Mødedato: 18.08.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring vedr. model til forbedring af budgetsikkerheden i frivillige organisationer

Økonomiudvalget har anmodet om fagudvalgenes kommentarer til et forslag om, hvordan der kan skabes større budgetsikkerhed for frivillige sociale organisationer.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 
  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender høringssvaret som beskrevet i indstillingen.

Problemstilling

Til Borgerrepræsentationens møde den 12. december 2013 stillede Enhedslisten og SF et medlemsforslag vedrørende basisbevillinger til frivillige sociale organisationer. Forslagsstillerne er bekymrede for, at der skabes usikkerhed i organisationerne, når de ikke ved, om de kan fortsætte arbejdet, før budgetforhandlingerne er afsluttet i september måned, dvs. tre måneder før bevillingerne udløber. Usikkerhed om budgettet forhindrer langtidsplanlægning og kan betyde, at nøglemedarbejdere søger væk. Enhedslisten og SF foreslog derfor, at bevillingerne til en række frivillige sociale organisationer gøres varige og bliver revurderet af udvalgene hvert tredje år. BR besluttede at oversende sagen til ØU, samt at ØU skal inddrage relevante fagudvalg. 

Økonomiforvaltningen har i høringsnotatet bemærket, at baggrunden for afgivelse af tidsbestemte bevillinger er, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne skal være mulighed for at revurdere tidligere prioriteringer. Hvis muligheden for tidsbestemte bevillinger afviges eller fjernes, vil det mindske prioriteringsmulighederne ved budgetforhandlingerne.

På denne baggrund foreslår Økonomiforvaltningen, at der i forbindelse med indkaldelsescirkulæret, som vedtages ultimo januar/primo februar, udarbejdes en oversigt over, hvornår bevillinger til de frivillige sociale organisationer udløber. Fagudvalgene kan i forbindelse med vedtagelsen af deres budgetbidrag inddrage bevillingerne i deres budgetrammer, allerede året før de udløber. Såfremt udvalgene ikke prioriterer bevillingerne til de frivillige sociale organisationer, kan disse indgå i budgetforhandlingerne.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er blevet bedt om at afgive bemærkninger til den foreslåede model.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver følgende bemærkninger til Økonomiudvalget:

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er enigt i, at det er hensigtsmæssigt med en tidligere stillingtagen til bevillinger til bl.a. frivillige sociale organisationer, men har følgende bemærkning: 

Det  bemærkes, at en sådan prioritering skal foregå samtidig med, at udvalget skal tage stilling til bidraget til både tværgående og forvaltningsspecifikke effektiviseringer, som reducerer udvalgets økonomiske råderum. I praksis kan dette betyde, at udvalgene ofte vil blive nødt til at lade en given bevilling indgå i budgetforhandlingerne. 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i budget 2015 enkelte bevillinger til frivillige sociale organisationer, som er givet via budgetaftaler. Det drejer sig bl.a. om:
  • Bydelsmødre (budgetaftale 2014)
  • Sikker By (budgetaftale 2012) - en del af bevillingen til Sikker By tilgår frivillige sociale organisationer.

Udvalget har herudover en bevilling på 2 mio. kr. fra budget 2014 til en pulje til en ekstra indsats for kontanthjælpsmodtagere på kanten af arbejdsmarkedet, som bl.a. socialøkonomiske virksomheder kan søge. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ønsker, at den af Økonomiforvaltningen udarbejdede oversigt over bevillinger også indeholder bevillinger til fx socialøkonomiske virksomheder.

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets behandling oversender forvaltningen udvalgets bemærkninger til Økonomiudvalget.
Birgitte Hansen        /Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top