Mødedato: 18.05.2020, kl. 16:00
Mødested: Microsoft Teams

Løft af lediges digitale kompetencer

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har tidligere afsat midler til løft af lediges digitale kompetencer. Udvalget fik præsenteret syv anbefalinger fra ekspertgruppen om løft af lediges digitale kompetencer på udvalgsmøde d. 27. januar 2020. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har nu udarbejdet et forslag til, hvordan forvaltningens strategi for løft af lediges digitale kompetencer kan udformes.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter og godkender strategien for løft af lediges digitale kompetencer.                    

Problemstilling

Arbejdsmarkedet bliver mere og mere digitalt. Virksomhederne mangler medarbejdere med de rette, digitale kompetencer, og 1/3 af de voksne danskere har kun meget få digitale kompetencer. Borgerne skal have stærkere, digitale kompetencer. Det er nødvendigt for, at virksomhederne kan rekruttere den arbejdskraft, de har brug for, og for at digitalt udsatte borgere kan komme ind og blive fastholdt på det arbejdsmarked, der bliver mere og mere digitalt.

Det er ikke kun arbejdsmarkedet, der bliver mere og mere digitalt. For at kunne agere som borger i det danske samfund forudsættes digitale kompetencer. Brug af NemID, e-Boks, elektronisk tidsbestilling osv. Ikke mindst som ledig, forventes et vist niveau af digitale kompetencer for at kunne melde sig ledig på nettet, udfylde jobnet-cv, uploade ansøgninger osv.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan spille en vigtig rolle her. Da vi har tæt kontakt med både borgerne og virksomheder, har vi mulighed for at spotte digitalt udsatte og give dem de rette, digitale kompetencer, samtidig med at vi kan følge og afdække, hvilke kompetencer virksomhederne har brug for.

I januar 2020 gav ekspertgruppen om løft af lediges digitale kompetencer syv anbefalinger til forvaltningen, som blev præsenteret for udvalget d. 27. januar 2020:

  1. Ledige skal så vidt muligt opkvalificeres på arbejdspladser.
  2. Jobcentret skal tilbyde opkvalificeringsforløb, som bygger på forskellige læringsmetoder.
  3. Jobcentret skal anvende korte, intensive forløb til at opkvalificere ledige.
  4. Jobcentret skal efterspørge konkret viden om, hvilke digitale kompetencer forskellige job kræver, så ledige kan opkvalificeres med de relevante kompetencer.
  5. Jobcentret skal i videst muligt omfang teste ledige for at kunne vurdere niveauet af deres digitale kompetencer.
  6. SMV’erne og jobcentret skal samarbejde om at få ledige akademikere med digitale kompetencer ud i SMV’erne.
  7. Jobcentret skal igangsætte konkrete pilotprojekter i samarbejde med virksomheder og andre aktører.

Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet en strategi for løft af lediges digitale kompetencer.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at strategien for løft af lediges kompetencer består af to spor. For det første et løft af basale digitale kompetencer (fundamentet) og for det andet pilotprojekter, der skal give ledige konkrete digitale kompetencer, som virksomheder mv. efterspørger (byggeklodser oven på fundamentet).

Borgernes og virksomhedernes behov i fokus

Strategien tager udgangspunkt i borgernes og i virksomhedernes behov. Der vil være fokus på de borgere, der har et behov for flere digitale kompetencer. Vi skal ikke have fat i alle borgere, da en del borgere allerede har tilstrækkelige digitale kompetencer. Vi vil have fokus på to hovedgrupper:

  1. Ledige, der mangler basale digitale kompetencer (fundament)
  2. Ledige, der mangler konkrete digitale kompetencer i forhold til at nå deres beskæftigelsesmål og komme i job (byggeklodser).

 

Spor 1: Basale digitale kompetencer

Fundamentet i strategien er et løft af basale digitale kompetencer. Det er forvaltningens vurdering, at der er et grundlæggende basisniveau af digitale kompetencer og digital forståelse, som alle borgere skal tilstræbes at have. For eksempel at kunne anvende en pc eller tablet, internet og simple apps. Samt at kunne orientere sig i digitale løsninger som Digital Post, borger.dk, NemID og netbank. Det kan også være at kunne søge job digitalt. Hos flere virksomheder kan man kun kan søge job på den måde. Det er Jobcenter Københavns oplevelse, at en del ledige er udfordrede i forhold til sådanne basale digitale kompetencer. Det drejer sig både om jobparate ledige og udsatte borgere.

Forvaltningen vil oprette to digitale værksteder fysisk på jobcentret, hvor borgere kan få hjælp til, hvordan de skal håndtere deres digitale udfordringer. Det ene værksted på Jobcentret på Gammel Køge Landevej, og det andet på Jobcentret på Lærkevej. Digitale guides – eMentorer - vil stå for det digitale værksted, hvor de fx tilbyder åben vejledning og ad hoc-indsatser eller lignende ud fra de lediges behov. En del af vejledningen kan foregå på borgerens egen mobiltelefon eller tablet.

Indsatsen kan også bestå af basale digitale kurser, lige som vi så vidt muligt vil ”mainstreame” et løft af digitale kompetencer ind i eksisterende indsatser. Det kan fx være forløb på Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration, som kan få et fokus på basale digitale kompetencer. Vi vil også undersøge, hvordan vi kan teste (det vil være frivilligt) de lediges digitale kompetencer.   

 

Spor 2: Pilotprojekter

Ekspertgruppen anbefalede, at jobcentret igangsætter konkrete pilotprojekter i samarbejde med virksomheder og andre aktører. Forvaltningen vil gennemføre forskellige pilotprojekter, og teste deres beskæftigelseseffekt og – om nødvendigt – lukke pilotprojekter ned, hvis de ikke har den ønskede effekt på afgang til beskæftigelse. Pilotprojekterne skal ses som byggeklodser, som bygger oven på fundamentet hos borgere, der allerede har basale kompetencer, men mangler digitale kompetencer for at nå deres beskæftigelsesmål.

Pilotprojekterne kan både være samarbejder med virksomheder og organisationer fx erhvervsorganisationer, brancheorganisationer, a-kasser, fagforeninger mv., interne og eksterne forløb, virksomhedspraktik parallelt med opkvalificering mv. De udvælges først og fremmest ud fra virksomhedernes og de ledige borgeres behov, og pilotprojekterne kan gøre brug af forskellige læringsmetoder. Eksempler kan være praksisnær læring, e-læring, læring hentet fra gaming, opkvalificering og virksomhedspraktik parallelt, test, læse- og skrive parallelt med digitale kompetencer mv.

Det første pilotprojekt er igangsat. Det er et samarbejde med Microsoft om opkvalificering af ledige akademikere i Microsoft Azure (cloudplatform) og efterfølgende matcharrangement mellem beståede deltagere og nogle af Microsofts partnervirksomheder. Pga. Corona-situationen bliver forløbet lidt ændret, fx er forvaltningen i dialog med Microsoft om at kunne afholde matcharrangementet virtuelt. Forvaltningen prøver at gå i dialog med nogle af ekspertgruppens medlemmer for at afsøge muligheder for samarbejder om pilotprojekter her.

En anden metode end normalt

Forvaltningen har valgt en anden tilgang end normalt. Det sker i erkendelsen af, at vi ikke har stor erfaring med hvilke tiltag, der virker i forhold til at give ledige de digitale kompetencer, som kan få dem i job. Samtidig udvikler virksomhedernes behov for digitale kompetencer sig meget hurtigt.  Derfor sammensætter vi ikke en fastsat vifte af indsatser. I stedet vil vi i en pilotperiode i 2020-2021 løbende igangsætte pilotprojekter, og få erfaring med, hvad der virker og hvad der ikke virker. Derfor kender vi ikke det fulde indhold af indsatsen på forhånd, men indholdet bygges på i takt med, at vi gennemfører forskellige pilotprojekter.

Corona-situationen

Forvaltningen arbejder på at implementere strategien, men Corona-krisen har naturligvis forsinket implementeringen. Oprettelsen af et digitalt værksted på jobcentret kan fx først iværksættes, når der åbnes for indsatsen igen, og selv der kan de sundhedsfaglige retningslinjer om fx afstand give udfordringer. Det vil sandsynligvis også være sværere at starte samarbejder med virksomheder om pilotprojekter i en periode.

Økonomi

Udvalget besluttede i efteråret 2019, at afsætte 2,2 mio. kr. af omlagte servicemidler fra Budget 2019 til en 2-årig taskforce (2020-2021), der har ansvar for at følge implementeringen af ekspertgruppens anbefalinger til dørs på tværs af alle centre. Taskforcen er oprettet og har påbegyndt arbejdet.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender strategien for løft af lediges digitale kompetencer, implementerer forvaltningen strategien, og der oprettes digitale værksteder på Jobcentret på Gammel Køge Landevej og på Jobcentret på Lærkevej.

Tanja Franck / Marianne Sørensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet og godkendt uden afstemning.

Til top