Mødedato: 18.12.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Præcisering af procedure for charter for demokratiske værdier

Se alle bilag
Procedure for indgåelse af samarbejde med aktører, som tilslutter sig charter for demokratiske værdier, men som tidligere har udtalt sig i strid med charterets værdisæt.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens procedure for samarbejde med personer, som tidligere har udtalt sig i strid med Københavns Kommunes charter for demokratiske værdier, men som nu ønsker at tilslutte sig charteret

  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samarbejder med foreningen Tro i Harmoni om et høringsarrangement, hvor imam Abdul Wahid Pedersen, som har tilsluttet sig charteret, deltager.    

Problemstilling

BIU godkendte den 22. februar 2016 Københavns Kommunes charter for demokratiske værdier, som foreninger og organisationer skal tilslutte sig, som grundlag for et samarbejde (Se bilag 1).

Samarbejde blev i den forbindelse beskrevet således: ”Forvaltningen definerer…[samarbejde]..som foreninger, som forvaltningen har en kontinuerlig fast kontakt til, der lægger op til gensidige forpligtigelser, fx via fælles aktiviteter, fælles faste møder eller økonomisk støtte.”

Yderligere blev det besluttet, at såfremt de eller den, der ifølge vedtægterne tegner foreningen, udtaler sig i strid med charteret, skal foreningen bekræfte deres tilslutning til charteret samt tage skriftligt afstand fra de modstridende udtalelser.

Med den nuværende procedure står det uklart, hvordan forvaltningen forholder sig i situationer, hvor en person (i nogle tilfælde for en del år siden) har udtalt sig i strid med charteret, forud for tilslutning til charteret.

Dette spørgsmål er blevet aktualiseret i forbindelse med et af VINK’s planlagte høringsarrangementer søndag den 7. januar 2018. Med VINK’s handleplan for 2016-2017 besluttede BIU, at der skulle afsættes 0,5 mio. kr. i 2016 og 0,9 mio. kr. i 2017 til at iværksætte en række understøttende indsatser i civilsamfundet, herunder lokalt opsøgende indsatser, bl.a. ved afholdelse af åbne høringsarrangementer. Formålet med høringsarrangementerne er at skabe dialog på tværs af lokale aktører om, hvordan myndigheder, borgere og foreninger kan bidrage til forebyggelse af radikalisering. Det kommende høringsarrangement omhandler interreligiøs dialog som middel til at forebygge ekstremisme. Den tværreligiøse forening Tro i Harmoni, hvis formand Parvinder Sing Randhawa, er medlem af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens Integrationsboard, står for arrangementet. Til arrangementet deltager bl.a. overrabbiner i Norge Michael Melchior, domprovst Anders Gadegaard samt imam og formand for Muslimernes Fællesråd (MFR) Abdul Wahid Pedersen med oplæg.

De har alle tilsluttet sig charteret, men Abdul Wahid Pedersen har tilbage i 2002 udtalt sig på en måde, hvor han ikke entydigt tager afstand fra stening som en islamisk straffemetode ved utroskab. I forbindelse med en sag om stening af en kvinde i Nigeria i 2002, blev Abdul Wahid Pedersen citeret i Kristeligt dagblad for at sige: ”(…) hvor forfærdelig straffeformen end er, så er den givet af Gud selv, og det er derfor ikke op til mennesker at ændre den.(…).” Disse udtalelser kom til fornyet debat i 2009, og i den forbindelse udtalte Abdul Wahid Pedersen til Jyllandsposten: ”Jeg bryder mig ikke om stening, og jeg synes, at det er en meget voldsom form for afstraffelse. Men det er en straffeform, der er indstiftet af Gud som et vink med en vognstang om, at vi skal holde os fra hinandens ægtefæller.

Løsning

Der skal på den baggrund tages stilling til, om forvaltningen kan samarbejde med aktører, som har tilsluttet sig charteret, men som tidligere har udtalt sig på en måde, som vurderes at være i strid med charterets værdisæt.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at selv om en person tidligere har udtalt sig i strid med charteret, kan forvaltningen påbegynde et samarbejde med aktøren, hvis denne ønsker at tilslutte sig charteret. Hvis personen efter underskrivelse af charteret udtaler sig i strid med charteret, træder ovenstående procedure i kraft ved, at personen skal genbekræfte sin tilslutning til charteret og tage skriftlig afstand fra sine ytringer, før samarbejdet evt. kan genoptages.

I den konkrete sag indstiller Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen således, at der indgås et samarbejde med Tro i Harmoni om høringsarrangementet, med deltagelse af Abdul Wahid Pedersen.

Økonomi

Det forventes, at forvaltningen vil støtte arrangementet med 30.000 kr. til dækning af udgifter til leje af lokale, forplejning mv. Udgifterne afholdes inden for forvaltningens eksisterende ramme afsat til VINK i Budget 2016.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil fremover følge vedtagen praksis ved indgåelse af nye samarbejder.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

 

 

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingens 1. at-punkt:

For stemte: 10 (A, B, C, SF, U, V og Ø)

Imod stemte: Ingen

Undlod: Ingen

Der blev begæret afstemning om indstillingens 2. at-punkt:

For stemte: 6 (A, B og Ø)

Imod stemte: Ingen

Undlod: 4 (C, SF, U og V)

Indstillingen blev dermed godkendt ved afstemning.

Til top