Mødedato: 18.05.2020, kl. 16:00
Mødested: Microsoft Teams

Regnskabsprognose og bevillingsændringer pr. april 2020

Se alle bilag
 

Resumé

COVID’19-krisen betyder, at der er en ekstraordinær stor usikkerhed omkring skønnet for antal ydelsesmodtagere og udgifter i denne regnskabsprognose.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forudsætter på overførselsrammen et merforbrug på 1,1 mia. kr., svarende til en stigning på 16,5 pct., som væsentligst skyldes flere ledige som følge af COVID’19-krisen, jf. scenarier for ledighedsudviklingen udarbejdet af Finansministeriet og Det økonomiske Råd. I henhold kommunens bevillingsregler dækkes merudgifter på overførselsområdet af kommunekassen, fordi udgifterne ikke er styrbare på kort sigt.

På service- og indsatsrammen vil det stigende antal ledige betyde, at forvaltningens normale serviceniveau må reduceres, for at budgettet kan holdes. Det er dog på nuværende tidspunkt ikke muligt at komme med et bud på, hvor meget og hvordan serviceniveauet skal reduceres for at holde budgettet. Det forudsættes på den baggrund, at forbruget overholder budgettet inkl. de foreslåede korrektioner. Forbruget på service- og indsatsrammerne påvirkes af to modsatrettede bevægelser. På den ene side spares på nogle områder penge i nedlukningsperioden (fx færre udgifter til nyansættelser i forvaltningen, færre lægeerklæringer og tilbud til ledige, mv.), og på den anden side kan der imødeses flere udgifter efter nedlukningsperioden (fx behov for flere samtaler og tilbud til det øgede antal ledige borgere). Med den nuværende prognose for ledighedsudviklingen vurderes de ekstra opgaver som følge af den stigende ledighed at blive væsentlig større end lukkeperiodens afledte mindreudgifter. Det stigende antal ledige vil derfor medføre, at forvaltningens normale serviceniveau må reduceres, for at budgettet kan holdes.

Forvaltningen vil vende tilbage med en vurdering af, hvordan det øgede antal ledige kan håndteres inden for forvaltningens budget for 2020, når opgavens omfang og rammerne for løsning af opgaven for resten af 2020 står mere klart.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender regnskabsprognosen for april 2020
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de bevillingsmæssige ændringer i bilag 2.

Problemstilling

Denne indstilling vedrører to forhold: 1) Regnskabsprognose pr. april og 2) Bevillingsmæssige ændringer.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal løbende følge op på forvaltningens økonomi og efter 1., 2. og 3. kvartal indberette forventet regnskab til Økonomiudvalget.

Samtidig kan Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fire gange om året anmode Borgerrepræsentationen om bevillingsmæssige ændringer. Det er alene Borgerrepræsentationen, der har bemyndigelse til at give og ændre bevillinger. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan løbende godkende omplaceringer inden for hver af udvalgets egne bevillinger (f.eks. Beskæftigelsesindsats), mens omplaceringer mellem to af udvalgets egne bevillinger (f.eks. Beskæftigelsesindsats og Administration) og mellem udvalg samt bevillingsmæssige ændringer som følge af eksterne midler (f.eks. statslige puljemidler) skal godkendes af Borgerrepræsentationen.

Løsning

I tabellen nedenfor fremgår forvaltningens forbrugsskøn samt afvigelser mellem udvalgets budget for 2020 (kolonne A) og det forventede regnskab for 2020 (kolonne E). Afvigelsen i kolonne F er opgjort som forskellen mellem forventet regnskab og det korrigerede budget, der indeholder både allerede godkendte korrektioner og p.t. forventede korrektioner til budgettet (kolonne D):

Tabel 1: Forventet afvigelse mellem budget og forbrug i 2020

* Ordforklaringer: Servicerammen omfatter udgifter til fx den borgerrettede service i jobcentre (primært samtaler) og Ydelsesservice samt tværgående administration. Anlægsrammen omfatter udgifter til anlæg. Overførsler mv. omfatter a) overførselsrammen (udgifter til forsørgelsesydelser til modtagere af kontanthjælp og sygedagpenge mv. samt medfinansiering af dagpenge), og b) indsatsrammen (udgifter til aktive beskæftigelsestilbud, mv., herunder drift af kommunens egne beskæftigelsescentre). Finansposter omfatter balanceposter, fx gæld og tilgodehavender.

1. Regnskabsprognosen pr. april 2020 

COVID’19-krisen betyder, at der er en ekstraordinær stor usikkerhed omkring skøn for antal ydelsesmodtagere og udgifter i denne regnskabsprognose.

På servicerammen forventer forvaltningen at holde budgettet (inkl. korrektioner). Forbruget på servicerammen påvirkes af to modsatrettede bevægelser. På den ene side spares på nogle områder penge i nedlukningsperioden (fx færre udgifter til nyansættelser i forvaltningen, forsinkelse i aktiviteter, færre lægeerklæringer, mv.) og på den anden side kan imødeses flere udgifter efter nedlukningsperioden (fx mere sagsbehandling vedrørende ydelser, behov for flere samtaler, mv.).

På indsatsrammen forventer forvaltningen også at holde budgettet (inkl. korrektioner). Forbrugsskønnet er forbundet med usikkerhed. Forbruget på indsatsrammen påvirkes af to modsatrettede bevægelser. På den ene side spares på nogle områder penge i nedlukningsperioden (fx færre udgifter til aktiviteter og tilbud til ledige, mv.) og på den anden side kan imødeses flere udgifter efter nedlukningsperioden (fx behov for tilbud til flere borgere end forudsat i budgettet).

På både service- og indsatsrammen forventes de ekstra opgaver som følge af den prognosticerede stigende ledighed at blive væsentlig større end lukkeperiodens afledte mindreudgifter. Det stigende antal ledige vil derfor medføre, at forvaltningens serviceniveau forventeligt må reduceres, for at budgettet kan holdes. Det er dog på nuværende tidspunkt ikke muligt at komme med et bud på hvor meget og hvordan serviceniveauet skal reduceres for at holde budgettet. På servicerammen kan der blive tale om at afholde færre samtaler pr. borger for udvalgte målgrupper og på indsatsrammen kan der blive tale om færre og/eller kortere aktiveringstilbud pr. borger for udvalgte målgrupper. Forvaltningen vil vende tilbage med en vurdering af hvordan det øgede antal ledige kan håndteres inden for forvaltningens budget for 2020, når opgavens omfang og rammerne for løsning af opgaven for resten af 2020 står mere klart.

På overførselsrammen forventes et merforbrug på ca. 1,1 mia. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner). Heraf skyldes ca. 1,0 mia. kr. COVID’19-krisen og ca. 140 mio. kr. et stigende antal ydelsesmodtagere inden krisen. Merforbruget vedrører primært a-dagpengemodtagere, hvor der forventes et merforbrug på ca. 1,0 mia. kr. I henhold til kommunens bevillingsregler dækkes merudgifter af kommunekassen fordi udgifterne på overførselsområdet ikke er styrbare på kort sigt.

På anlægsrammen forventes et forbrug svarende til budgettet (inkl. korrektioner). Udgiftsskønnet for 2020 og fordelingen af udgifterne for 2021 og frem er baseret på de seneste tidsplaner for anlægsprojekterne.

På finansposterne forventes ingen afvigelse.

Samlet set forventes således en række korrektioner af budgettet, jf. tabel 2 nedenfor. Tabellen svarer til kolonne C i tabel 1 ovenfor, og viser de forventede korrektioner af budgettet, som forventes vedtaget af Borgerrepræsentationen. 

Tabel 2: Forventede korrektioner til budgettet (mio. kr.) 

Mio. kr.

Bevillingsmæssige ændringer

Anlægs-periodisering

Øvrige korrektioner

I alt

Servicerammen

1,8

0,0

-0,1

1,7

Anlægsrammen

0,0

-10,5

5,0

-5,5

Indsatsrammen

-1,7

0,0

-0,6

-2,3

Overførselsrammen

0,0

0,0

0,0

0,0

I alt

0,1

-10,5

4,3

-6,0

Forventede korrektioner vedrører anlægsperiodisering, hvor tidligere planlagte udgifter på 10,5 mio. kr. i 2020 udskydes. Forventede korrektioner omfatter desuden midler fra overførselssagen, hvor Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 0,1 mio. kr. på servicerammen og 0,6 mio. kr. på indsatsrammen og modtager 5,0 mio. kr. på anlægsrammen. Der er desuden foretaget enkelte administrative budgettilpasninger inden for de enkelte bevillinger for at tilpasse budgettet til forvaltningens forbrugsskøn. I bilag 1 er der redegjort nærmere for forvaltningens forbrugsskøn og budgettilpasninger inden for de enkelte områder.

Forventede korrektioner vedrører desuden de bevillingsmæssige ændringer, som er beskrevet nedenfor.

2. Bevillingsmæssige ændringer pr. april 2020

De bevillingsmæssige ændringer pr. april 2020 er beskrevet nedenfor:

Bevillingsmæssige ændringer i forhold til egne bevillinger og andre udvalg

Bevillingsmæssige ændringer skal godkendes af Borgerrepræsentationen, fordi der omplaceres midler mellem bevillinger. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller følgende bevillingsmæssige ændringer i forhold til egne bevillinger og andre udvalg:  

I forhold til andre udvalg modtages 0,1 mio. kr., jf. tabel 2 ovenfor. Der er tale om følgende poster (i 2020-priser):

  • Delvis lukning af Rygcenter (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtager 1.950.000 kr. i 2020 og 3.900.000 kr. i 2021 og frem på servicerammen fra Sundheds- og Omsorgsudvalget som kompensation for at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens henvisningsret til Rygcentrets udredningsfunktion bortfalder)
  • DEKRA (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 1.855.000 kr. på indsatsrammen i 2020 til kommunekassen. Beløbet er tilbagebetalingen fra leverandøren efter statsrefusion i 2020 vedrørende aktiviteter afviklet i 2019. Midlerne tilfalder kommunekassen, da de knytter sig til aktivitet i 2019 og derfor ikke kan bruges til andre formål.).
  • Iværksætterindsats (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 1.200.000 kr. i 2020 og 600.000 i 2021 og frem til kommunekassen fordi kommunen og Erhvervshus Hovedstaden har aftalt en ny opgavedeling i forhold til bl.a. introduktionskurser til iværksættere).
  • KK Rengøringsservice (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget modtager varigt 416.160 kr. på servicerammen og 195.840 kr. på indsatsrammen fra Økonomiudvalget grundet ændring af økonomimodellen for KK Rengøringsservice (BR 12/12-2019, sag 2019-0261564).
  • Multisites på kommunens hjemmeside kk.dk (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 63.000 kr. i 2020 og frem til Økonomiudvalget grundet ændring af afregningsmodellen for området.

I bilag 2 er der yderligere oplysninger om omplaceringerne, herunder om baggrund for beslutning, formål og beløb. 

Bevillingsmæssige ændringer som følge af eksterne midler

Eksterne midler giver mulighed for at afholde ekstra udgifter. Dette indarbejdes gennem ændring af bevillingerne. Ændringerne vedrører enten nye projekter, som er finansieret af eksterne midler, eller tilpasninger af indtægter og/eller udgifter for projekter med eksterne midler, som tidligere er forelagt udvalget.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller følgende bevillingsmæssige ændringer i forhold til nye projekter med eksterne midler:

  • Flere skal med 2, der sigter mod at flere borgere kan få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Bevillingsgiver er Styrelsen for Arbejdsmarkeds og Rekruttering. Udgifts- og indtægtsbevillingen på servicerammen øges med 30,0 mio. kr. i både 2020 og 2021. Da kommunen først modtog tilsagn om midlerne efter vedtagelsen af budget 2020, indarbejdes de nu officielt i budgettet med første regnskabsprognose.
  • Bedre match, der sigter mod at belyse hvordan algoritmer kan skabe merværdi inden for jobmatch mellem ledige og virksomheder (i alt 2,9 mio. kr. i 2020 og 2021).
  • Udvikling af fleksjob 2, der sigter mod at få fleksjobbere hurtigt i job (i alt 4,9 mio. kr. i 2020 og 2021).
  • National hotline, der sigter mod drift af en hotline, hvor man kan henvende sig med en konkret bekymring for ekstremisme (0,4 mio. kr. i 2020).

Ændringerne indebærer, at nettobudgettet på servicerammen øges med 0,7 mio. kr. i 2020 og mindskes tilsvarende i 2021 og frem.  

I bilag 2 er der yderligere oplysninger om de nævnte projekter, herunder tidligere politisk behandling og bevillingsgiver.  

Økonomi

Se ovenfor.

Videre proces

Indstillingen er afleveret til Økonomiforvaltningen primo maj 2020 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

Økonomiforvaltningen udarbejder en samlet regnskabsprognose for Københavns Kommune og samler de enkelte udvalgs anmodninger om bevillingsmæssige ændringer med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget (26. maj 2020) og Borgerrepræsentationen (4. juni 2020).

Økonomiforvaltningen foretager i forbindelse med udarbejdelsen af den samlede regnskabsprognose et konsolideringsarbejde, og der kan i den forbindelse blive belyst forhold, der kræver justeringer i forvaltningernes materiale, herunder i indstillingen til fagudvalget.

Forvaltningen følger udviklingen i forsørgelsesudgifterne tæt og revurderer udgiftsskønnet på baggrund af Finansministeriets kommende Økonomiske Redegørelse, der forventeligt offentliggøres ultimo maj 2020. Forvaltningen vil som nævnt vende tilbage med en vurdering af mulighederne for hvordan det stigende antal ledige kan håndteres.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt i sin helhed uden afstemning.

Til top