppen

Følgende nye aktiveringsindsatser foreslås købt gennem eksterne leverandører som særindsats. For nytteindsats kan det også blive aktuelt at gennemføre nytteindsatsen i regi af Jobcenter København, såfremt der ikke kan indgås aftale med en ekstern leverandør:

  • Nytteindsats for borgere i målgruppen - Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har, i forbindelse med implementering af kontanthjælpsreformen den 16. september 2013, besluttet, at målgruppen for nytteaktivering er jobparate kontanthjælpsmodtagere og åbenlyst uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere. Nytteindsats har således ikke hidtil været anvendt til aktivitetsparate borgere. Forvaltningen vurderer imidlertid, at der for nogle borgere med banderelationer (herunder unge med uddannelsespålæg, hvor forudsætninger i forhold til uddannelsespålægget er opfyldt, samt aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere) er behov for at kunne sende borgere i nytteindsats, med det formål, at borgere med banderelationer, som ikke kan/vil modtage de øvrige aktiveringsindsatser, skal arbejde for deres ydelse. Indsatsen vil som udgangspunkt være på 37 timer ugentligt for borgeren. Københavns Borgerrepræsentation har den 22. maj 2014 vedtaget, at Københavns Kommune skal have 170 nytteenkeltpladser samt 235 projektpladser i nytteindsatsen. Disse pladser bliver ikke aktuelt fuldt udnyttet, hvorfor denne indstilling ikke vil betyde overskridelser i det samlede antal nyttepladser i kommunen.

  • Virksomhedsrettede forløb for jobparate borgere over 30 år - Virksomhedsplaceringer skal ske hos udvalgte virksomheder, der kan og har lyst til at rumme borgere i målgruppen. Formålet er at bringe jobparate borgere med tidligere banderelationer tættere på ordinært job. Indsatsen med virksomhedsrettede forløb vil som udgangspunkt være på 37 timer ugentligt for borgeren.

Tabel 2: Oversigt over nye aktiveringsindsatser i 2018

De nye aktiveringsforløb kan købes som særindsats med en ekstern leverandør. Det forventes, at aftaler kan være indgået med leverandører medio februar 2018. Såfremt nytteindsatsen etableres i regi af Jobcenter København, vil den kunne etableres medio marts 2018, idet der skal ske ansættelser af medarbejdere med særlige kompetencer for at håndtere borgere med sikkerhedsudfordringer.

I de perioder, hvor borgerne i målgruppen ikke er i aktiveringsforløb (fx i periode mellem forløb og ved opstart af ny sag), vil forvaltningen, i lighed med praksis i kommuner som Odense, afholde ugentlige samtaler med borgerne i målgruppen. Dette indebærer, at der afsættes midler fra servicerammen til at opjustere kapacitet i Jobcenter København til afholdelse af ugentlige samtaler.

Økonomi

Til finansiering af meraktivering for borgere med banderelationer afsættes der i 2018 i alt 12,0 mio. kr. i indsatsmidler dels til indgåelse af aftaler om særindsats, dels til merkøb inden for rammeaftalen, som beskrevet under løsningsafsnittet. Forvaltningen vil, inden for den samlede indsatsramme på 12,0 mio. kr., justere udgifter til de enkelte aktiveringsindsatser i overensstemmelse med det faktiske kapacitetsbehov for de forskellige målgrupper. Forvaltningen forventer, som følge af færre ydelsesmodtagere, et reduceret udgiftsniveau til aktivering i 2017. Forvaltningen har forudsat samme serviceniveau i 2018 og forventer derfor at have et tilsvarende råderum i 2018, hvorigennem ovenstående meraktivering kan finansieres.

Desuden afsættes der i 2018 0,55 mio. kr. i service til dækning af ugentlige samtaler med borgerne i målgruppen i de perioder, hvor de ikke er i aktiveringsforløb. Der afsættes 185.000 kr. til Center for Jobindsats (JKI) og 365.000 kr. til Ungecentret (JKU) fra forvaltningens serviceramme i 2018. Dette indebærer, at de to jobcentre kan gennemføre hhv. 200 (JKI) og 500 (JKU) ekstra jobsamtaler årligt for borgere i målgruppen. Disse servicemidler findes ved interne omprioriteringer i budget 2018.

Det skal hertil bemærkes at regeringen i november har fremsat forslag til udspillene ”En forenklet beskæftigelsesindsats” samt ”Erhvervs- og iværksætterinitiativer”, som samlet set betyder en skønnet reduktion af kommunens indsatsmidler, svarende til ca. 150 mio. kr. fra 2019, med eventuel implementering allerede fra 2018. Såfremt disse besparelser besluttes, vil forvaltningen vende tilbage med en indstilling om de eventuelle konsekvenser for den samlede anvendelse af kommunens indsatsmidler, herunder indsatsen i forhold til aktivering af bandemedlemmer.

Midlerne foreslås afsat i 2018, således at det i løbet af foråret 2018 bliver muligt at vurdere, hvorvidt de foreslåede aktiveringsindsatser og kapacitet matcher det faktiske behov. Såfremt indsatserne skal forlænges/opskaleres, vil det være nødvendigt at sende opgaven med at levere aktiveringsindsatser for den samlede målgruppe i udbud. Forvaltningen vil i maj 2018 fremlægge en indstilling med status og anbefaling til udvalget om, hvorvidt der foreslås gennemført et udbud for aktivering for målgruppen fra 2019 og frem. Midler til et eventuelt udbud vil enten skulle søges opnået i forhandlingerne for budget 2019 og/eller indenfor udvalgets egen ramme.

Videre proces

  • Medio januar 2018: De borgere, som skal i uddannelsesforløb (merkøb under eksisterende rammeaftaler), forventes aktiveret. Svarer til ca. 90 borgere.

  • Primo februar 2018: De borgere, som skal i beskæftigelsesrettet forløb (Indkøb af særindsats hos ekstern leverandør), forventes aktiveret. Svarer til ca. 20 borgere.

  • Ultimo februar 2018: De borgere, som skal i virksomhedsrettede forløb og nytteindsats (indkøb af særindsats hos ekstern leverandør), forventes aktiveret. Svarer til ca. 30 borgere.

  • Forvaltningen fremlægger maj 2018 indstilling med status for aktivering af borgere med banderelationer for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Herunder besluttes det, om der skal laves et udbud for aktivering af personer med banderelationer for 2019 og frem.

  • September 2018: Forslag om finansiering af udbud vil kunne indgå i forhandlingerne for budget 2019.

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingens 3 at-punkter.

Afstemning om indstillingens 1. at-punkt:

For: 9 (A, B, C, SF, U og V)

Imod: 2 (Ø)

Undlod: Ingen

Afstemning om indstillingens 2. at-punkt:

For: 9 (A, B, C, SF, U og V)

Imod: 0

Undlod: 2 (Ø)

Afstemning om indstillingens 3. at-punkt:

For: 9 (B, SF, A, V, C, U)

Imod: 2 (Ø)

Undlod: Ingen

Dermed blev indstillingens 3 at-punkter godkendt ved afstemning.

 

Socialistisk Folkeparti fremsatte et ændringsforslag til indstillingen i form af et ekstra at-punkt:

”SF forslår at beskæftigelses og integrationsborgmesteren på vegne af udvalget retter henvendelse til justitsministeren og beskæftigelsesministeren for at bede dem hjælpe med at skabe mulighed for, at de bandemedlemmer, som ikke kan sikkerhedsgodkendes, skal betragtes som om de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet og dermed fratages deres ydelser”. 

Det nye at-punkt blev godkendt ved afstemning:

For stemte: 5 (A, B og SF)

Imod stemte: 2 (Ø)

Undlod: 3 (C, U og V)

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Ø mener, at det er spild af borgernes penge at bruge over 12 mio kr på håbløs aktivering af 140 bandemedlemmer. Ø opfordrer den kommende beskæftigelsesborgmester til at fremsætte forslag, der reelt flytter folk væk fra bandemiljøet og over i uddannelse eller job. Ø er ikke overbevist om, at forslaget tager tilstrækkelig højde for den øgede risiko, der vil være ved at sprede bandemedlemmer rundt i hele København. Endelig mangler der en plan for hvad der skal ske med bandemedlemmerne efter aktiveringen”.


 

Til top