Mødedato: 18.08.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Evaluering af servicemål for behandling af sager til rehabiliteringsteamet

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen til efterretning
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at der forelægges ny status i 1. kvartal 2015

Problemstilling

Siden 1. januar 2013 har kommunernes tværfaglige rehabiliteringsteam skulle behandle alle sager om førtidspension, ressourceforløb og fleksjob. I Københavns Kommune er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ansvarlig for opgaven, men Socialforvaltningen, Børne- og ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen deltager i alle møder. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen besluttede den 7. oktober 2013 servicemål for sagsbehandlingstiden i sager til rehabiliteringsteamet og besluttede samtidig, at servicemålet skulle evalueres i juli måned 2014.

I sager, hvor borgeren søger førtidspension på det foreliggende grundlag, er servicemålet for sagsbehandlingstiden 8 uger. Ansøgninger på det foreliggende dokumentationsgrundlag betyder, at sagen alene skal behandles på baggrund af de oplysninger, der allerede foreligger i kommunen, sundhedssektoren eller hos andre. Der skal ikke rekvireres nye undersøgelser til belysning af fx borgerens helbredsforhold. I sager om førtidspension regnes fristen fra påbegyndelsen af den forberedende rehabiliteringsplan, til der afholdes møde i rehabiliteringsteamet.
 
I andre sager til rehabiliteringsteamet, dvs. sager som omhandler ressourceforløb og fleksjob samt øvrige sager om førtidspension, er servicemålet for sagsbehandlingstiden 23 uger. I sager om ressourceforløb og fleksjob regnes fristen, fra sagsbehandleren begynder at udarbejde den forberedende rehabiliteringsplan (grundlaget for rehabiliteringsteamets stillingtagen), til forvaltningen træffer afgørelse i sagen. Målene er fastsat således, at 90 % af sagerne kan behandles indenfor fristen. De resterende 10 % dækker over særligt komplicerede sager, som erfaringsmæssigt ikke kan behandles indenfor fristen.

Løsning

I første halvdel af 2014 har forvaltningen haft en stor pukkel af førtidspensionssager. I slutningen af første halvår er der imidlertid sket en markant forbedring, som primært skyldes, at forvaltningen har gjort en ekstraordinær indsats for at få afviklet den pukkel af førtidspensionssager, der opstod i forbindelse med implementering af førtidspensionsreformen fra 2013. Medvirkende hertil har været, at de andre forvaltninger, der er involveret i rehabiliteringsteamet, har afsat den nødvendige kapacitet til arbejdet.

Med de initiativer, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har taget, forventer forvaltningen at overholde servicemålene i 2. halvår af 2014.

Udvikling i overholdelse af servicemålene vedr. førtidspensionssager på det foreliggende dokumentationsgrundlag (servicemål på 8 uger).

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for behandling af ansøgninger om førtidspension på det foreliggende dokumentationsgrundlag er faldet fra ca. 20 uger i første halvdel af juni til ca. 10 uger i begyndelsen af juli måned efter at have været stigende i det meste af første halvår 2014. Se figur 1.






Udviklingen skyldes primært, at forvaltningen de første 4 – 5 måneder af året skulle afvikle en pukkel af førtidspensionssager fra 2013 og manglende kapacitet i rehabiliteringsteamet. Den manglende kapacitet betød en ventetid på et par måneder fra afslutning af forberedende plan til møde i rehabiliteringsteamet.

BIF fik i marts 2014 via overførselssagen midler til at afvikle puklen af førtidspensionssager, og de øvrige involverede forvaltningen (SOF, SUF og BUF) fik midler til, at der kunne afholdes flere møder i rehabiliteringsteamet. Det har betydet, at i 75 % af de sager, som påbegyndtes i første halvdel af maj 2014, blev servicemålet på 8 uger overholdt. Se figur 2.


Udvikling i overholdelse af servicemålene vedr. øvrige sager (servicemål på 23 uger)

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for øvrige sager afsluttet i første halvdel af 2014 har ligget på godt 100 dage, mens målet for sagsbehandlingstiden er 161 dage. I gennemsnit er sagsbehandlingstiden således relativt kort.


Nogle sager er imidlertid længe undervejs, hvorfor forvaltningen endnu ikke overholder tidsfristen i mindst 90% af sagerne. Målopfyldelse for servicemålet på 23 uger (161 dage) for de sager, som er påbegyndt de tre første måneder efter servicemålets indførelse, dvs. i 4. kvartal 2013, og som skulle være afsluttet i perioden primo marts – primo juni 2014 var på ca. 66 %. Se figur 4.

Det skyldes dels, at der er stor forskel i sagernes kompleksitet, og dels at det overvejende er de samme afdelinger, som behandler øvrige sager til rehabiliteringsteamet, som også behandler ansøgninger om førtidspension på det foreliggende dokumentationsgrundlag, og som har måttet prioritere disse sager højt frem til maj måned.   




Overholdelse af servicemålene fremadrettet.

Det er som nævnt forvaltningens forventning, at det vil være muligt at overholde servicemålet for de sager, som starter i 2. kvartal 2014, og at forvaltningen kan overholde servicemålet i 2. halvår 2014. I forhold til situationen fra 2015 og frem skal det nævnes, at det kun er i 2014, at forvaltningen via overførselssagen har fået bevilliget de midler, der har banet vej for, at sagsbehandlingstiderne er nedbragt, hvorfor det kan blive vanskeligt at fastholde den positive udvikling uden yderligere tilførsel af midler til området.

Det skal også nævnes, at samarbejdet med regionens kliniske enhed (obligatorisk i rehabiliteringsteamet) er et centralt element i sagsbehandlingen og for en hurtig sagsbehandling. Forvaltningen er løbende i dialog med klinisk enhed om at få nedbragt ventetiden for lægelige udredninger. Der har i en længere periode været en ventetid ud over de i aftalen fastsatte 8 uger, især på det psykiatriske område. Klinisk enhed har oplyst, at de i løbet af sommeren 2014 forventer at nedbringe ventetiden.

En anden udfordring er ventetiden på lægeattester fra praktiserende læger. Forvaltningen har netop implementeret et system, der gør det muligt at indhente lægelige oplysninger digitalt. Det forventes at bidrage til en effektivisering og nedbringelse af sagsbehandlingstiden.

Desuden er der etableret et samarbejdsforum med praktiserende læger, som skal styrke samarbejdet mellem de praktiserende læger og forvaltningen. Der er især fokus på brugen af attester (hvilke attester, overholdelse af svarfrister, baggrund for anmodning af oplysninger mv.).


Forvaltningen har foretaget flere ændringer i organisering og arbejdsgange med henblik på at optimere sagsbehandlingstiden og sikre, at de forberedende planer er præcise og indeholder de relevante oplysninger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtager orientering om overholdelse af servicemålene hvert halve år i resultatstatus, og vil blive forelagt en ny status af servicemålene i 1. kvartal 2015


Birgitte Hansen                    /Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

1. at blev taget til efterretning
2. at blev godkendt
Til top