Mødedato: 18.05.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Tilrettede retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København på baggrund af beskæftigelsesreformen

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager de tilrettede retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelsesreformen trådte i kraft den 1. januar 2015, og der er i den forbindelse behov for at tilrette ”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i København”. Retningslinjerne blev vedtaget i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) den 31. marts 2014. Retningslinjerne kan efter ønske fremsendes ved henvendelse i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF).

Løsning

Den nye beskæftigelsesreform betyder en række ændringer på virksomhedspraktikområdet, som er beskrevet nedenfor.

Anvendelse af virksomhedspraktik
Det blev vedtaget i BIU, at der i retningslinjerne skulle fremgå, at for borgere med kortere ledighedsperiode (som udgangspunkt tre måneder) kan virksomhedspraktik ikke iværksættes inden for borgerens eget specifikke fagområde.

Videre fremgår, at kontanthjælpsmodtagere (uanset ledighedsperiode), som selv har fundet virksomhedspraktikken, godt kan få denne iværksat inden for borgerens egen specifikke fagområde. Denne ret afspejlede kontanthjælpsreformen. Beskæftigelsesreformen betyder, at også dagpengemodtagere vil være omfattet af retten til tilbud om virksomhedspraktik, som de selv har fundet. Lovændringen træder i kraft den 1. juli 2015 (jf. Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 42 b, stk. 1).

I retningslinjerne står skrevet: 

”Kontanthjælpsmodtagere (uanset ledighedsperiode), som selv har fundet virksomhedspraktikken, kan godt få denne iværksat, uagtet at virksomhedspraktikken er inden for borgerens eget specifikke fagområde”.

I de tilrettede retningslinjer er dette, som følge af beskæftigelsesreformen, ændret til: 

”Kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere (uanset ledighedsperiode), som selv har fundet virksomhedspraktikken, kan godt få denne iværksat, uagtet at virksomhedspraktikken er inden for borgerens eget specifikke fagområde” (jf. bilag 1).

Underrettelse af Det Lokale Beskæftigelsesråd
Det Lokale Beskæftigelsesråd (LBR) blev nedlagt per 1. januar 2015, som følge af den nye beskæftigelsesreform. I stedet blev Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) oprettet, som overtager visse af LBR’s tidligere opgaver.

Københavns Kommune skal derfor ikke længere underrette om bl.a. anvendelsen af virksomhedspraktik i København.

På denne baggrund er følgende afsnit taget ud af retningslinjerne:

”Jobcenter København underretter kvartalsvis Det lokale Beskæftigelsesråd (LBR) om anvendelsen af virksomhedspraktik – herunder antal forløb, varigheden af forløb og fordelingen på offentlige og private virksomheder og brancher, samt virksomhedernes navne.”

Årlig evaluering
BIF vil fremadrettet gennemføre en samlet evaluering af brugen af både privat og offentlig virksomhedspraktik, samt løntilskud i København. Evalueringen vil bestå af kvantitative data, som sammenlignes med kommunens klynge på området, herunder antal påbegyndte forløb, varighed af forløb, målgrupper i forløb og tre måneders afgangsrater. Der vil ikke indgå kvalitative data i evalueringen. Evalueringen gennemføres i 3. kvartal, så tal fra hele det foregående år kan indgå i evalueringen. Tallene trækkes i Jobindsats.dk. Evalueringen forelægges BIU, Økonomiudvalget (ØU), Borgerrepræsentationen (BR) og Det Centrale Samarbejdsorgan (CSO).

I retningslinjerne står skrevet:

”Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder årligt en evaluering af, hvordan forvaltningen anvender virksomhedspraktik i forhold til målgrupper, varighed og effekt. Evalueringen forelægges Det lokale Beskæftigelsesråd, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Det Centrale Samarbejdsorgan (CSO).”

Formuleringen i de tilrettede retningslinjer lyder: 

”Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen gennemfører en årlig, kvantitativ evaluering af brugen af offentlig og privat løntilskud, samt virksomhedspraktik. I evalueringen indgår antal og varighed af forløb, samt målgrupper m.v.” (jf. bilag 1).

Ny titel til retningslinjerne
Idet indholdet i retningslinjerne retter sig mod Jobcenter København, er der behov for at revidere titlen for at præcisere, hvem retningslinjerne henvender sig til.

Den nuværende titel for retningslinjerne lyder:

”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i København”.

Titlen på de tilrettede retningslinjer lyder:  

”Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København”. 

Klagemuligheder
I retningslinjerne er der indarbejdet et afsnit om klagemuligheder, der er rettet mod borgeren. Idet retningslinjerne retter sig mod Jobcenter København, og borgeren får tilsendt informationerne om klagemuligheder, er følgende afsnit taget ud af de reviderede retningslinjer:

”Hvis den ledige er utilfreds med jobplanen eller indholdet i virksomhedspraktikken, kan borgeren klage til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg. Spørgsmål om hvorvidt merbeskæftigelseskrav og forholdstalskrav er overholdt påses af ansættelsesmyndigheden og de ansatte i fællesskab. Uenighed, som ikke kan løses lokalt, kan afgøres ved mægling mellem de forhandlingsberettigede personaleorganisationer og ansættelsesmyndigheden og eventuelt ved voldgift.”

Foruden de oplistede ændringer bibeholdes de øvrige retningslinjer for brug af virksomhedspraktik uændret.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

BIF implementerer den nye version af Retningslinjer for brug af virksomhedspraktik i Jobcenter København.
Birgitte Hansen    /    Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:
"Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF opfordrer til, at virksomhedspraktik kun bruges i det omfang, det har opkvalificerende sigte, og at tillidsrepræsentanter altid bliver involveret, og opfordrer forvaltningen/borgmesteren til en drøftelse i det Regionale Arbejdsmarkedsråd."
Til top