Mødedato: 18.05.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring: Forslag til behov, mål og krav til kompetencer i forbindelse med ny aftale vedrørende højnelse af mad- og måltidskulturen i Københavns Kommune

Se alle bilag
Økonomiudvalget har sendt et forslag i høring vedrørende behov, mål og krav til kompetencer i forbindelse med ny aftale om højnelse af mad- og måltidskulturen i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at det foreslåede høringssvar oversendes til Økonomiudvalget.

Problemstilling

På vegne af Københavns Kommune indgik Økonomiforvaltningen i 2013 en 3-årig samarbejdsaftale med den Erhvervsdrivende Fond Københavns Madhus (EFKM) om bistand til at højne kvaliteten af de måltider, som serveres i regi af Københavns Kommune. Samarbejdsaftalen udløber den 31. maj 2016.

Økonomiudvalget vedtog på sit møde den 17. marts 2015 at sende forslag til mål og krav til kompetencer i forbindelse med ny aftale vedrørende højnelse af mad- og måltidsområdet i Københavns Kommune i fagudvalgshøring forud for endelig behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

I februar 2014 kom et nyt udbudsdirektiv, hvorfor opgavens udbudspligt skal vurderes efter de nye regler. Når Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen efter udvalgshøringen får forelagt indstillingen på ny, bliver der derfor samtidig forelagt en juridisk vurdering af processen for indgåelse af ny aftale.

Løsning

Økonomiforvaltningen har udarbejdet en række forslag til Københavns Kommunes overordnede mål, behov og krav til leverandørens kompetencer i den kommende aftale:

1. At levendegøre, at ”vi” i København sammen skaber en sund og livskraftig by.
2. Strategisk at underbygge københavnerfortællingen både hvad angår vækst og hvad angår livskvalitet.
3. At spejle, forankre og konkretisere Københavns Kommunes mål, politikker og lignende inden for eksempelvis miljø- og klima og sundhed i løbende dialog med relevante forvaltninger.
4. At fastholde den høje økologiprocent på 90 % samlet i alle kommunens køkkener.
5. At mad og måltider udgør en væsentlig rolle i kommunens tilbud overfor borgere.
6. At arbejde tværfagligt, helhedsorienteret, inddragende og proaktivt.
7. At kompetenceudvikle borgere og brugere i Københavns Kommune til at tage ansvar for egen og andres sundhed og trivsel.
8. At sikre borgernes behov, herunder differentierede og specialiserede behov hos de enkelte borgergrupper.
9. At arbejde med brugerinddragelse og hverdagsdemokrati i forhold til mad og måltider.
10. At målrette indsatsen til de behov, der er i de enkelte forvaltninger.


De mere specifikt formulerede behov, mål og ønsker til leverandørens kompetencer fremgår af bilag 4.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at nedenstående bemærkninger sendes til Økonomiudvalget som Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget takker for muligheden for at afgive høringssvar og har følgende bemærkninger til indstillingen:

  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er enig i kravet om, at leverandøren skal afsøge muligheden for beskæftigelsesfremmende tiltag inden for området. Udvalget mener dog, at kravet står for svagt og ønsker et skarpere fokus på erhvervs- og beskæftigelsesperspektivet med reference til Københavns nye erhvervs- og vækstpolitik. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ser gerne, at der indgås aftale med en leverandør, der bidrager til at sikre udviklingen af København som en rummelig og mangfoldig storby ved at tage et socialt ansvar, bidrage til et bæredygtigt arbejdsmarked og sikre ordentlige arbejdsvilkår.
  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget foreslår, at der stilles krav til den kommende leverandør om praktikpladser og beskæftigelse af ledige, herunder 1) at den kommende leverandør bidrager til at opkvalificere og uddanne københavnere ved at tilbyde praktik- og lærepladser til unge, 2) at den kommende leverandør sikrer virksomhedsplaceringer til borgere uden for arbejdsmarkedet, herunder opkvalificering, virksomhedspraktikker, løntilskud og fleksjob, og 3) at den kommende leverandør anvender sociale klausuler til at sikre ovennævnte med reference til Københavns Kommunes udbudspolitik.
  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bifalder kravet om borgerinddragelse og fokus på borgernes specialiserede behov. Udvalget lægger vægt på, at den mad, der leveres i Københavns Kommune, afspejler befolkningssammensætningens ønsker og behov. Herunder traditionelle spisevaner hos f.eks. ældre københavnere med anden etnisk baggrund end dansk.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, oversendes høringssvaret til Økonomiudvalget med henblik på endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen i forsommeren 2015.
Birgitte Hansen    /    Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingens 1. at.

For stemte: 7 (B, A, Ø, F)
Imod stemte: 3 (V, C, I)
Undlod: Ingen

Indstillingen blev dermed godkendt.

Venstre, Liberal Alliance og Konservative afgav følgende protokolbemærkning:
"Venstre og LA og Konservative kunne have ønsket, at indstillingen - og høringssvaret - i endnu højere grad præciserede, at også andre udbydere end Madhuset var velkomne."
Til top