Politiske pejlemærker og anbefalinger på beskæftigelsesområdet fra KKR Hovedstaden
Indstilling og beslutning
- at de politiske pejlemærker og anbefalinger til tværkommunale samarbejder godkendes.
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget årligt drøfter en status på anbefalingerne
Problemstilling
KKR Hovedstaden har udarbejdet oplæg til fælles pejlemærker og anbefalinger til tværkommunale samarbejder på beskæftigelsesområdet. KKR Hovedstaden indstiller, at pejlemærker og anbefalinger til samarbejder godkendes i kommunernes kommunalbestyrelser, samt at kommunerne årligt drøfter en status på anbefalingerne mhp. at komme med input til KKR Hovedstaden, der efterfølgende drøfter kommunernes input og følger op på samarbejdet i regionen.
Løsning
KKR Hovedstaden har kortlagt de eksisterende tværkommunale samarbejder på beskæftigelsesområdet. På baggrund af kortlægningen og de overordnede udfordringer på beskæftigelsesområdet anbefaler KKR Hovedstaden seks pejlemærker for den tværkommunale beskæftigelsesindsats:
• Beskæftigelsespolitikken som drivkraft for vækst
• Understøtte et velfungerende arbejdsmarked
• Understøtte at flere unge kommer i uddannelse og job
• Skabe gode betingelser for opkvalificering af den ledige arbejdskraft
• Understøtte en effektiv indsats, der virker
• Sikre samarbejde på tværs af kommuner
De politiske pejlemærker skal sætte retning for den kommunale interessevaretagelse i det nye RAR Hovedstaden. Forvaltningen vurderer, at alle pejlemærker er i fuld overensstemmelse med Københavns Kommunes beskæftigelsesindsats.
Med udgangspunkt i de politiske pejlemærker har KKR Hovedstaden udarbejdet anbefalinger for det tværkommunale samarbejde inden for fire fokusområder:
• Virksomhedsrettede indsatser
• Borgerrettede indsatser
• Opkvalificering af medarbejdere
• Dokumentation af effekt af indsats
Anbefalingerne er opdelt i ”skal”- og ”kan”-anbefalinger, hvilket betyder at kommunerne ved tilslutning forpligter sig til at følge ”skal”-anbefalingerne, mens ”kan”-anbefalingerne er frivillige at følge. Nedenfor gennemgås ”skal”-anbefalingerne under de fire fokusområder.
Virksomhedsrettede indsatser
KKR Hovedstaden anbefaler, at kommunerne i løbet af 2015 skal
• være en del af et formaliseret virksomhedsberedskab, så kommunen kan imødekomme den enkelte virksomheds efterspørgsel efter arbejdskraft
• indgå i et formaliseret samarbejde vedr. koordination af arbejdskraft til de store infrastrukturprojekter, som i disse år igangsættes (hospitalsbyggeri, metro, letbanebyggeri mv.)
• være en del af et formaliseret samarbejde vedr. jobrotation
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indgår i et formaliseret samarbejde i Hovedstadens Jobrotationsservice. Forvaltningen er ved at indgå i et nyt samarbejde i regi af RAR Hovedstaden om oprettelse af Hovedstadens Rekrutteringsservice. Formålet er at servicere virksomhederne med arbejdskraft til de større infrastrukturprojekter.
Borgerrettede indsatser
KKR Hovedstaden anbefaler, at kommunerne i løbet af 2015 skal
• være en del af et formaliseret samarbejde vedr. opkvalificering af ledige til de store infrastrukturprojekter, som i disse år igangsættes
• som en del af indsatsen for de unge ledige (under 30 år) være en del af et formaliseret samarbejde med en eller flere kommuner og en eller flere uddannelsesinstitutioner
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har fokus på at opkvalificere ledige i København til brancher med jobmuligheder.
I regi af RAR Hovedstaden indgår Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Uddannelsesforum Hovedstaden og Bornholm. Fokuspunkter er bl.a. opkvalificering af ledige på tværs af kommunerne til større infrastrukturprojekter samt samarbejde med andre kommuner og forskellige uddannelsesinstitutioner om unge under 30 år.
Opkvalificering af medarbejdere
KKR Hovedstaden anbefaler, at kommunerne i løbet af 2015 skal
• have udarbejdet en strategi for opkvalificeringen af medarbejderne i jobcenteret,
• have særlig fokus på, at medarbejderne har kompetencer til at servicere virksomhederne og levere effektiv jobformidling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er i gang med at udvikle en ny BIF-uddannelse, der søges finansieret i forbindelse med budgetforhandlingerne. Uddannelsen vil koble viden og praksis med et vedvarende fokus på, at medarbejderne i BIF udvikler og forbedrer deres praksis. Uddannelsen målrettes medarbejdere, der har direkte borger- eller virksomhedskontakt. Uddannelsen er kompetencegivende og gennemføres hos ekstern uddannelsesinstitution.
Dokumentation af effekt af indsats
KKR Hovedstaden anbefaler, at kommunerne i løbet af 2015 skal
• medvirke til, at der udarbejdes en kortlægning af det eksisterende vidensgrundlag vedr. effekten af de redskaber og indsatser som bruges på beskæftigelsesområdet.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har et vedvarende fokus på dokumentation af effekten af forvaltningens indsatser. Der er på nuværende tidspunkt ikke et formaliseret samarbejde med andre kommuner på området, men det vil være naturligt, at dette samarbejde etableres i regi af KKR Hovedstaden.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Såfremt der igangsættes konkrete projekter, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter at indgå i, skal der tages særskilt stilling til finansieringen heraf.
Videre proces
Såfremt indstillingen godkendes, vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget årligt i januar/februar drøfte status på anbefalingerne og sende input fra drøftelsen videre til KKR Hovedstaden.
Birgitte Hansen / Michael Baunsgaard Schreiber