Mødedato: 18.05.2020, kl. 16:00
Mødested: Microsoft Teams

Status for implementering af Justeret ungeindsats

Resumé

Der orienteres om status for implementering af initiativer, der skal øge antallet af unge, der kommer i uddannelse eller arbejde, herunder fleksjob, og hjælpe de udsatte unge med hurtig afklaring, så de kan komme videre.

På grund af situationen med Corona virus i foråret 2020 og suspenderingen af beskæftigelsesindsatsen siden 12. marts 2020, samt usikkerheden omkring optaget i uddannelsessystemet nu og resten af året, må det dog antages, at færre unge kan forventes at blive opkvalificeret til at påbegynde uddannelser som EUD, FGU m.v. i sommeren 2020, med heraf følgende negative effekter ift. afgangsrate og periode på uddannelseshjælp.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) besluttede den 19. august 2019 at justere ungeindsatsen som følge af ændringer i lovgivningen og ændringer i målgruppen af unge siden BIU vedtog Ungeaftalen ”Sådan får vi flest unge i uddannelse” (april 2015).

Løsning

Ungeaftalen ”Sådan får vi flest unge i uddannelse” fra 2015 fastlægger bl.a. mål og indsatser for unge uddannelseshjælpsmodtagere, (for)revalidender, ressourceforløbsmodtagere m.fl.

Ungeaftalen har fire overordnede satsninger:

  • Unge skal hurtigt i uddannelse
  • Uafklarede unge skal så hurtigt, det er muligt, vælge uddannelse
  • Unge skal ikke falde fra uddannelsen
  • Sociale og personlige samt helbredsmæssige forhold må ikke være en barriere for uddannelse.

Udvalgets justering af ungeindsatsen fra august 2019 havde til formål:

  • At øge antallet af unge, der kommer i uddannelse eller arbejde, herunder fleksjob
  • At hjælpe de udsatte unge til hurtig afklaring, så de kan komme videre.

Der er tale om i alt fem initiativer, der justerer på indsatsen. De fem initiativer fremgår nedenfor. De fire første initiativer er finansieret indenfor rammen og det sidste (nr. fem) er finansieret via BIU’s udmøntning af budget 2020. De fem initiativer er:

  1. Styrket screening af udsatte unge mhp. at de får det rigtige tilbud
  2. Indsats, der kan afklare og opkvalificere de unge med henblik på at starte på Forberedende Grunduddannelse (FGU)
  3. Etablering af forløb med få timer om ugen for unge, der ikke kan klare at deltage i mange timer ugentlig
  4. Forløb, der omfatter såvel funktionsafklaring som ressourceforløb, så de unge ikke reelt oplever at skifte fra det ene tilbud til det andet.
  5. ”Flere unge skal med”, der er et virksomhedsrettet tilbud for unge med mere end 2 års ledighed, baseret på tankerne for ”Flere skal med” for de over 30-årige.

Følgende tabel 1 viser status for implementeringen af de fem initiativer i Justeret ungeindsats.

Tabel 1 - Status for implementering af initiativerne i Justeret ungeindsats

Det er ikke muligt at måle afgang fra forløbene endnu. Det tager ca. 6 måneder før afgangen fra et forløb kan opgøres.

Det er på den baggrund ikke muligt p.t. at opgøre, hvorvidt justeringerne opfylder formålene mht. at øge antallet af unge, der kommer i uddannelse eller arbejde, herunder fleksjob, og hvorvidt udsatte unges kommer hurtigere videre, dvs. deres ydelsesperiode som uddannelseshjælpsmodtagere reduceres.

Det er forventningen, at tal for 2. halvår 2020 kan forelægges medio 2021. I forhold til justering af indsatsen for de særligt udsatte unge, vil tal herfra kun omhandle 2. halvår 2020, idet det nye udbud træder i kraft den 1. juli 2020.

Borgernes tilfredshed med tilbuddene måles i forbindelse med borgernes afslutning af forløb eller umiddelbart i forlængelse heraf. BIU orienteres årligt om brugertilfredsheden ift. tilbud.

Effekt af justeringen
Følgende tabel 2 viser den gennemsnitlige periode på uddannelseshjælp, hhv. for åbenlyst uddannelsesparate unge, uddannelsesparate unge og aktivitetsparate unge. Forskellen skyldes hvornår data er tilgængelige.

Tabel 2 – Udviklingen i længden af forsørgelsesperioden for uddannelseshjælpsmodtagere august 2019, oktober 2019 og februar 2020

Målgruppe

August 2019

Oktober 2019

Februar 2020

Åbenlyst uddannelsesparate

16,4 uger

27,8 uger

10,4 uger

Uddannelsesparate

20,3 uger

22,3 uger

17,0 uger

Aktivitetsparate

106,6 uger

106,7 uger

96,0 uger

Kilde: jobindsats.dk

Anm.: Opgørelsen viser den gennemsnitlige varighed for afsluttede forløb. Opgørelsen indeholder ikke overgangsydelsesmodtagere med uddannelsespålæg.

Den gennemsnitlige periode på uddannelseshjælp er ikke mindst afhængig af optagelsestidspunkterne for uddannelserne. Optag sker typisk i august / september og i januar / februar, hvilket tabel 2 også afspejler. Der kan på den baggrund ikke vurderes noget endnu ift. evt. effekt af justeringen af ungeindsatsen august 2019.

På grund af situationen med Covid19 og suspensionen af beskæftigelsesindsatsen siden 12. marts 2020 antages det, at færre unge bliver opkvalificeret til at begynde uddannelser som EUD, FGU m.v. i sommeren 2020. Samtidig er det fortsat uklart, hvorledes optaget på FGU og de ordinære uddannelser bliver i resten af 2020. Det vil få negative effekter på afgangen til uddannelse og job samt perioden på uddannelseshjælp.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges ny status for justering af ungeindsatsen efteråret 2021.

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingens blev taget til efterretning.

Til top